Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κομισιόν: Θετική η 13η έκθεση αξιολόγησης

Κομισιόν: Θετική η 13η έκθεση αξιολόγησης

0

«Η Ελλάδα προχώρησε σε ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της ψηφιοποίησης και ξεκίνησε την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας»

Η Ελλάδα έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για να πετύχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, παρά τις δύσκολες συνθήκες που συνεχίζουν να υφίστανται λόγω της πανδημίας. Ωστόσο θα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που παρατηρούνται σε ορισμένους τομείς όπως στο χρηματοπιστωτικό τομέα και την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι θεσμοί για την Ελλάδα με βάση τη 13η έκθεση αξιολόγησης υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ανοίγοντας έτσι και το δρόμο για τη 14η και πιθανόν τελευταία αξιολόγηση της χώρας κάτω από το συγκεκριμένο καθεστώς.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι ελληνικές αρχές έχουν περιγράψει μια αξιόπιστη πορεία που οδηγεί σε περαιτέρω σημαντική πρόοδο όσον αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Οι αρχές ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε διάφορους τομείς, ιδίως όσον αφορά τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, την ολοκλήρωση της διοικητικής αναδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ και την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων.

«Η Ελλάδα προχώρησε επίσης σε ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της ψηφιοποίησης και ξεκίνησε την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».  Παράλληλα, στην έκθεση των θεσμών επισημαίνεται η ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των όποιων καθυστερήσεων παρατηρούνται, εν μέρει λόγω της πανδημίας, σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στη δικαιοσύνη όπως και να πετύχουν τους συμφωνηθέντες στόχους για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα συμπεράσματα της έκθεσης, το Εurogroup του Μαρτίου θα γνωμοδοτήσει. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν συνδέεται με την καταβολή δόσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ κι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Η έκθεση των θεσμών για τη 14η αξιολόγηση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το Μάιο.

Η οικονομία διατήρησε την αναπτυξιακή της δυναμική το τρίτο τρίμηνο του 2021 λόγω της αύξησης που παρατηρήθηκε στις εξαγωγές και την ιδιωτική κατανάλωση. Όπως σημειώνεται, η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και η σχετική ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων τον Δεκέμβριο του 2021, αναμένεται να επηρεάσει την ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αλλά αυτός ο αντίκτυπος αναμένεται να περιοριστεί το πρώτο τρίμηνο του 2022. Επαναλαμβάνει την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ το 2021 κατά 8,5%.

Για το 2022 εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει (κατά 4,9%) υποστηριζόμενη κυρίως από την αύξηση των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Επίσης, ο τουρισμός προβλέπεται να ανακτήσει σημαντικό μέρος των απωλειών του 2020 αλλά και οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Ωστόσο η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου οδήγησε την αισθητή αύξηση του πληθωρισμού το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αλλά αυτές οι πιέσεις αναμένεται να αμβλυνθούν αργότερα το 2022 καθώς οι τιμές στην ενέργεια εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη έκθεση δεν γίνεται αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την ουκρανική κρίση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής με σοκ και «ΔΕΟΣ»

 Επιδρομή στους επιτήδειους με νέα ψηφιακά όπλα και ειδική μονάδα Η καταπολέμηση της φοροδ…