
Αύξηση 30- 40% σε νέες φυτεύσεις τα τελευταία 4 χρόνια – Ο νομός μας μπαίνει στον παραγωγικό χάρτη της χώρας-Μέτρια σε ποσότητα αλλά εξαιρετική σε ποιότητα η φετινή παραγωγή. 6,50 – 7 ευρώ το κιλό η τιμή παραγωγού στο αγουρέλαιο
Μέτρια παραγωγή- καλή ποιότητα- δυναμική αύξηση ελαιοκαλλιέργειας. Απ’ αυτό το τρίπτυχο χαρακτηρίζεται και σ’ αυτούς του άξονες κινείται η φετινή ελαιοπαραγωγή στην Ξάνθη. Η περίοδος συγκομιδής έχει ξεκινήσει όπως και θα συνεχιστεί έως τον Δεκέμβρη όπως κάθε χρόνο και τα πρώτα δείγματα είναι θετικά μεν αλλά όχι ικανά για να καθορίσουν την τιμή του παραγωγού πόσο μάλλον την τιμή του ελαιολάδου στο ράφι. Πανελλαδικά δεν έχει ξεκαθαρίσει εντελώς το τοπίο της ελαιοπαραγωγής Κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη ελαιοκομικό μητρώο. Ειδικά φέτος, οι βροχές του φθινοπώρου –ή η έλλειψή όπως– κατά περιοχές, μπορεί να αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούσαν για 240.000-250.000 τόνους ελληνικού ελαιολάδου, τώρα επικρατεί η εκτίμηση για 220.000 τόνους.
Ευεργετικές οι βροχές του Φθινοπώρου – Φορτωμένες με καρπό οι ελιές
Όπως μας αναφέρει ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ ΠΕ Ξάνθης Ανδρέας Καμαριανάκης η συγκομιδής έχει ξεκινήσει και τα πρώτα δείγματα είναι θετικά καθώς οι ελιές είναι φορτωμένες με καρπό. Παρότι όπως σημείωσε οι ξερικοί ελαιώνες ήρθαν αντιμέτωποι με την παρατεταμένη ανομβρία του καλοκαιρού που τις …ζόρισε, ωστόσο ανταμείφθηκαν από τις φθινοπωρινές βροχούλες που όπως είπε ήταν ιδιαίτερα ευεργετικές.
Μεγάλη αύξηση της ελαιοκαλλιέργειας
Όπως επεσήμανε ο κ. Καμαριανάκης στην Ξάνθη παρατηρείται μεγάλη αύξηση σε νέες φυτεύσεις ελαιόδεντρων που δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί το Ελαιοκομικό Μητρώο. Συγκεκριμένα ανέφερε πως η μεγάλη αύξηση οφείλεται στην τιμή του που τα τελευταία χρόνια είναι πολύ υψηλή κι αυτό λειτούργησε σαν κίνητρο. Ωστόσο αύξηση φυτεύσεων παρατηρείται σ’ όλη την Μεσόγειο.
Πήραν παράταση οι δηλώσεις στο Ελαιοκομικό Μητρώο
Σ’ ότι αφορά το Ελαιοκομικό Μητρώο και συγκεκριμένα, η υποχρέωση της δήλωσης στο Μητρώο όλων των παραγωγών που έχουν πάνω από 21 ελαιόδεντρα διαφορετικά αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 500 – 5.000 ευρώ, έχει παραταθεί για το 2026. Αυτό μας πληροφόρησε ο κ. Καμαριανάκης επισημαίνοντας: «Συστήνω στους παραγωγούς να επικοινωνούν με την υπηρεσία μας για την δήλωσή τους προκειμένου να τους ενημερώσουμε. Χρειάζονται πολλά αποδεικτικά που πρέπει να καταθέσουν αν θέλουν να κάνουν τη δήλωσή τους μέσω gov.gr, όπως να αποδεικνύουν μέσα από τους χάρτες του κτηματολογίου τα αγροτεμάχιά τους. Είναι μια σύνθετη διαδικασία ιδιαίτερα σε περίπτωση που τα αγροτεμάχια είναι κληρονομιά εξ αδιαιρέτου».
6,50 – 7 ευρώ το κιλό η τιμή παραγωγού στο αγουρέλαιο
Ο κ. Ανάργυρος Προμοίρας είναι ελαιοπαραγωγός που παράλληλα το φιλτραρει, το συσκευάζει και τυποποιεί το προϊόν του με την επωνυμία «Βίστωνες» όταν το παράγει από το ελαιοτριβείο προσδίδοντάς του την υπεραξία του επώνυμου προϊόντες γεωργικής ένδειξης. Ο κ. Προμοίρας έχει ένα ελαιώνα 350 στρεμμάτων σε διάφορα όμως αγροτεμάχια το μεγαλύτερο των οποίων είναι 25 στρέμματα: «Φέτος η παραγωγή είναι μέτρια προς καλή. Στα ξερικά είναι μειωμένη η παραγωγή. Στα ποτιστικά είναι καλύτερη. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι θα είναι μειωμένη η τιμή παραγωγού σε σχέση με πέρσι. Αυτή τη στιγμή για το αγουρέλαιο είναι 6,50 – 7 ευρώ το κιλό η χονδρική τιμή παραγωγού. Εμείς βέβαια έχουμε την τυποποίηση. Μόνο ο τενεκές των 4 λίτρων με την λιθογραφία που έχουμε κοστίζει 4 ευρώ. Εξάγουμε στην Γαλλία, στην Γερμανία, στην Βουλγαρία. Στις χώρες αυτές το λάδι έχει πολύ υψηλή τιμή στο ράφι», σημειώνει ο κ. Προμοίρας.
Η διαφορά των ξένων και των Ελλήνων καταναλωτών στην επιλογή ελαιόλαδου – 30 – 40% αύξηση σε νέες φυτεύσεις ελαιόδεντρων
Ο κ. Προμοίρας πρόσθεσε πως οι ξένοι έμαθαν να τρώνε ελαιόλαδο έχοντας ως κριτήριο την γεύση και την ποιότητα του για αυτό προτιμούν το έξτρα παρθένο με οξύτητά 0,01 – 0,08 που έχει πικρή γεύση ενώ ο Έλληνας κοιτάζει την τιμή και όχι την ποιότητα γι’ αυτό και αγοράζει ότι βγαίνει σε προσφορά». Να σημειώσουμε ότι στο Πόρτο Λάγος όπου είναι η έδρα του κ. Προμοίρα υπάρχει επισκέψιμος εκθεσιακός χώρος με τα προϊόντα όπου ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει αφού προηγουμένως γευτεί το λάδι: «Παράγουμε πολύ καλής ποιότητας λάδι γιατί χρησιμοποιούμε τις σωστές πρακτικές σ’ όλα τα στάδια της παραγωγής. Από την συγκομιδή που γίνεται με ειδικές μηχανές ώστε να μην πληγώνεται ο καρπός έως ην μεταφορά στο ελαιοτριβείο την ίδια μέρα για να πετύχουμε την κατάλληλη οξύτητα που είναι το εξτρά παρθένο».
Τέλος ο κ. Προμοίρας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει 30 – 40% αύξηση σε νέες φυτεύσεις τα 4 τελευταία χρόνια επισημαίνοντας πως η Ξάνθη έχει ενταχθεί σε παραγωγικό χάρτη ελαιόλαδου της χώρας.
Παραμένει στα 90 λεπτά η τιμή στο Λιοτρίβι – 5,5 προς 1 η αντιστοιχία ελιάς – λαδιού
Από τον ελαιώνα στο ελαιοτριβείο …συνθλίβεται ο καρπός της ελιάς και η κίνηση έχει ξεκινήσει σε ένα από τα 5 ελαιοτριβεία της Ξάνθης, το ελαιοτριβείο Τυμπάνου «Το Λιοτρίβι» ”Δερμεντζίδης Ευάγγελος & ΣΙΑ Ο.Ε.”. Όπως μας ανέφερε ο κ. Δερμεντζίδης η παραγωγή είναι μέτρια αλλά η ποιότητα εξαιρετική σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις. Η τιμή επεξεργασίας παραμένει στα 90 λεπτά το κιλό και η αντιστοιχία καρπού – ελαιόλαδου είναι 5,5 προς 1.