Μνήμη Ξανθιωτών Εβραίων
Η Κυριακή 20 Φεβρουαρίου για την πόλη αλλά και το νομό της Ξάνθης ήταν διαφορετική. Διαφορετική διότι προγραμματίστηκε και υλοποιήθηκε εκδήλωση στη μνήμη του Ολοκαυτώματος της εβραϊκής κοινότητας της πόλης μας.
Στην εκδήλωση έγιναν και τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος που τοποθετήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας προς τιμή των Εβραίων που έχασαν την ζωή τους στο κολαστήριο της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία.
Για το θέμα υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες.
Εμείς εδώ από τη στήλη μας θα δούμε και θα σχολιάσουμε άλλα γεγονότα.
Γ.Δ.
Άνθρωποι πίσω από τα έργα
Πίσω από κάθε προσπάθεια, ως γνωστόν υπάρχουν πάντα οι άνθρωποι. Άνθρωποι απλοί, καθημερινοί που με ανιδιοτέλεια αγκαλιάζουν μια προσπάθεια και με αγάπη και διάθεση, προσφέρουν εργασία και χρόνο για την υλοποίηση της προσπάθειας που αναλαμβάνουν.
Σε τοπικό επίπεδο λοιπόν, οι άνθρωποι που δούλεψαν την ιδέα του ΠΑΚΕΘΡΑ ήταν ο Βασίλης Αϊβαλιώτης, ο Θωμάς Μήτσου, ο Κώστας Μαυρομάτης, ο Γιώργος Μπατζακίδης και όλο το επιτελείο του δήμου Ξάνθης, αφού την δημιουργία του μνημείου αγκάλιασε ο ίδιος ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης με επικεφαλής την Αριστέα Αλατά, δεχόμενος την ηθική πλευρά του εγχειρήματος και την υποχρέωση η πόλη ν’ αποκτήσει το μνημείο των συμπολιτών Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στα κρεματόρια.
Γ.Δ.
Υψηλοί προσκεκλημένοι
Στο φύλλο της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου στη σελίδα 13, αναφέραμε πως έχουν προσκληθεί υψηλοί προσκεκλημένοι και απόγονοι διασωθέντων Εβραίων στην πόλη μας στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος.
Έτσι, παρέστησαν υπουργοί, υφυπουργοί, πρέσβεις, πρόξενοι, δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων, θρησκευτικοί ηγέτες, πολιτικοί, ενώ υπήρξε στρατιωτική και αστυνομική εκπροσώπηση σε ανώτερο επίπεδο και απόγονοι διασωθέντων.
Πολλά μπορούμε να πούμε για την εκδήλωση. Για την άρτια οργάνωσή της, την ταξιθεσία, τις σύντομες προσφωνήσεις των επισήμων, την προσευχή του Ραββίνου που για πρώτη φορά ακούσαμε οι περισσότεροι, οι σύντομες επίσης ομιλίες απ’ όλους και βέβαια τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, την κατάθεση στεφάνων και τέλος το μουσικό πρόγραμμα με την σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου.
Αργά το μεσημέρι ο δήμος παρέθεσε δείπνο στους καλεσμένους στον «Απόλλωνα».
Κι ένα χαρακτηριστικό του κλίματος που ήταν φορτισμένο συναισθηματικά. Κάποια στιγμή, η υπεύθυνη του δήμου Ξάνθης Θεανώ Καρατζιουμπάνη, ένιωσε συγκινημένη και η φωνή της «έσπασε» ενώ καλούσε τους ομιλητές στο βήμα, βούρκωσε από το όλο κλίμα.
Ήταν μια ξεχωριστή ημέρα για όλους.
Γ.Δ.
Αποκριάτικη ατμόσφαιρα
Κοσμοσυρροή είχε στο κέντρο της πόλης το Σάββατο. Οι Ξανθιώτες είδαν ήλιο και βγήκαν έξω για βόλτες και καφέ. Μάλιστα ξεθάρρεψαν και οι περισσότεροι …πέταξαν τις μάσκες και συμπεριφέρονταν σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός. Ας ελπίσουμε ότι δεν μας βρει κανένα ακόμη κύμα (ξεχάσαμε στο μέτρημα πια τα κύματα!) και να μας κλείσουν ανοιξιάτικα.
Η πόλη στολισμένα με τα αποκριάτικα είχε ένα εορταστικό τόνο. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος θέλει να ξεσκάσει, να ξεπεράσει την κλεισούρα και την φοβία που του δημιούργησε η πανδημία στον ψυχισμό του. Γι αυτό και παρότι δεν θα γίνουν παρελάσεις, περιμένουμε κόσμο για τις Αποκριές. Είναι αυτοί που είναι funs του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού και έχουν πάθει στέρηση 3 χρόνια τώρα που δεν διοργανώνεται!
Μ.Ξ.
Βρήκαν την ευκαιρία αυξήσεων
Ζούμε στη χώρα μας ένα φαινόμενο που προφανώς δεν τιμά τις παραγωγικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, έχουμε μια εμφάνιση αυξήσεων τιμών σε προϊόντα ελληνικής παραγωγής κι όχι εισαγόμενα.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ λοιπόν, φάνηκε πως τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις, πέραν της ενέργειας, ήταν στα αμνοερίφια 17,6%, τα βρώσιμα έλαια 17,3%, τα ελαιόλαδα 15,4%, τα νωπά λαχανικά 14,4%, οι πατάτες, τα φρούτα και άλλα. Πρόκειται δηλαδή για ντόπια δικά μας προϊόντα κι όχι εισαγόμενα και είδη πρώτης ανάγκης.
Άρα, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία και αύξησαν τις τιμές των προϊόντων τους υπερβολικά και αδικαιολόγητα.
Γ.Δ.
Μία απορία
Εκεί λοιπόν στον Ιερό Ναό, μας δόθηκε για άλλη μία φορά η ευκαιρία να επισημάνουμε μια κατά την δική μας άποψη αρνητική εικόνα.
Είδαμε νεαρά και μικρά παιδιά να συμπεριφέρονται χαλαρά, να τρέχουν μέσα στο ναό, να παίζουν μεταξύ τους, να λειτουργούν σαν σε παιδική χαρά. Δηλαδή οι γονείς των παιδιών αυτών πηγαίνουν μεν στην εκκλησία με τα παιδιά τους, τα οποία μόλις μπουν τα αφήνουν ελεύθερα να βολτάρουν και να τρέχουν στο ναό.
Δεν γνωρίζω εάν αυτή η συμπεριφορά των παιδιών έχει σχέση με το γνωστό που είπε ο Χριστός «αφήστε τα παιδιά να έρθουν κοντά μου». Εάν την ίδια άποψη ασπάζονται και οι ιερείς, τότε μάλλον και η εντολή είναι άνωθεν.
Γ.Δ.
Μια σκέψη
Διαβάζοντας αυτές τις ημέρες για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, έκανα κάποιες σκέψεις που πιθανόν να τις κάνατε κι εσείς.
Σκέφτηκα λοιπόν πως σε μέλλοντα χρόνο, λίγες δεκαετίες μετά, με την ταχύτητα απανθρακοποίησης που έχει ξεκινήσει, οι χώρες που έχουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, θα έχουν αυτές τότε πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων αυτών.
Ήδη άρχισε να επικρατεί το πράσινο ενεργειακό μοντέλο σε πολλές χώρες. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σταδιακά αυξάνονται και αρκετές χώρες θα ανεξαρτητοποιηθούν από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
Ήδη η χώρα μας, μέσα σε λίγα χρόνια καλύπτει το 40% των αναγκών της σε ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές, δηλαδή τον ήλιο, τον αέρα, το νερό και τα απόβλητα.
Γ.Δ.
Πολλά θ’ αλλάξουν
Έτσι, αυτοί που σήμερα κερδοσκοπούν αυξάνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σε διπλάσιο ποσοστό και παραπάνω, θα διαπιστώσουν πως η παραγωγή τους χρόνο τον χρόνο θα μειώνεται. Κι αυτό, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης βέβαια.
Τα πράγματα αλλάζουν, η εποχή μας είναι μεταβατική και επίκεινται τεράστιες αλλαγές. Αλλαγές γεωπολιτικές, ενεργειακές, τεχνολογικές.
Η εισβολή της τεχνητής νοημοσύνης, η απανθρακοποίηση των οικονομιών θα επιφέρουν τεκτονικές κινήσεις.
Ακόμη, προβλέπεται πως θα υπάρξουν αλλαγές στις σημερινές ισορροπίες ισχύος και επιρροής στον πλανήτη όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.
Η ανάδυση της Κίνας είναι ο προπομπός για όσα θα έλθουν.
Γ.Δ.
Ένας χρόνος χωρίς τον Παναγιώτη Συρόπουλο
Συμπληρώθηκε προχθές ένας χρόνος από τον θάνατο του αγαπητού φίλου και συνεργάτη επί σειρά ετών στην εφημερίδα Παναγιώτη Συρόπουλου. Το μνημόσυνο στην μνήμη του έγινε την Κυριακή στον Ναό της Αγίας Σοφίας παρουσία συγγενών και φίλων.
Ο ευγενής, χαμογελαστός και άρτια ενημερωμένος περί τα ποδοσφαιρικά Παναγιώτης, ήταν πράγματι ο θάνατός του μια απώλεια για την Ξάνθη.
Τον θυμηθήκαμε και ενώσαμε την θλίψη μας με τους οικείους του για την απουσία του, ενθυμούμενος τις όμορφες ημέρες.
Γ.Δ.
Φόρος τιμής και ιστορικής μνήμης
Η Ξάνθη τίμησε την Εβραϊκή κοινότητα που έζησε και άκμασε προπολεμικά και αφανίστηκε από τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, μ’ ένα μνημείο μινιμαλιστικής αισθητικής που κοσμεί την πλατεία Ελευθερίας. Η Ξάνθη τίμησε ένα κομμάτι της ιστορίας της σε μια εξαιρετική εκδήλωση αποκαλυπτηρίων που τίμησαν με την παρουσία τους τρία μέλη της κυβέρνησης καταδεικνύοντας τη σημασία που αποδίδεται σε μια τέτοια κίνηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρέστησαν εκπρόσωποι τεσσάρων θρησκειών, ο Μητροπολίτης Ξάνθης, ο Μουφτής Ξάνθης και ο Ραββίνος Θεσσαλονίκης και ο εκπρόσωπος της Αρμένικης εκκλησίας! Τέσσερις θρησκείες, τέσσερις κουλτούρες, σε μια πόλη που χαρακτηρίζεται από την πολυπολιτισμικότητά της, μια πόλη σταυροδρόμι πολιτισμών.
Αξίζουν έπαινοι σ’ όσους είχαν την ιδέα και την υλοποίησαν καθώς και στην δημοτική αρχή που στήριξε την προσπάθεια. Δεν είναι απλά ένα μνημείο, είναι ένας χώρος που δίνει αφορμή για σκέψη και για μνήμη αλλά και προβληματισμό.
Μ.Ξ.