Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ενεργειακή κρίση και στο βάθος….επισιτιστική κρίση;

Ενεργειακή κρίση και στο βάθος….επισιτιστική κρίση;

0

Ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΚΙΝΑΛ Εύας Καϊλή προς την Ε.Ε. για την αύξηση του κόστους παραγωγής στα αγροτικά προϊόντα – Τι δυνατότητες έχουν τα κράτη – μέλη για άμεση χορήγηση ειδικών ενισχύσεων;

 

Άρθρο του Άλκη Κίσσα για την επισιτιστική κρίση

 

Η μεγάλη αύξηση του  κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων που αποτελεί απότοκο της ενεργειακής  κρίσης στην Ε.Ε. και στην χώρα μας αλλά κι ο κίνδυνος να προκαλέσει επισιτιστική κρίση είναι το κύριο θέμα στην ατζέντα των αγροτών που προκαλεί τις κινητοποιήσεις. Αυτό είναι και το θέμα της ερώτησης προς  Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γεωργίας από την Ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ κα Εύα Καϊλή.

Ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΚΙΝΑΛ Εύας Καϊλή προς την Ε.Ε. για την αύξηση του κόστους παραγωγής στα αγροτικά προϊόντα  Ειδικότερα οι ερωτήσεις που θέτει προς την  Επιτροπή είναι ο εξής:

-Ποια τα υφιστάμενα πλαίσια πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης στο κόστος παραγωγής και τι δυνατότητες έχουν τα κράτη – μέλη για άμεση χορήγηση ειδικών ενισχύσεων;

-Υπάρχει δυνατότητα να ενταχθεί παρατηρητήριο τιμών στον EFSCM, που θα ελέγχει τις διαφορές στα κόστη παραγωγής μεταξύ των κρατών – μελών ώστε να αποφεύγονται στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά;

Στο συνοδευτικό κείμενο η κα Καϊλή αναφέρει: «Η επισιτιστική ασφάλεια αποτελεί στόχο, ο οποίος ορίζεται στο άρθρο 39  της ΣΛΕΕ. Ωστόσο η πανδημία, οι φυσικές καταστροφές και ιδιαίτερα οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, μας διδάσκουν πως η ανθεκτικότητα του αγροτικού τομέα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, έχουν αυξήσει δραματικά το κόστος παραγωγής βασικών αγαθών σε όλη την ΕΕ. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα το κόστος λιπασμάτων έχει τριπλασιαστεί,  ενώ σημαντικές ανατιμήσεις διαφαίνονται και στις ζωοτροφές, στους σπόρους, στα φυτοφάρμακα  και στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Στον τομέα της ενέργειας, η τιμή της μεγαβατώρας στο ρεύμα είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, ενώ η τιμή του πετρελαίου είναι πολύ πάνω της μέσης ενωσιακής, εξαιτίας και της υψηλής φορολογίας των καυσίμων.

Η ευρωπαϊκή γεωργία έχει τρωτά σημεία και στρατηγικές εξαρτήσεις με  άλλα βιομηχανικά οικοσυστήματα και αντιμετωπίζει περιβαλλοντικές, εμπορικές και γεωπολιτικές απειλές, υπάρχουν δε  σημαντικές αποκλίσεις στο κόστος παραγωγής μεταξύ των κρατών -μελών.

Άρθρο του Άλκη Κίσσα για την επισιτιστική κρίση

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών εκφράζει της θέσεις του ο κ. Άλκης Κίσσας, νέος αγρότης επιστήμονας που έχει εμπειρία σε αγροτικά θέματα καθώς διετέλεσε σύμβουλος αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης με τους Σοσιαλιστές-Δημοκράτες και συνεργάτης της ευρωβουλευτού του ΚΙΝΑΛ Εύας Καϊλή Σε σύντομο άρθρο του αναφέρεται στους επισιτιστικούς κινδύνους στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα.

«Σε συνθήκες πανδημίας ο αγροτικός τομέας της ΕΕ και της χώρας επέδειξε εντυπωσιακή ανθεκτικότητα, τροφοδοτώντας τους καταναλωτές με ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα.  Αποφεύχθηκε έτσι το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε κρίση επισιτιστικής ασφάλειας και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή. Η ΕΕ αν και αντιμετώπισε προβλήματα συντονισμού, θέσπισε ένα προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων και παρείχε εργαλεία για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών της αγοράς και των προβλημάτων ρευστότητας των αγροτών. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν τα αξιοποίησε και δεν ανταποκρίθηκε στα προβλήματα της υπαίθρου. Άρα ο επισιτιστικός εφοδιασμός στη χώρα μας, επιτεύχθηκε αποκλειστικά και μόνο από τις προσπάθειες των αγροτών.

Η γεωργία σήμερα, αντιμετωπίζει απειλές που δυνητικά μπορεί να αποδειχθούν ισχυρότερες από την πανδημία, ιδίως από ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως ξηρασίες, καύσωνες, κύματα ψύχους, πυρκαγιές, πλημμύρες. Επιπλέον, η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και η επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη κινδυνεύει άμεσα από τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες μας διδάσκουν πως ανθεκτικότητα του αγροτικού τομέα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Έχουν προκύψει κίνδυνοι που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα και την οικονομική προσιτότητα βασικών εισροών, όπως τα λιπάσματα και η ενέργεια. Σύντομα θα προκύψουν και άλλες απειλές που θα σχετίζονται με κυβερνοεπιθέσεις, με βιοτρομοκρατία και με ανταγωνισμούς για την πρόσβαση σε πρώτες ύλες.

Στην ΕΕ έχουμε τρωτά σημεία, κυρίως υψηλό βαθμό εξάρτησης από εισαγωγές με περιορισμένο αριθμό πηγών, καθώς  και χαμηλή αυτάρκεια σε πολλά βασικά προϊόντα. Οι ανισορροπίες της αγοράς θα πρέπει να παρακολουθούνται και να αντιμετωπίζονται γρήγορα, με πλήρη αξιοποίηση των εργαλείων που προσφέρει η ΚΑΠ. Γι αυτό η ΕΕ θα πρέπει άμεσα να εφαρμόσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για διασφάλιση επισιτιστικής ασφάλειας και να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό οργανισμό ετοιμότητας και αντιμετώπισης κρίσεων, με θεσμικά εργαλεία που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Ένα από αυτά είναι, η δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών, που θα ελέγχει όλους τους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας και θα συγκρίνει τις διαφορές ανάμεσα στα κράτη – μέλη.

Τέλος, η  ΕΕ οφείλει να οργανώσει καλύτερα τα στρατηγικά της αποθέματα και τις πολιτικές για τη διαχείριση αυτών. Τα αποθέματα περιλαμβάνουν σιτηρά και αγροτικά εφόδια και μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στο μετριασμό μιας ενδεχόμενης επισιτιστικής κρίσης. Η εσωτερική αγορά απαγκιστρώνεται σε ένα βαθμό από τις διαθέσεις ξένων αγορών, από κρατικούς παρεμβατισμούς τρίτων χωρών και από εμπορικές πιέσεις. Κάτι ανάλογο θα πρέπει να συμβεί και με  τα ενεργειακά αποθέματα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, που θα μπορούσε να έχει τέτοιες υποδομές».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φωτιά στο σαλέ στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού [ΦΩΤΟ]

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σημειώθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές στον 1ο και στον 2ο όροφ…