Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζεται η έντονη αντιπαράθεση με επίκληση στις διαρροές

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζεται η έντονη αντιπαράθεση με επίκληση στις διαρροές

0

Η κατάθεση Τζαβέλα και η παρέμβαση Κορασίδη στο επίκεντρο

Στα ύψη έχει ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή τις εξελίξεις στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2025, κατέθεσε ο πρώην αντιπρόεδρος του οργανισμού, Πέτρος Τζαβέλλας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα η Νέα Αριστερά ζήτησε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Βάρρα – Βορίδη.

Η κατάθεση Τζαβέλλα

Ο κ. Τζαβέλλας, που υπηρέτησε από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, δήλωσε ότι δεν δέχτηκε ποτέ πίεση ή παρέμβαση για αποδέσμευση ΑΦΜ ή άλλες διευκολύνσεις και ότι επικεντρωνόταν αποκλειστικά στα έργα για την καλύτερη οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Απαντώντας σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι δεν είχε προσωπικά αιτήματα για ρουσφέτια και δεν είχε αντιληφθεί παράνομες ενέργειες.

Ωστόσο, από πλευράς ΠΑΣΟΚ επισημάνθηκε ότι ο κ. Τζαβέλλας απέφυγε να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα, επικαλούμενος «επιλεκτική αμνησία». Συγκεκριμένα, δεν θυμόταν τις πληρωμές του Δεκεμβρίου 2020, τις καθυστερήσεις στα πληροφοριακά συστήματα, ούτε την παραίτηση της διευθύντριας Τεχνικών Ελέγχων. Οι πηγές του κόμματος τονίζουν ότι η σιωπή του υποτιμά τους έντιμους αγρότες και δεν τον απαλλάσσει από ευθύνες.

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, οι πηγές αναφέρουν ότι συνεχίζεται το «δεν γνωρίζω – δεν θυμάμαι» από τους διορισμένους από τη ΝΔ μάρτυρες, οι οποίοι επικαλούνται απώλεια μνήμης για την ύπαρξη παράνομων επιδοτήσεων και πελατειακών σχέσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην άγνοια του κ. Τζαβέλλα σχετικά με καταγγελίες για κακοδιοίκηση στην Κρήτη, ενώ ο ίδιος δεν επικεντρώθηκε στα γεγονότα αλλά στον τρόπο δημοσιοποίησης της καταγγελίας.

Η αντιπαράθεση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και η απάντηση Κορασίδη

Στο πλαίσιο της εξεταστικής, η Νέα Δημοκρατία έθεσε ζήτημα παρέμβασης του στενού συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, Μόσχου Κορασίδη, σε υπόθεση 400.000 ευρώ που αφορούσε αγρότες. Η ΝΔ υποστήριξε ότι υπήρξε προσπάθεια να συγκαλυφθεί η υπόθεση και ότι η νομική υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ παρεμποδίστηκε από πολιτική παρέμβαση.

Ο κ. Κορασίδης απάντησε μέσω ανάρτησης ότι είχε δώσει μόνο συμβουλευτική διευκρίνιση σε δικηγόρο παραγωγού, χωρίς να παρέμβει στις διαδικασίες του Οργανισμού, τονίζοντας ότι ποτέ δεν έστειλε προσωπικό email στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή στον κ. Βάρρα. Υπογράμμισε επίσης ότι η δράση του αφορούσε την εφαρμογή της νομοθεσίας για αποστολή πρακτικών ελέγχου και ότι η υπόθεση δεν είχε καμία πολιτική χροιά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστρέφει στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας ο Δημήτρης Κυριαζίδης

Επτά μήνες μετά τη διαγραφή του, επανεντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος…