Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Chevron: Έπεσαν οι υπογραφές – Ανοίγει ο δρόμος για τις έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης

Chevron: Έπεσαν οι υπογραφές – Ανοίγει ο δρόμος για τις έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης

0

Μέσα στο Νοέμβριο θα πάει η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, υπέγραψε την απόφαση με την οποία ορίζεται η κοινοπραξία Chevron – HELLENiQ Energy ως προτιμητέος επενδυτής για έρευνες υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Αυτή η υπουργική απόφαση σηματοδοτεί το πέρασμα στην τελική φάση πριν από την υπογραφή της σύμβασης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, σε μία θαλάσσια ζώνη που θεωρείται στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Σταύρος Παπασταύρου την Πέμπτη (23/10), «ολοκληρώνεται η διαδικασία στην ΕΔΕΥΕΠ, ώστε να εκδοθεί η υπουργική απόφαση. Μπορεί να βγει και στις επόμενες μέρες και σίγουρα πριν από το τέλος του μήνα, ώστε να ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής και μετά μέσα στον Νοέμβριο, ακριβώς όπως το είχαμε προβλέψει και λίγο νωρίτερα, να πάει η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, να ελεγχθεί και μετά να πάει στη Βουλή για ψήφιση ή πριν από το τέλος του χρόνου ή στην αρχή του επόμενου. Στόχος είναι να ξεκινήσει γεωφυσικές μελέτες μέσα στο 2026. Επίσης και η Exxon Mobil έχει πολύ σημαντική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Δηλαδή, οι δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Αμερικής ενεργοποιούνται, ώστε να αναπτυχθεί η χώρα μας στον τομέα των υδρογονανθράκων».

Η Επιτροπή Αξιολόγησης της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), με βάση την υπουργική απόφαση, θα καλέσει την κοινοπραξία Chevron – HELLENiQ Energy να οριστικοποιήσει τα σχέδια σύμβασης που θα υπογραφούν με το ελληνικό Δημόσιο το προσεχές διάστημα και θα περιλαμβάνουν τέσσερα συνολικά μπλοκ: «Νότια της Πελοποννήσου», «Α2», «Νότια της Κρήτης I» και «Νότια της Κρήτης II».

Επόμενη κίνηση προβλέπεται πως θα είναι η αποστολή του φακέλου του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και κατόπιν θετικής εισήγησης, θα ακολουθήσει η υπογραφή των Συμβάσεων Μίσθωσης από τις εταιρείες και την ΕΔΕΥΕΠ, η έγκριση από τον υπουργό και αμέσως μετά η κύρωση από τη Βουλή. Η κίνηση αυτή θα είναι και η τελευταία πριν από την έναρξη των σεισμικών ερευνών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα εκκινήσουν εντός του 2026, ανάλογα και με τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

Όσον αφορά στην περιοχή νότια της Κρήτης, αυτή βρίσκεται σε βαθιά ύδατα της ελληνικής ΑΟΖ, νότια του νησιού, και θεωρείται μία από τις πλέον ελπιδοφόρες για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Επιπροσθέτως, οι γεωλογικές δομές της εμφανίζουν ομοιότητες με πεδία της Ανατολικής Μεσογείου, όπου έχουν εντοπιστεί σημαντικά αποθέματα, όπως τα κοιτάσματα Zohr (Αίγυπτος) και Leviathan (Ισραήλ).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Vouchers βρεφονηπιακών σταθμών με νέα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια

Μιχαηλίδου: Περισσότερες οικογένειες εντάσσονται, περισσότερα παιδιά ωφελούνται   Διε…