Αρχική Ρεπορτάζ Μέτρια παραγωγή, χαμηλότερη τιμή στην πατάτα Λειβαδίτη

Μέτρια παραγωγή, χαμηλότερη τιμή στην πατάτα Λειβαδίτη

0

«Καυτή» πατάτα για την περιφέρεια το κακό οδικό δίκτυο και ο μη καθαρισμός των καναλιών για να ποτίζουν  τα πατατοχώραφα του Λειβαδίτη-Στην  ξηρασία οφείλεται η μέτρια παραγωγή – Τέσσερις παραγωγοί καλλιεργούν 250 στρέμματα – Θα μπορούσαν πολλοί περισσότεροι – «Πατάτα Λειβαδίτη»- Πως θα μπορούσε να γίνει  Π.Ο.Π. προϊόν

 

Την σφραγίδα της εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης φέρει η πατάτα Λειβαδίτη που έχει  κατακτήσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς στην Ξάνθη και η φήμη της επεκτείνεται σε άλλες περιφερειακές ενότητες,  όπως Έβρου, Ροδόπης, φτάνοντας έως Θεσσαλονίκη, συναγωνιζόμενη με την πατάτα του γειτονικού Νευροκοπίου που ωστόσο έχει πολύ μεγαλύτερο τονάζ (ποσότητα). Αυτή την εποχή έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή και η πατάτα διατίθεται στην αγορά.


«Αν είχαμε στήριξη, δηλαδή υποδομές, βελτίωση του δρόμου και νερό από τα κανάλια θα μπορούσαν να ασχοληθούν και άλλοι νέοι παραγωγοί και να ζωντανέψει ο Λειβαδίτης και τα γύρω χωριά που έχουν ερημώσει»
Δ. Σερεφιάς
Παραγωγός πατάτας

Στην  ξηρασία οφείλεται η μέτρια παραγωγή

Η φετινή παραγωγή χαρακτηρίζεται «μέτρια» από τον παραγωγό Διαμαντή Σερεφιά , όσον αφορά την ποσότητα. Ο βασικός λόγος είναι η ξηρασία αλλά και η έλλειψη  νερού στα υπάρχοντα κανάλια που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν νερό αν και εφόσον ήταν καθαρά: «Φέτος ήταν μια χρονιά μεγάλης ξηρασίας. Κι αυτό επηρέασε την παραγωγή. Η πατάτα θέλει νερό. Έχει κανάλια στην περιοχή αλλά δεν έχουν καθαριστεί και δεν μπορούν να συγκρατήσουν νερό. Ζητήσαμε από την περιφέρεια να τα ανοίξουν και να μας βοηθήσουν στην παραγωγή μας. Επίσης δεν έχουμε καλό οδικό δίκτυο. Ο δρόμος προς τον Λειβαδίτη χρειάζεται βελτίωση. Αυτά τα δύο είναι τα βασικά μας προβλήματα».

Τέσσερις παραγωγοί καλλιεργούν 250 στρέμματα – Θα μπορούσαν πολλοί περισσότεροι

Ο κ. Σερεφιάς ανέφερε πως στην περιοχή του Λειβαδίτη καλλιεργούνται τα συνολικά 250 στρέμματα πατάτα από τέσσερις παραγωγούς: «Η τιμή φέτος είναι αρκετά χαμηλότερη από πέρυσι. Κυμαίνεται από  0,60, έως 0,80 λεπτά το κιλό ενώ πέρσι ήταν ένα ευρώ. Είναι μεγάλο το κόστος της παραγωγής . Χρειάζεται νερό και προσωπική εργασία καθώς και εργατικά χέρια κατά την συγκομιδή. Είμαστε λίγοι και προσπαθούμε με προσωπική και οικογενειακή εργασία να πάρουμε παραγωγή. Αν είχαμε στήριξη, δηλαδή υποδομές, βελτίωση του δρόμου και νερό από τα κανάλια θα μπορούσαν να ασχοληθούν και άλλοι νέοι παραγωγοί και να ζωντανέψει ο Λειβαδίτης και τα γύρω χωριά που έχουν ερημώσει. Χρειάζεται στήριξη ο πρωτογενής τομέας και είναι αυτός που κρατά και τον πληθυσμό στα χωριά».

«Πατάτα Λειβαδίτη»- Πως θα μπορούσε να γίνει  Π.Ο.Π. προϊόν

«Η πατάτα Λειβαδίτη είναι εξαιρετικό προϊόν γιατί η σύσταση του χώματος είναι ιδανική», σημειώνει ο κ. Σερεφιάς μνημονεύοντας τον αείμνηστο Αλέξανδρο Μπαλτατζή που μετά από έρευνες στις βιοκλιματικές συνθήκες και στην χημική σύσταση του εδάφους καθώς και το υψόμετρο που είναι στα 1.400 μέρα εκεί που είναι τα χωράφια, εδραίωσαν την καλλιέργεια στην περιοχή: «Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής είχε ιδρύσει τα σποροπαραγωγικά κέντρα. Υπήρχε και στον Λειβαδίτη όμως όλα έκλεισαν και έτσι αναγκαζόμαστε να εισάγουμε τους σπόρους από έξω. Πουθενά στην Ελλάδα δεν λειτουργεί σποροπαραγωγικό κέντρο».

Στο Λειβαδίτη καλλιεργούνται 6 ποικιλίες πατάτας με κυριότερη όμως της agria που είναι κιτρινόσαρκη και ιδανική και για τηγάνι , φούρνο και βραστή.

Αναφορικά με την Π.Ο.Π. ένδειξη του προϊόντος ο κ. Σερεφιάς ανέφερε πως αν ήταν περισσότεροι παραγωγοί θα μπορούσαν να κινήσουν τις διαδικασίες να πιστοποιήσουν το προϊόν τους κάτι που θα του προσέδιδε υπεραξία και θα είχε καλύτερη τιμή στην αγορά. Όπως για παράδειγμα η πατάτα Νάξου: «Έχουμε ένα πολύ καλό προϊόν και θέλουμε να ξεκινήσουμε την διαδικασία να το πιστοποιήσουμε. Είναι γνωστή η πατάτα Λειβαδίτη αλλά χρειάζεται μια ολόκληρη διαδικασία για να γίνει πιστοποίηση και εμείς είμαστε μόνο 5 άτομα που ασχολούμαστε».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα τοπικά καταστήματα μπροστά στην πρόκληση των μεγάλων διαδικτυακών αλυσίδων και στο φετινό Black Friday

Οι πτώσεις τιμών έχουν ήδη ξεκινήσει από τις πρώτες ημέρες του μήνα, αν και το μεγάλο «μπα…