
Σωτηρία από τα κολονάκια
Συμπολίτης που διάβασε το σχόλιο για τα πεζοδρόμια που γίνονται χώροι πάρκινγκ παντού στην πόλη μας πρότεινε μία λύση. Μία λύση του θέματος οριστικά, τουλάχιστον στο κέντρο. Πρότεινε να μπουν στα πεζοδρόμια από τον δήμο κολονάκια. Όπως γίνεται εδώ και χρόνια σε δήμους άλλων περιοχών. Με τον τρόπο αυτόν τα πεζοδρόμια είναι ελεύθερα για τους πεζούς και καρότσια μικρών παιδιών. Μας έστειλε μάλιστα μία φωτογραφία για του λόγου το αληθές.
Γ.Δ.
Δημοτική παρέμβαση
Το άλλο θέμα που έχει σχέση με τις γιγαντοαφίσες ή μπάνερ… των διαφόρων εκδηλώσεων είναι το ίδιο σοβαρό.
Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, χοροί, πανηγύρια, εκδηλώσεις που δεν επιτρέπουν οι δήμοι και δεν επιθυμούν την κουρελαρία, εφαρμόζουν μία άλλη λύση. Δημιουργούν σε κατάλληλο χώρο, σε ύψος 2-3 μέτρα για την τοποθέτηση των αφισών τη μία δίπλα στην άλλη.
Στην προσφορά αυτή που γίνεται σε 2-3 σημεία της πόλης οι ενδιαφερόμενοι την πληρώνουν στον δήμο με ένα ποσό. Την δε απομάκρυνση και τοποθέτηση των νέων την πραγματοποιούν οι άνθρωποι του δήμου.
Η φωτογραφία από μεγάλο δήμο, που σέβεται τους δημότες, αλλά και το περιβάλλον.
Γ.Δ.
Καλή επαγγελματική σταδιοδρομία Χρήστο
Να και μία ευχάριστη είδηση για έναν νέο Ξανθιώτη επιστήμονα. Η αναφορά μου αφορά τον Χρήστο Μουσόπουλο, γιο του Θανάση και της Δήμητρας, ο οποίος την Παρασκευή 18 Ιουλίου έδωσε τον σχετικό όρκο και έλαβε το πτυχίο του Οδοντιάτρου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Στους άξιους γονείς και αγαπητούς φίλους να χαίρονται το παλικάρι τους για την επιτυχία του, και στον ίδιο τον Χρήστο ευχές στην επαγγελματική του σταδιοδρομία από την μεγάλη οικογένεια της Εφημερίδας και την μικρότερη, τον Γιάννη, την Αθανασία, την Ελένη και τον Αλέξανδρο.
Γ.Δ.
Έρχεται καύσωνας
Προς τους αγαπητούς αναγνώστες της στήλης χωρίς πρόθεση να σας αγχώσω.
Προτείνω να λάβετε τα μέτρα σας, να είστε προετοιμασμένοι. Σε κλοιό ισχυρού και παρατεταμένου καύσωνα αναμένεται να μπει η χώρα μας τις επόμενες ημέρες.
Οι μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως αναφέρουν, το εν λόγω κύμα θα είναι το ισχυρότερο μέχρι στιγμής για φέτος και ειδικότερα ξεκίνησε από τη Δευτέρα 21 του μηνός. Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως αυτό που θα κάνει την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη είναι το ότι η θερμοκρασία θα διατηρείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, κοντά στους 28 με 30 βαθμούς κελσίου.
Υπομονή, όλα έρχονται και φεύγουν…
Γ.Δ.
Το τουριστικό μας προϊόν
Το έχουμε γράψει κατά καιρούς πως ο νομός μας δεν πρέπει «να κλείσει τα μάτια του» στον τομέα του Τουρισμού: Απεναντίας, οφείλει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει. Με σχεδιασμό, με πρόγραμμα και στοχευμένες δράσεις.
Τονίζαμε και το υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί και ο τομέας των υπηρεσιών στον νομό μας.
Σε μία παράλληλη σχέση με τον πρωτογενή τομέα και τον τριτογενή της βιομηχανίας.
Εκείνο που χρειάζεται, όμως είναι το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που θα επωμιστεί τον τομέα στο να οργανώσει το τουριστικό προϊόν. Όχι, «άρπα κόλλα», αλλά με επαγγελματισμό, με σοβαρότητα και με γνώση της τοπικής ιδιαιτερότητας. Είναι καιρός να δούμε τον τουρισμό στην Ξάνθη με άλλο τρόπο.
Γ.Δ.
Μας χρειάζονται
Στο θέμα του καύσωνα θα μου επιτρέψετε να σταθώ ακόμη λίγο. Θα σταθώ για να υπενθυμίσω ότι της ημέρες αυτές θα πρέπει να μην ξεχνάμε τους μοναχικούς, τους ηλικιωμένους συνολικά.
Ανθρώπινη συμπεριφορά εκ μέρους μας στα μοναχικά αυτά άτομα, μια επίσκεψη, ένα τηλεφώνημα για κάποια ανάγκη σε φάρμακα ή τρόφιμα που δεν μπορεί να βγει να τα αγοράσει, ένα χτύπημα στην πόρτα, μία καλημέρα, ένα ενδιαφέρον, μία εξυπηρέτηση.
Άνθρωποι είμαστε, ας μην χάνουμε αυτό που μας χαρακτηρίζει, η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση. Ο παππούς, η γιαγιά, μας χρειάζονται.
Γ.Δ.
Μακάρι και σύντομα
Θα πω κάτι που λέει ο λαός μας πολλά χρόνια τώρα και το οποίο έχει απόλυτη ισχύ και σήμερα.Λέει λοιπόν ο λαός μας ότι «Το αγώγι ξυπνά τον αγωγιάτη» και έχει δίκιο και ιδού η πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από τα σχέδια του Αλιευτικού Συνεταιρισμού για τη Βιστονίδα λίμνη.
Ναι, σωστά διαβάσατε: Για την Βιστονίδα λίμνη. Που επιτέλους υπάρχει θετικός προβληματισμός, ιδέα, σχέδια και επιθυμία στο «να γίνει κάτι» επιτέλους, στο να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Για το Λάγος, για τους κατοίκους, για αυτούς που επιθυμούν την πρόοδο, την ανάπτυξη με προοπτική, με προστασία του περιβάλλοντος.
Λέμε μακάρι και σύντομα.
Γ.Δ.
Καλό νέο
Να κι ένα ευχάριστο θέμα που αφορά Ξανθιώτη, τον γνωστό Οδυσσέα Βουρβουκέλη.
Όπως πληροφορηθήκαμε και από τον ίδιο, ο Οδυσσέας έχει οριστεί Ειδικός Σύμβουλος στον Τομέα της Εξωστρέφειας από τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη πρόσφατα.
Πρόκειται για έναν τομέα ιδιαίτερο που απαιτεί γνώσεις, αλλά και ικανότητες συνεργασίας με τους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς σε ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων. Σημειώνουμε πως κατά τη σύντομη συζήτηση με τον Οδ. Βουρβουκέλη μας ενημέρωσε ότι θα υπάρξουν εκ μέρους του περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες.
Γ.Δ.
51 χρόνια μετά άλυτο το Κυπριακό
Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 51 χρόνια από την εισβολή των τούρκων στην Κύπρο και την κατάληψη του 36,2% του νησιού. Η εισβολή, που ονομάστηκε “Επιχείρηση Αττίλας”, ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1974, ως απάντηση στο πραξικόπημα που εκδίωξε τον πρόεδρο Μακάριο και υποστήριξε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι η επέμβασή της ήταν ειρηνευτική, βασισμένη στη Συνθήκη Εγγυήσεων. Η εισβολή οδήγησε σε εκτοπισμό περίπου 150.000 Ελληνοκυπρίων και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, ενώ περίπου 2.000 άνθρωποι αγνοούνται. Το Κυπριακό ζήτημα παραμένει άλυτο ως σήμερα. Μια προσπάθεια έγινε για το 2002 με το Σχέδιο Ανάν, την πρόταση που εξέθεσε ο τότε γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν. Περιελάβανε μια διζωνική Ομοσπονδία και είχε πέντε διαδοχικές εκδοχές, που εξετέθησαν από το 2002 ως το 2004. Εγκρίθηκε από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή, σε δυο ξεχωριστά δημοψηφίσματα. Έκτοτε δεν έγινε τίποτε συγκροτημένα. Παραμένουν στα κατεχόμενα πόλεις – φαντάσματα όπου ο τούρκος πρόεδρος κάνει ενίοτε φιέστες όπως τις προάλλες για να γιορτάσει την νίκη του 1974, που είναι μέρα εθνικού πένθους για την Κύπρο και ντροπής για την Ελλάδα. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στη λύση των δύο κρατών, δηλαδή στην αναγνώριση των δεδομένων που δημιουργήθηκαν από την παράνομη τουρκική εισβολή 51 χρόνια πριν.
Καμιά προσέγγιση, καμιά λύση. Ένα ζήτημα που θα διαιωνίζεται εσαεί.
Μ.Ξ.
Διαπιστώσεις
Βούλιαξαν την Κυριακή από κόσμο οι παραλίες του νομού μας. Ουρές τα αυτοκίνητα από την πόλη για μια ανάσα δροσιάς. Πάρα πολλοί Βούλγαροι αλλά και πολλοί μουσουλμάνοι συμπολίτες μας που κατοικούν σε χώρες της Ευρώπης και έρχονται για διακοπές. Εκτός απ’ τα beach bar που επιλέγει κυρίως η νεολαία στις παραλίες μας κυριαρχεί το ομπρέλα καρέκλα και ψυγείο. Μια τάση που έχει επανέλθει κυρίως σε οικογένειες και πιο μεγάλες ηλικίες γιατί οι τιμές στα beach bar είναι απαγορευτικές για ένα μέσο νοικοκυριό με παιδιά, οπότε τα φορητά ψυγεία με προμήθειες από το σπίτι κάνουν δουλειά!
Αυτό που πρέπει να εκτιμήσουμε σαν Ξανθιώτες και να πάψουμε να γκρινιάζουμε είναι ότι απέχουμε μισή ώρα από θάλασσα και μισή ώρα από βουνό! Ένα τέταρτο από λίμνη και από ποταμό! Αν αυτό δεν είναι ευλογημένος τόπος τότε τι άλλο είναι;
Μ.Ξ.