Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Η Συναγωγή» του Ηλία Μεσσίνα παρουσιάζεται στο Μουσείο

«Η Συναγωγή» του Ηλία Μεσσίνα παρουσιάζεται στο Μουσείο

0

Θα χαιρετίσουν ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Κουρτίδης και ο δήμαρχος Μ. Τσέπελης

 

Οι Εκδόσεις Ινφογνώμων σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την παρουσίαση του βιβλίου του αρχιτέκτονα Ηλία Μεσσίνα «Η Συναγωγή» την Τετάρτη 13.4 στις 7 μ.μ. στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο οδός Αντίκα 7 στην Ξάνθη. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Κουρτίδης και ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Τσέπελης. Θα διαβαστούν αποσπάσματα από το βιβλίο από μέλη της θεατρικής ομάδας της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης (ΦΕΞ). Στην παρουσίαση θα συμμετέχει ο συγγραφέας Ηλίας Μεσσίνας, ο οποίος θα μιλήσει για το θέμα του βιβλίου και θα απαντήσει σε ερωτήσεις από το κοινό. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Γκράτσιου, Ομότιμη καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είσοδος ελεύθερη, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα.

 

Εισαγωγή στο βιβλίο

Η συναγωγή είναι ένα κτήριο. Είναι όμως και ένας χώρος ιερός. Μετά την καταστροφή του Ναού της Ιερουσαλήμ, έγινε το σημείο αναφοράς, συνάθροισης, προσευχής, γιορτής, χαράς και λύπης των Εβραίων στη Διασπορά. Στις συναγωγές συγκέντρωσαν και οι Ναζί τους Εβραίους, πριν τους εκτοπίσουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Ολοκαύτωμα.

Το βιβλίο αυτό είναι τα παρασκήνια πίσω από την έρευνα. Η προσδοκία και η σημείωση στο σημειωματάριο. Όλος αυτός ο κάναβος και το κέντημα της εμπειρίας που συχνά χάνεται σε μια επιστημονική δημοσίευση. Τα κείμενα βασίζονται σε πολυετή έρευνα στα ίδια τα κτήρια, σε δημοσιευμένα τεκμήρια και σε αρχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Βασίζονται επίσης σε συνεντεύξεις και σε γεγονότα, από την εποχή της έρευνας έως σήμερα. Στην επαφή με ανθρώπους και με τόπους. Σε σκηνές που θα θύμιζαν κινηματογραφικό έργο, με κάποια συναγωγή ή ερείπια ή ανασκαφή μιας συναγωγής στο φόντο.

 

Ο συγγραφέας

Ο Ηλίας Μεσσίνας (1964-) είναι αρχιτέκτονας και πολεοδόμος, σύμβουλος αειφορίας και δημόσιας διαβούλευσης. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, του Yale School of Architecture, της Ακαδημίας Bezalel, κάτοχος διδακτορικού στη Χωροταξία και MSc σε «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, postdoctoral fellowship από το Faculty of Architecture and Town Planning του Technion Institute of Technology, με έρευνα πάνω στο βιοκλιματικό σχεδιασμό στο Desert Architecture Unit του Πανεπιστημίου Ben Gurion στο Ισραήλ.

Ανέλαβε για πρώτη φορά την εκτενή μελέτη και αποτύπωση των συναγωγών στην Ελλάδα το 1993, την οποία και δημοσίευσε εκτενώς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1995 μέχρι σήμερα έχει αναλάβει με συνεργάτες τη μελέτη, αναστήλωση, αναπαλαίωση και ανακαίνιση συναγωγών στη Βέροια, στη Θεσσαλονίκη, στα Τρίκαλα και στην Κω, ενώ στην Αίγινα, μαζί με την Υβέτ Ναχμία-Μεσσίνα και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την προστασία του ψηφιδωτού της αρχαίας συναγωγής και την κατασκευή προστατευτικού στεγάστρου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μνημόσυνο για τους ιδρυτές και ευεργέτες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Η τελετή μνημοσύνου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2024, στις 10:00, στον Ιε…