
Παράπονα για διάκριση
Παράπονα και μάλιστα πολλά ακούω από συμπολίτες για ένα θέμα που άπτεται του επιπέδου πολιτισμού του κάθε πολίτη και της αντίστοιχης συμπεριφοράς και κανόνων που υπάρχουν και τους οποίους οφείλουμε όλοι να τηρούμε.
Το θέμα λοιπόν είναι ότι τα πεζοδρόμια του κέντρου της πόλης έχουν μεταβληθεί σε χώρους πάρκινγκ. Το αποτέλεσμα γνωστό. Υποχρεώνονται οι δημότες να κυκλοφορούν στους δρόμους με όλες τις πιθανές συνέπειες που μπορούν να συμβούν εις βάρος τους χωρίς να ευθύνονται μάλιστα.
Το όλο θέμα είναι πλέον σοβαρό και πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί άμεσα. Ηλικιωμένοι, άτομα με καρότσι ή άλλα προβλήματα και μητέρες με καρότσι έχουν εξοβελιστεί από τα πεζοδρόμια κι αυτό είναι μη νόμιμο αλλά και αντικοινωνικό. Πρόκειται για μία διάκριση εις βάρος τους που δεν δικαιολογείται και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Γ.Δ.
Στο Νερό η προσοχή μας
Ίσως κάποιοι που ζουν στην πόλη δεν μπορούν να αντιληφθούν στη σοβαρότητά του το πρόβλημα του νερού στη χώρα μας.
Οι άνθρωποι των πόλεων ανοίγουν την βρύση του σπιτιού και το νερό τρέχει άφθονο και καθαρό. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το νερό στην ύπαιθρο χώρα. Εκεί το νερό είναι από μόνο του ένα σοβαρό θέμα. Το οποίο χρόνο τον χρόνο γίνεται δυσκολότερο.
Προχθές οι αγρότες του Έβρου κινητοποιήθηκαν διακόπτοντας την κυκλοφορία στα σύνορα διαμαρτυρόμενοι διότι οι Βούλγαροι δεν διοχετεύουν τις συμφωνηθείσες ποσότητες νερού για να ποτίσουν τα χωράφια τους.
Το έχουν πει άλλοι, γνώστες του θέματος, πως θα γίνουν πόλεμοι για το νερό.
Για φανταστείτε μια χώρα να μην έχει όσο νερό χρειάζεται;
Γ.Δ.
Για το Ξενία λίγα λόγια
Περνάω από την οδό Βασ.Σοφίας συχνά τώρα το καλοκαίρι, όπως φυσικά και πάρα πολλοί συμπολίτες. Μοιραία, συναντώ το έρημο και σκοτεινό Ξενία. Ένας μεγάλος χώρος που πριν λίγο καιρό λειτουργούσε και ως ξενοδοχείο αλλά και ως αναψυκτήριο το καλοκαίρι.
Δυστυχώς, η ΕΤΑΔ, δημιούργησε ένα σοβαρό θέμα να μην συνεχίσει την συνεργασία της με την επιχείρηση που το είχε νοικιάσει και λειτουργούσε με επιτυχία.
Ο μεγάλος αύλειος χώρος, το κτηριακό συγκρότημα απαξιώνονται χωρίς την ανάλογη φροντίδα και συντήρηση και η εικόνα αυτή τραυματίζει την τουριστική προοπτική της πόλης.
Μάλιστα το Ξενία για τους Ξανθιώτες μιας κάποιας ηλικίας αποτελούσε ένα σημείο αναφοράς για αρκετά χρόνια˙ για συναντήσεις, μουσικά βράδια και άλλες εκδηλώσεις.
-Σήμερα μόνο θλίψη προκαλεί.
Γ.Δ.
Είναι ο Πολιτισμός περιττός;
Καλοκαίρι και κατάλληλη χρονική περίοδος για διάφορες Πολιτιστικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Δεν υπάρχει δήμος μεγάλος ή μικρός, Σύλλογος και Σωματείο που να μην διοργανώνει τον χορό του, την γιορτή του που περιλαμβάνει τραγούδια, χορούς, φαγητό και ποτό. Γενικά υπάρχει μία προσφερόμενη ποικιλία για όλα τα γούστα. Γι’ αυτό και οι εκδηλώσεις αυτές έχουν την αποδοχή και επιτυχία στην λαϊκή και όχι μόνον πληθυσμιακή βάση.
Τίθεται ως εκ τούτου ένα θέμα. Ο Πολιτισμός μπορεί να κριθεί ως περιττός; Το ίδιο και για την Τέχνη, τους Αθλητικούς Αγώνες, το Θέατρο; Όλα αυτά και άλλα μπορεί να θεωρούνται ως «περιττά» αλλά στην ουσία τους δεν είναι. Μοιάζει να είναι αλλά δεν είναι.
Κι αυτό διότι είναι μέρος της ζωής και η ζωή τα θέλει όλα.
Γ.Δ.
Ένα σοβαρό θέμα
Είναι δυσάρεστο βέβαια να σταματάει τη λειτουργία του ένας Βρεφονηπιακός Σταθμός ενός δήμου, όμως το πρόβλημα και η αιτία είναι ήδη γνωστή.
Σε γειτονικό δήμο βάζει λουκέτο ένας των Βρεφονηπιακών Σταθμών. Αιτία και δικαιολογία ότι μειώθηκαν οι εγγραφές λόγω υπογεννητικότητας.
Ιδού ζωντανό το πρόβλημα μπροστά μας κι όποιος δεν το βλέπει εθελοτυφλεί.
Μάλιστα τα αρνητικά της υπόθεσης αυτής αύριο θα φανούν στα δημοτικά σχολεία κι αργότερα στα Γυμνάσια και Λύκεια.
Όταν μειώνεται ο πληθυσμός, όταν οι γεννήσεις είναι λίγες, τότε το πρόβλημα εμφανίζεται από χαμηλά και διογκώνεται σιγά- σιγά προς τα πάνω.
Σίγουρα το πρόβλημα το γνωρίζει η Πολιτεία και ο κάθε δήμος. Τις λύσεις όμως ποιος θα τις δώσει τώρα, όσο είναι νωρίς ακόμη;
Γ.Δ.
Ευτυχώς…
Η είδηση έγινε γνωστή την περασμένη εβδομάδα. Αφορούσε τον τραυματισμό πεντάχρονου κοριτσιού στο κεφάλι από άλογα που έτρεχαν στην παραλία Χρυσή Αμμουδιά της Θάσου.
Το πεντάχρονο κορίτσι βρισκόταν για μπάνιο στην παραλία με την οικογένειά του, όταν ξαφνικά τα άλογα που χρησιμοποιούνται από επιχείρηση ως τουριστική δραστηριότητα, άρχισαν να τρέχουν ανεξέλεγκτα στην παραλία, με αναβάτες τουρίστες. Το μικρό κορίτσι που έπαιζε στην παραλία, τραυματίστηκε όταν τα άλογα του πάτησαν το κεφάλι. Το ανήλικο μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καβάλας με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ευτυχώς το κοριτσάκι είναι εκτός κινδύνου.
Το ερώτημα όμως παραμένει: μα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα άλογα στην παραλία που ο κόσμος πάει για μπάνιο;
Με ποια λογική γίνεται αυτό; Ποιος έδωσε αυτήν την έγκριση;
Γ.Δ.
Στη δεξίωση για την εθνική γιορτή της Γαλλίας παραβρέθηκαν οι τρεις Τοποτηρητές των Μουφτειών
Η Εθνική γιορτή της Γαλλίας που γιορτάζεται στις 14 Ιουλίου για να τιμήσει την άλωση της Βαστίλης το 1789, σημείο καμπής της Γαλλικής Επανάστασης και σύμβολο του τέλους της απόλυτης μοναρχίας γιορτάστηκε στο Γαλλικό Προξενείο Θεσσαλονίκης όπου ο Γάλλος Πρόξενος Ζαν-Λικ Λαβό παρέθεσε δεξίωση. Στην δεξίωση μεταξύ των αρχών του τόπου ήταν προσκεκλημένοι και παρέστησαν οι τρεις τοποτηρητές των Μουφτειών Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου, Νεζντέν Χεμσερή, Χαλήλ Τζιχάτ και Καραχαλήλ Μπιλάλ, αντίστοιχα. Η φωτογραφία των Τοποτηρητών με τον Γάλλο Πρόξενο (στο κέντρο).
Μ.Ξ.
Σιγή ιχθύος από τους βουλευτές μας για την αναγνώριση των Μπεκτασήδων
Την ίδια στιγμή οι λαλίστατοι κατά τα άλλα βουλευτές μας, της Νέας Αριστεράς , Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και ο ανεξάρτητος Μπαράν Μπουρχάν δεν βρίσκουν λέξη να πουν για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που αναγνωρίζει ως νομικό πρόσωπο την θρησκευτική κοινότητα των Μπεκτασήδων – Αλεβιτών. Ο ένας δεν έχει μελετήσει το νομοσχέδιο και επιφυλάσσεται ο άλλος δεν προλαβαίνει λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Γενικά παρατηρείται μια προσπάθεια αποσιώπησης για κάτι πολύ σημαντικό που αφορά ένα κομμάτι της μειονότητας που το ζητούσε επι χρόνια. Άραγε γιατί συμβαίνει αυτό; Σε ποιους δεν αρέσει η αναγνώριση των δικαιωμάτων των Μπεκτασήδων- Αλεβιτών και γιατί; Μήπως η έννοια τους για θρησκευτική ελευθερία είναι a la carte;
Μ.Ξ.
Καλύτερα αργά
Πρώτα διασταύρωση της είδησης μετά δημοσίευση. Πάγια τακτική της Εφημερίδας μας χρόνια τώρα ˙ που την τιμούμε με συνέπεια.
Η εφημερίδες δεν δίνουν αγώνες ταχύτητας όπως τα ηλεκτρονικά μέσα. Έχουν χρόνο αλλά και υποχρέωση να ελέγξουν την πληροφορία, να την διασταυρώσουν για την ακρίβεια του περιεχομένου της και τότε να δημοσιευθεί.
Αυτή η διαδικασία ισχύει για όλες τις σοβαρές εφημερίδες, τις λεγόμενες Αθηναϊκές πανελλήνιας κυκλοφορίας αλλά και τις επαρχιακές που σέβονται την ιστορία τους και τους αναγνώστες τους επίσης.
Θυμίζω τις γκάφες που είχαν γίνει σε τηλεοπτικούς σταθμούς, σε ραδιόφωνο και κυρίως σε σάιτ, ακριβώς λόγω βιασύνης. Ανέφεραν μια είδηση βιαστικά, χωρίς έλεγχο για να κερδίσουν την πρωτιά και τελικά αργότερα ζητούσαν συγγνώμη για το λάθος τους, διότι ο εμφανιζόμενος ως νεκρός, ο άνθρωπος ζούσε.
Τέτοιες γκάφες μακριά από μας. Καλύτερα λίγο αργά, παρά λανθασμένες ειδήσεις, όταν μάλιστα αφορούν πρόσωπα της κοινωνίας μας.
Γ.Δ.
Το καμπανάκι του ΟΟΣΑ
Το καμπανάκι χτύπησε από τον ΟΟΣΑ (τον παγκόσμιο οργανισμό ανάπτυξης) για την ελληνική αγορά εργασίας. Και τι μας λέει αυτή η προειδοποίηση; Κάτι που κάποιοι ούτε θέλουν ν ‘ ακούσουν και περισσότερο, να υλοποιήσουν.
Λοιπόν, ο ΟΟΣΑ μας ζητά να αξιοποιήσει η χώρα τις γυναίκες στην αγορά εργασίας, τους νέους, τους ηλικιωμένους και τους μετανάστες.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ελληνική αγορά απασχόλησης αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, όπως είναι η μειωμένη συμμετοχή των νέων, των μεταναστών, των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων και των γυναικών.
Καθώς η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διαρθρωτικά εμπόδια, ομάδες όπως οι γυναίκες, οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι εμφανίζουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης σε σύνολο 30 χωρών.
-Είμαστε ακόμη πίσω σε πολλούς τομείς και χρειάζεται ν’ αλλάξουμε πορεία και να προσαρμοστούμε γιατί η δεκαετία της οικονομικής κρίσης τελικά σημάδεψε σημαντικά τη χώρα μας. Ήμασταν ήδη πίσω, φάγαμε κι εκείνη τη σφαλιάρα και μείναμε πίσω αρκετά. Για να κάνουμε όμως τα απαραίτητα βήματα προς τα μπρος, χρειάζεται ν’ αλλάξουμε μυαλά…
Γ.Δ.