Συμφωνούν
Μας ξάφνιασε ευχάριστα η μεγάλη θετική αντίδραση συμπολιτών στην πρόταση της στήλης για την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάδειξη του Άλσους Ευμοίρου από πλευράς Δήμου Ξάνθης.
Μάλιστα κάποιοι συμπλήρωσαν η πρόταση αυτή να πάρει μεγαλύτερη έκταση, να γίνει σε Περιφερειακό ή Πανελλήνιο επίπεδο.
Παράλληλα υπήρξαν κι άλλες προτάσεις οι οποίες όμως περισσότερο έχουν να κάνουν για θέματα ειδικά κι όχι αυτό καθ’ αυτό την ανάδειξη του Άλσους. Το μπαλάκι πλέον είναι στα χέρια του δήμου. Του δίνεται η ευκαιρία να ξεκινήσει κάτι μεγάλο, μοναδικό και βέβαια περιβαλλοντικό έργο που ελάχιστες πόλεις έχουν στα όριά τους.
-Περιμένουμε τις εξελίξεις που θα υπάρξουν.
Γ.Δ.
Να ρίξουν άσφαλτο
Προς την τεχνική εταιρεία για τον αγωγό φυσικού αερίου απευθύνεται το σχόλιο, όμως θα πρέπει ν’ αντιδράσει και ο δήμος Ξάνθης διότι αφορά θέμα που απασχολεί τους δημότες του. Οι διαμαρτυρίες τη φορά αυτή προέρχονται από τους κατοίκους της περιοχής Κανάρη έως Αβέρωφ και γύρω εκεί.
Ζητούν οι συμπολίτες μας η εταιρεία να φροντίσει να ρίξει άσφαλτο στη διαδρομή που έχει τοποθετήσει τους σωλήνες του αγωγού.
Επί μήνες τώρα όπως μας ενημέρωσαν οι κάτοικοι, ζουν μέσα στη σκόνη και την ταλαιπωρία. Τους αγνοούν, και ζητούν τώρα που στρώνει ο καιρός, ν’ ασφαλτοστρωθεί το κομμάτι του αγωγού, όπως έχει γίνει εξάλλου και σε άλλες περιοχές που διέρχεται αυτός.
Γ.Δ.
Πέρασαν στο δημόσιο
Δυσάρεστα νέα σύμφωνα με πληροφορίες μας, πως «περιήλθαν» ήδη στο δημόσιο 14.484 ακίνητα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «άγνωστου ιδιοκτήτη». Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε 36 περιοχές. Τα συνολικά δικαιώματα που καταγράφηκαν στις περιοχές αυτές ανέρχονται στα 199.013 με το 7,28% (δηλαδή 14.484) να χαρακτηρίζονται «άγνωστου ιδιοκτήτη».
Πλήρης εικόνα όσον αφορά σε ποιον ανήκουν αυτά τα ακίνητα δεν υπάρχει. Η εκτίμηση ωστόσο είναι πως οκτώ στα δέκα ανήκουν ήδη στο Δημόσιο.
Στις 36 αυτές περιοχές, κι εδώ είναι η ουσία, περιλαμβάνονται η περιοχή Αβάτου και Ερασμίου του δήμου Τοπείρου Ξάνθης.
Γ.Δ.
Προσοχή στο Κτηματολόγιο
Το παρακάτω σχόλιο είναι κατά κάποιο τρόπο συνέχεια του προηγούμενου, αλλά εδώ υπάρχει αρκετός χρόνος για διόρθωση. Συγκεκριμένα: Δέκα μήνες περιθώριο (έως το τέλος του χρόνου) έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε 111 περιοχές της χώρας όπου ήδη λειτουργούν Κτηματολογικά Γραφεία, προκειμένου να διορθώσουν τις ανακριβείς πρώτες εγγραφές και να σώσουν τα ακίνητά τους. Στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, από τα 7.090.110 δικαιώματα (ιδιοκτησίες), τα 389.836 (ποσοστό 5,50%) είναι «άγνωστου ιδιοκτήτη». Αν δεν το κάνουν, χάνουν οριστικά κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμα, και μετά οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο, εκτός κι αν το δικαστήριο προκρίνει αντί της αποζημίωσης τη λύση της επανάκτησης.
Γ.Δ.
Έκλεισε η κλινική covid στην Ξάνθη
Αυτό σίγουρα είναι ένα καλό νέο. Η κλινική covid στο νοσοκομείο Ξάνθης ελλείψει ασθενών. Νοσηλεύονται μόνο 6 περιστατικά ήπια και έχουν μεταφερθεί στον χώρο της ψυχιατρικής κλινικής. Υπάρχουν θετικά κρούσματα που προσέρχονται στο νοσοκομείο αλλά είναι ήπια και δεν χρήζουν νοσηλείας. Αυτές είναι οι τελευταίες πληροφορίες που αντλήσαμε από τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών κ. Γιώργο Γεωργίου. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης αλλά δεν σημαίνει όμως ότι ξεμπερδέψαμε με τον κορωνοϊό. Όπως μας είπε και ο καθηγητής της Φαρμακολογίας του ΔΠΘ κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος μπορεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κορωνοϊός να πέρασε σε δεύτερη μοίρα αλλά δεν έφυγε. Είναι εδώ και συνεχίζει να απειλεί με έξαρση.
Μ.Ξ.
Μια παράξενη παραίτηση
Ξαφνική και χωρίς αιτιολόγηση η παραίτηση του Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης. Ο κ.Μπιλάλ Καρά Χαλήλ είχε αναλάβει καθήκοντα ως τοποτηρητής μετά την απομάκρυνση του Σινίκολγου το 2018 όπως και των άλλων δύο Μουφτήδων Ροδόπης και Έβρου.
Οι λόγοι της παραίτησης δεν έγιναν γνωστοί, όμως η παραίτηση έγινε δεκτή από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου.
Πιθανολογείται πως ο Μπιλάλ Καρά Χαλήλ θα είχε ζητήσει να γίνει κανονική η τοποθέτησή του και να πάψει να είναι απλός τοποτηρητής.
Προσωρινά καθήκοντα στη Μουφτεία Ξάνθης έχει αναλάβει ο Χεμσερή Νεζντέν μέχρι την τοποθέτηση του νέου τοποτηρητή.
Γ.Δ.
«Άνοιξη δε φαίνεται κι ας είναι Μάρτης μήνας»
Δέκα Μαρτίου σήμερα αγαπητοί συμπολίτες και γύρω τα βουνά χιονισμένα, κάνει κρύο και η κακοκαιρία απειλητική είναι εδώ. Γι’ αυτό στον τίτλο του σχολίου ξεκίνησα μ’ έναν στίχο του Δημήτρη Αβούρη από ένα ποίημά του.
Όντως, Άνοιξη δεν φαίνεται (από πολλές πλευρές βέβαια…) κι ας είναι Μάρτης μήνας.
Κι αν για μας εδώ όλα είναι ζεστά και τακτοποιημένα και το κρύο και το χιόνι σε μας κάπως ενοχλεί, στην Ουκρανία η Άνοιξη φέτος δεν θα έρθει. Δεν θ’ ανθίσουν τα δέντρα, οι άνθρωποι δεν θα γελάσουν χαρούμενοι. Αντίθετα, κλαίνε, πονάνε, πεθαίνουν σ’ αυτή την μαύρη Άνοιξη της εισβολής στη γη τους.
-Θλίψη και πόνος και ανθρώπινο δράμα.
Γ.Δ.
Παλουκοκάφτης
«Μάρτης, γδάρτης και παλουκοκάφτης», ακούγαμε από τους παππούδες και γιαγιάδες όντας πιτσιρίκια. Για τις παραξενιές του Μάρτη ο λόγος και η αναφορά. Που ήταν και τότε απρόβλεπτος αλλά πιο σκληρός. Που σαν «θύμωνε», χιόνιζε, έκανε κρύο πολύ και ταλαιπωρούσε τους ανθρώπους που περίμεναν να βγουν από τον βαρύ χειμώνα.
Ονομάστηκε δε «παλουκοκάφτης» γιατί τα έτοιμα ξύλα για τη σόμπα τελείωναν και για να συνεχίσουν έφταναν στο σημείο να καίνε και ό,τι παλούκια υπήρχαν πρόχειρα.
Όλα αυτά πλέον έχουν ενδιαφέρον από λαογραφικής πλευράς και μόνον.
Κι αυτό γιατί ούτε στα χωριά έχουν μείνει ξυλόσομπες, ούτε ο Μάρτης είναι τόσο «κακός και παράξενος» και άλλη η ζωή τότε, άλλη σήμερα. Τέλος πάντων, άλλα χρόνια.
-Με το καλό να υποδεχτούμε την Άνοιξη συμπολίτες.
Γ.Δ.
Ξανθιώτης Αντιστράτηγος
Το Συμβούλιο των Αρχηγών Σωμάτων αποφάσισε κατά τη σύσκεψη της Τρίτης την διατήρηση υποστράτηγων ή την αποστρατεία κάποιων εξ’ αυτών. Ανάμεσα σ’ αυτούς που αποφασίστηκε η διατήρησή τους είναι και ο Ξανθιώτης υπαρχηγός ΓΕΣ Γιώργος Κέλλης, προαγόμενος μάλιστα σε Αντιστράτηγο.
Σήμερα – αύριο, το ΚΥΣΕΑ θ’ αποφασίσει σε ποιες θέσεις θα τοποθετηθούν στην ιεραρχία του Στρατεύματος όσοι κρίθηκαν διατηρητέοι.
Λίγα λόγια με την ευκαιρία για τον αξιωματικό Γιώργο Κέλλη, γέννημα -θρέμμα της Ξάνθης.Άνθρωποι του στρατεύματος αναγνωρίζουν ως ένα από τα πλέον αξιόλογα στελέχη του στρατού ξηράς τον Κέλλη, μεταξύ αυτών και ο σημερινός αρχηγός ΓΕΣ.
Αποτελεί ως εκ τούτου ιδιαίτερη τιμή για την Ξάνθη ο Αντιστράτηγος Γιώργος Κέλλης, ανεψιός του συμπολίτη μας τραπεζικού Κώστα Κέλλη.
Γ.Δ.
Ενός κακού μύρια έπονται
Δεν προλάβαμε να βγούμε από την δεκαετή οικονομική κρίση και τα μνημόνια και μας έρχεται ο κορωνοϊός. Μια υγειονομική κρίση με όλα τα παρελκόμενα σε οικονομική βάση. Πριν προλάβουμε να πάρουμε ανάσα από το 5ο ή 6ο κύμα της πανδημίας που μας άλλαξε την ζωή μας και μας αποκοινωνικοποίησε παντελώς, μας έρχεται ένας πόλεμος στην γειτονιά μας. Και μια πυρηνική απειλή. Πρόσφυγες στις χώρες της Ευρώπης και μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που απειλεί να γίνει και επισιτιστική κρίση. Στα ύψη το ρεύμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Τα νοικοκυριά κρυώνουν γιατί το πετρέλαιο έχει φτάσει 1,40 το λίτρο και προσπαθούν να κάνουν οικονομία. Η βενζίνη έχει φτάσει στα 2 ευρώ και πολλά αυτοκίνητα μπαίνουν σε ακινησία. Στα ράφια των μάρκετ οι τιμές αλλάζουν προς τα πάνω κάθε μέρα αλλά παρόλα αυτά ο κόσμος ψωνίζει αβέρτα από φόβο μήπως δεν τα βρει στην ίδια τιμή ή από την ίδια ενστικτώδη φοβία που εκδηλώνεται σε περιόδους αστάθειας και απειλής πολέμου. Υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία, μια ανασφάλεια και μια φοβία για το μέλλον που επηρεάζει πρώτα απ’ όλα τη ψυχολογία και αποτυπώνεται σε όλες της εκφάνσεις της καθημερινότητας.
Άλλη μια σκοτεινή περίοδος που δεν ξέρουμε που θα μας βγάλει…
Μ.Ξ.