
Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά σε σειρά παρεμβάσεων ανάδειξης και πυροπροστασίας στο πλαίσιο ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο αποκατάστασης του μνημειακού συγκροτήματος της Βασιλικής Α’, συμπεριλαμβανομένου και του βαπτιστηρίου, στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Το έργο υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας με χρηματοδότηση 1.800.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΠΑ 2021-2027), στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης προστασίας και ανάδειξης του χώρου.
Παράλληλα, ολοκληρώνεται η εγκατάσταση μόνιμου πυροσβεστικού δικτύου και υποδομών πυροπροστασίας, συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η αποκατάσταση της Βασιλικής Α’ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα λειτουργικής αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, ο οποίος αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σημείωσε επίσης ότι η αποκατάσταση της Βασιλικής Β’ έχει ήδη ολοκληρωθεί με συμπλήρωση τμημάτων της ανωδομής και στερέωση των ερειπίων, έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2014-2020, με προϋπολογισμό 754.000 ευρώ.
Η Βασιλική Α’, ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος χριστιανικός επισκοπικός ναός στους Φιλίππους, ανεγέρθηκε γύρω στο 500 μ.Χ. και καταστράφηκε μεταξύ 7ου και 8ου αιώνα. Το μνημειακό συγκρότημα εκτείνεται σε επιφάνεια περίπου 6.800 τ.μ. και περιλαμβάνει τον κυρίως ναό, αίθριο με μνημειακές κλίμακες, την περίστυλη αυλή και τα προκτίσματα — μεταξύ αυτών, το βαπτιστήριο και παρεκκλήσι.
Οι παρεμβάσεις επικεντρώνονται στην αποκατάσταση τοιχοποιιών και δαπέδων στον κυρίως ναό, στον νάρθηκα και στην ανατολική στοά του αιθρίου. Στόχος είναι η συντήρηση και προστασία του συνόλου, η ασφαλής πρόσβαση των επισκεπτών, καθώς και η μορφολογική και δομική ανάδειξη του μνημείου, κυρίως ως προς τη γεωμετρία της κάτοψης.
Οι εργασίες βασίζονται σε αρχές που διασφαλίζουν τον σεβασμό προς το φυσικό ανάγλυφο, τη χρήση υφιστάμενων υποδομών, την ανάκτηση τμημάτων με αρχαίο υλικό όπου είναι δυνατόν, και τη χρήση σύγχρονων υλικών σε νέα στοιχεία με διακριτικό και διδακτικό χαρακτήρα.
Σημαντική είναι επίσης η ενοποίηση της αρχαίας Εγνατίας Οδού με τον χώρο μεταξύ του forum και της Βασιλικής Α’, μετά την κατάργηση τμήματος της εθνικής οδού που διέσχιζε τον χώρο, δημιουργώντας έναν ενιαίο αρχαιολογικό περίπατο με σύγχρονες υποδομές ασφάλειας και περιήγησης.