Αρχική Ρεπορτάζ Σταθερή η τιμή στα μελομακάρονα

Σταθερή η τιμή στα μελομακάρονα

0

«Τσιμπημένη» η τιμή στους κουραμπιέδες λόγω αύξησης στο βούτυρο-Έρευνα αγοράς του «Ε» στους Φούρνους και τα Ζαχαροπλαστεία της Ξάνθης-Μιλά στο «Ε» ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών Κ. Κεβρεκίδης

 

Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Είναι γνωστή η διαμάχη για  το ποιο είναι το πιο δημοφιλές παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό των Ελλήνων. Ωστόσο, πρόσφατες κατατάξεις, όπως αυτή του διεθνούς γαστρονομικού οδηγού Taste Atlas έχει αναδείξει το μελομακάρονο ως το κορυφαίο ευρωπαϊκό χριστουγεννιάτικο γλυκό!

Πριν τα γευτούμε ας μάθουμε τις …ρίζες τους

Το μελομακάρονο έχει ρίζες στην αρχαιότητα, αλλά η σημερινή του μορφή διαμορφώθηκε σταδιακά, κυρίως κατά τη βυζαντινή περίοδο. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη “μακαρία”, ένα αρχαίο ψωμί που μοιραζόταν στις νεκρικές τελετές, και στη βυζαντινή εποχή εξελίχθηκε με την προσθήκη μελιού. Καθιερώθηκε ως γλύκισμα του 12ημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια». Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι. Τέλος, από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε «macaroon» (το γνωστό σε όλους σήμερα «μακαρόν»).

Ο κουραμπιές Qurabiya στα Αζέρικα, Kurabiye, στα Τούρκικα και φυσικά Κουραμπιές στα ελληνικά, που στην κυριολεξία σημαίνει Kuru = ξηρό, biye = μπισκότο. Όμως, η ονομασία μπισκότο καθιερώθηκε τον Μεσαίωνα, ετυμολογικά προερχόμενη από το λατινογενές bis-cuit, που σημαίνει ψημένο δύο φορές (στα αρχαία ελληνικά λεγόταν δί-πυρον), ως τεχνική ψησίματος για να μην «χαλάει» εύκολα ο άρτος, κυρίως των στρατιωτών και των ναυτικών.

Αν θες μελομακάρονα red velvet και Dubai θα τα πληρώσεις

Η Ξάνθη έχει …όνομα στο πανελλήνιο για τα γλυκά της και τις μέρες αυτές στις βιτρίνες των  ζαχαροπλαστείων αλλά και στους φούρνους της γειτονιάς, περίοπτη θέση καταλαμβάνουν τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Μάλιστα οι βασικές συνταγές εμπλουτίζονται με διάφορα υλικά, όπως σοκολάτα, μαύρη, λευκή και γάλακτος αλλά και μελομακάρονα σε διάφορες παραλλαγές, όπως red velet, dudai με γέμιση κάστανου ή πάστα πράσινου φιστικιού!. Να σημειώσουμε ότι η προσθήκη επιπλέον υλικών φυσικά αυξάνει τις τιμές, οι οποίες παρουσιάζουν μια μεγάλη διακύμανση που συνδέεται με τα υλικά που χρησιμοποιούνται αλλά και πως κοστολογεί και αξιολογεί το προϊόν της κάθε επιχείρηση.

Σε ποιες τιμές τα βρίσκουμε στους φούρνους και στα Ζαχαροπλαστεία της Ξάνθης

Σε μια έρευνα  στην αγορά της Ξάνθης καταγράψαμε τις ακόλουθες τιμές: Ζαχαροπλαστείο «Το Κάτι Άλλο», το απλό μελομακάρονο στα 13 ευρώ το κιλό και με σοκολάτα 15 ευρώ το κιλό. Ο κουραμπιές στα 14 ευρώ . Όπως μας ανέφεραν διατήρησαν τις ίδιες τιμές με πέρσι απορροφώντας τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες κυρίως στο βούτυρο. Στο Ζαχαροπλαστείο Τζούκας: 15 ευρώ το κιλό τα απλά μελομακάρονα και 18 ευρώ με σοκολάτα ενώ ο κουραμπιές στα 16 ευρώ το κιλό.

Στο Ζαχαροπλαστείο «Παπαπαρασκευά» στα 16 ευρώ το κιλό τα μελομακάρονα. Ίδια είναι η τιμή και για τους κουραμπιέδες. Στο Ζαχαροπλαστείο «Le chocolat” βρίσκουμε τα απλά μελομακάρονα στα 16 ευρώ, με σοκολάτα στα 18 ευρώ και τους κουραμπιέδες στα 18 ευρώ. Στους Φούρνους: Στον «Μύλο» τα απλά μελομακάρονα πωλούνται στα 13,90 ευρώ το κιλό. Στο Φούρνο «Λεχούδης» 16 ευρώ το κιλό τα απλά. Συμπερασματικά οι τιμές για τα απλά μελομακάρονα κυμαίνονται από 13,9 – 16 ευρώ και οι κουραμπιές από 16 – 18 ευρώ το κιλό. Όπως μας ανέφεραν τόσο από τα Ζαχαροπλαστεία  όσο και από τους Φούρνους η κίνηση έχει ξεκινήσει αλλά αναμένεται να κορυφωθεί στα τέλη και αρχές του Δεκέμβρη όπως κάθε χρόνο. Σ’ ότι αφορά τις προτιμήσεις των Ξανθιωτών είναι κλασσικές καθώς πρώτη θέση κατέχει το απλό μελομακάρονο και ο κουραμπιές με φρέσκο βούτυρο.

Μεγάλη αύξηση σε βούτυρο και κακάο 

«Ο Έλληνας είναι πιστός στην παράδοση. Κι αυτά τα γλυκά μυρίζουν Χριστούγεννα», μας λέει ο Εβρίτης γραμματέας της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Αρτοποιών Κώστας Κεβρεκίδης, στον οποίο απευθυνθήκαμε για να μας περιγράψει το κλίμα αλλά και τις τιμές και τους παράγοντες που τις διαμορφώνουν: «Οι τιμές είναι ίδιες με τις περσινές και διαμορφώνονται ελεύθερα ανάλογα με την επιχείρηση. Κυμαίνονται από 11 έως 14 ευρώ το κιλό στα μελομακάρονα αλλά βέβαια  υπάρχουν και υψηλότερες στην αγορά. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν αυξηθεί πολύ οι πρώτες ύλες. Το καθαρό βούτυρο που χρησιμοποιούμε στους κουραμπιέδες έχει κόστος 25 ευρώ το κιλό. Το κακάο έχει αύξηση 40% και συμπαρασύρει τις τιμές όταν χρησιμοποιείται σοκολάτα. Κάθε επιχείρηση προσπαθεί για να είναι ανταγωνιστική να απορροφήσει μέρος των αυξήσεων στις πρώτες ύλες».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύνδεση, ισότιμη συμμετοχή και συν-δημιουργία στην πράξη από την συμπεριληπτική θεατρική ομάδα του Σωματείου ΑμεΑ ΠΕ Ξάνθης

Η ομάδα θα παρουσιάσει την άνοιξη το έργο του Παπαδιαμάντη «Γούτου-Γουπατού» σε συνεργασία…