
Ένα διαχρονικό μουσικό ταξίδι στην παράδοση και το ρεμπέτικο τραγούδι από την Αθήνα και τον Πειραιά έως την Μικρά Ασία και την Αμερική
Το μουσικό σχήμα Aman Rebetiko, σε συνεργασία με τον μουσικό εθνομουσικολόγο, Σπύρο Δελέγκο, παρουσιάζουν ενα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι αφιερωμένο στο ρεμπέτικο, από τη Μικρά Ασία και τις ελληνικές κοινότητες της Αμερικής έως την Αθήνα και τον Πειραιά της δεκαετίας του 1930, εποχή της μεγάλης του άνθισης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2025 στις 20:30 στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ.
Το ρεμπέτικο αποτελεί μια αστική λαϊκή μουσική παράδοση βαθιά χαραγμένη στη νεοελληνική συνείδηση και με ολοένα μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση. Λιτό αλλά μεστό και βαθιά συναισθηματικό, αποτυπώνει με αμεσότητα την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής. Μουσικοί χώροι με έντονο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα σε Μικρά Ασία και Αμερική, όπως τα «καφέ αμάν», επηρέασαν σημαντικά βασικές στυλιστικές πτυχές του ρεμπέτικου, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά την κορύφωσή του στη μεσοπολεμική Αθήνα και Πειραιά.
Στην εκδήλωση θα αναδειχθούν πτυχές του ρεμπέτικου που συνδέονται τόσο με το μουσικό ύφος της Μικράς Ασίας μέσα από έργα των Π. Τούντα, Κ. Σκαρβέλη, Σπ. Περιστέρη κ.ά. όσο και με το ιδιαίτερο κιθαριστικό στυλ του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Κατσαρού-Θεολογίτη. Οι Aman Rebetiko με τον χαρακτηριστικό ήχο των οργάνων τους θα ζωντανέψουν την ατμόσφαιρα των πρώτων ηχογραφήσεων που γεφύρωσαν τη Μικρά Ασία με τον Πειραιά και την Αθήνα. Την εκδήλωση πλαισιώνει ο Σπύρος Δελέγκος (Sibelius Academy, Uniarts Helsinki) με ένα σύντομο μουσικό αφιέρωμα στον Γιώργο Κατσαρό-Θεολογίτη, ενώ παράλληλα επιμελείται τα σχόλια που συνοδεύουν τα τραγούδια της εκδήλωσης.
Είσοδος: 13 ευρώ
Κρατήσεις εισιτηρίων στο: https://www.more.com/gr-el/tickets/music/aman-rebetiko-m-asia-ipa-peiraias-athina/