
Στα πρότυπα του Συλλόγου Οπαδών της Φενέρμπαχτσε στην Θράκη, ο «υπό κατασκευή» Σύλλογος
Ξεκίνησαν οι νομικές διαδικασίες για την ίδρυση Συλλόγου Οπαδών της Γαλατασαράι στην περιοχή της Θράκης όπου ζει η μουσουλμανική μειονότητα, στα πρότυπα του Συλλόγου Οπαδών της Φενέρμπαχτσε που δραστηριοποιείται στη περιοχή. Μέσω της επίσημης ανακοίνωσης του «υπό κατασκευή» συλλόγου, αναφέρονται τα εξής:
«Οι οπαδοί της Γαλατασαράι που ζουν στις περιοχές Ξάνθης, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης θα ενημερωθούν για τα έως τώρα στάδια της προετοιμασίας του συλλόγου, θα ανταλλάξουν απόψεις για τα επόμενα βήματα και θα ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία ίδρυσης. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου στις 18:00 στο τοπικό κέντρο της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης στην Ξάνθη και η δεύτερη την Κυριακή 5 Οκτωβρίου στις 17:00 στην Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής, για τους οπαδούς της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης».
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ThrakiSports, ο σύλλογος αυτός δεν αποτελεί κάτι νέο. Ένας άτυπος σύνδεσμος οπαδών της τουρκικής ομάδας υπήρχε στην Κομοτηνή ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, με πρόεδρο γνωστό επαγγελματία της περιοχής. Όπως αναφέρει το θρακιώτικο μέσο, τα μέλη του συνδέσμου είχαν πανηγυρίσει στα γραφεία του την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2000, ενώ μέχρι σήμερα, οργανώνονται συχνά εκδρομές με λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη. Τότε, δεν είχε υπάρξει κάποια κίνηση αναγνώρισης από το Πρωτοδικείο Ροδόπης, ενώ παράλληλα, μια προσπάθεια ίδρυσης ποδοσφαιρικής ομάδας στο τοπικό της ΕΠΣ Θράκης με την ονομασία «Γαλατάσαραι Κομοτηνής» είχε μπλοκαριστεί από την τότε ΕΠΟ, καθώς απαγορεύεται η μεταφορά ξενόγλωσσων ονομάτων σε ελληνικές ομάδες.
Επιπλέον, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Νίκος Αρβανίτης στο Rodopinews «σημαντικό σημείο προς προβληματισμό αποτελεί η σύνδεση συλλόγων φιλάθλων με δομές όπως οι «Τουρκική Ένωση Νεολαίας Κομοτηνής» και η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», που έχουν αμφισβητούμενο νομικό καθεστώς και θεωρούνται «φιλοπροξενικές», καθώς τέτοιες ενέργειες δημιουργούν υπόνοιες για έμμεση ξένη επιρροή σε δραστηριότητες που παρουσιάζονται ως αμιγώς αθλητικές ή πολιτιστικές. «Αν και η πρακτική μπορεί να οφείλεται σε ανάγκες χώρων και πρόσβασης στην κοινότητα, οι σύλλογοι που επιδιώκουν πλήρη ανεξαρτησία θα έπρεπε να αναζητήσουν δικές τους δομές και χρηματοδότηση, ώστε να αποφευχθούν πολιτικές και νομικές αμφισβητήσεις», σχολιάζει ο δημοσιογράφος.
Θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε πως αίσθηση είχε προκαλέσει τον Μάιο του 2025 η «οπαδική» κίνηση του Δημάρχου Αρριανών, Ερδέμ Χουσεΐν, ο οποίος έχει και τον τίτλο του αντιπροέδρου στην «Ανωτάτη Συμβουλευτική Επιτροπή της “Τουρκικής” Μειονότητας Δυτικής Θράκης». Ο κ. Χουσεΐν φέρεται να ζωγράφισε σε πέτρινο χώρο στο πομακοχώρι Χλόη το έμβλημα της Γαλατασαράι μετά την κατάκτηση του τουρκικού πρωταθλήματος, παρουσιάζοντας την ενέργεια ως «παράδοση» στην περιοχή.