
Ιδού ο νεοέλληνας
Ελληνικό, βαλκανικό και δυστυχώς συνηθισμένο στην χώρα με τους πιο έξυπνους κατοίκους και φυσικά πιο όμορφους. Η φωτογραφία μιλά μόνη της. Συνήθως βράδυ, αργά, δύο άτομα, μετέφεραν το μπαουλοντίβανο έξω από το σπίτι. Και το απόθεσαν εκεί, δίπλα στον κάδο. Εκεί για τον νεοέλληνα τελείωσε η υποχρέωσή του.
Το ποιος θα το πάρει, ποιος θα ειδοποιήσει στον δήμο την αρμόδια υπηρεσία, ούτε που τον ενδιαφέρει. Σκασίλα του. Αυτός δεν χρειάζονταν πλέον το ξύλινο ντιβάνι, το πέταξε, πάει τελείωσαν οι δικές του υποχρεώσεις.
Το φαινόμενο συνηθισμένο, το γνωρίζω, έπαψα να θυμώνω πλέον.
-Αυτοί είμαστε, το ξαναλέω…
Γ.Δ.
Πρακτικό μυαλό χρειάζεται
Υπάρχουν απλές κινήσεις που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση και να ανακουφίζει τους πολίτες. Φαίνεται όμως πως σε πολλές περιπτώσεις λείπει η κοινή λογική. Δείτε την περίπτωση των 120 δόσεων στον ΕΦΚΑ.
Αρκετοί οφειλέτες ενώ έχουν πληρώσει ήδη πάνω από 60 δόσεις, δηλαδή έχουν δώσει αρκετά χρήματα, λόγω αδυναμίας χάνουν την ρύθμιση αν δεν πληρώσουν δύο δόσεις.
Σε αυτή την περίπτωση η τιμωρία τους είναι απάνθρωπη.
Οι οφειλές επιστρέφουν στα προ ρύθμισης επίπεδα, τις φορτώνουν και με νέους τόκους και στην ουσία ότι χρήματα έδωσαν οι άνθρωποι χάθηκαν σε μια μαύρη τρύπα.
Ακόμη οι οφειλέτες χάνουν ασφαλιστική ενημερότητα και πολλά ακόμη.
Τι μας λέει η κοινή λογική; Πως θα έπρεπε κάθε τόσο ο ΕΦΚΑ να ανακοινώνει πως «όποιος έχασε τη ρύθμιση ενώ έχει πληρώσει πάνω από το 30% της οφειλής, να μπορεί να επιστρέψει καταβάλλοντας τις απολεσθείσες δόσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση:
Α) Πολλοί οφειλέτες θα μπορούσαν να επιστρέψουν
Β) Ο ΕΦΚΑ θα εισέπραττε χρήματα
Γ) Δεν θα καταδίκαζε τον οφειλέτη σε οριστική καταστροφή.
Όπως πολλές φορές έχω επισημάνει, έχουμε μια κυβέρνηση που σκέφτεται τους αριθμούς και όχι τους ανθρώπους και μια αντιπολίτευση που χαζολογεί στα τηλεοπτικά πάνελ αντί να στέκεται στο πλευρό των πολιτών που δεινοπαθούν, με προτάσεις και απαιτήσεις μέσω της Βουλής.
Γ.Δ.
Περί των… περιπτέρων
Σε λίγο, τα γνωστά σε όλους περίπτερα, θα αποτελούν αξιοθέατο. Θα τα επισκεπτόμαστε με τα παιδιά μας ή τα εγγόνια μας και θα εξηγούμε σ’ αυτά τι ακριβώς ήταν, το ρόλο και την αποστολή τους και θα λέγαμε την ιστορία τους, το πώς και το γιατί δημιουργήθηκε αυτή η μοναδική πατέντα «επιχείρησης».
Πλέον, παλιά περίπτερα έμειναν ελάχιστα, μετρημένα στα δάχτυλα.
Ακόμη και στα χωριά μας, εκεί που υπάρχουν κάτοικοι, έχουν αλλάξει τα πράγματα.
Η σημερινή μόδα να την πω, δημιούργησε τα 24ωρης λειτουργίας «περιπτέρων» σε χώρους μεγάλους και άνετους που εκτός από τσιγάρα, ζαχαρώδη, ψιλικά, αναψυκτικά, κάποια προσφέρουν και καφέ.
-Νέα εποχή, νέες νοοτροπίες που σίγουρα ξαφνιάζουν τους μεγαλύτερης ηλικίας Ξανθιώτες.
Γ.Δ.
Να τον χαίρονται οι Κύπριοι
Τα αδέλφια μας οι Κύπριοι φαντάζομαι θα νιώθουν μια άσχημη διάθεση βλέποντας μια πρόσφατη φωτογραφία. Εννοώ αυτή με τη συνέντευξη με τον Ερσίν Τατάρ, τον εκπρόσωπο της Τουρκίας στην Κύπρο, το τσιράκι του Ερντογάν στο νησί, με τον οποίο συνομιλεί ο ευρωβουλευτής τους Φειδίας Παναγιώτου.
Το άτομο αυτό, αποκαλούσε στη συνέντευξη «πρόεδρο» τον Τατάρ συνέχεια.
Τον αναγνωρίζει δηλαδή στα Κατεχόμενα ως πρόεδρο.
Δεν έχω άλλο τι να πω, παρά να φανταστώ πως αισθάνονται οι 70.000 ψηφοφόροι Κύπριοι που τον ψήφισαν και τον έστειλαν στην Ευρωβουλή.
-Να τον έχουν, να τον χαίρονται και να τον ξαναψηφίσουν…
Γ.Δ.
Για τις πυρκαγιές Ι
«Η φωτιά είναι το κάτι άλλο». Την φράση αυτή την έχω ακούσει από φίλο ο οποίος είδε το σπίτι του να καίγεται από πυρκαγιά.
Η φωτιά διαφέρει από την πλημμύρα. Το νερό θα φέρει λάσπη, θα καταστρέψει οικοσκευές κλπ στο υπόγειο, το πολύ μέχρι τον πρώτο όροφο. Μετά την απομάκρυνση των φερτών υλικών και με μικρό κόστος, το σπίτι γίνεται κατοικίσιμο.
Η φωτιά, είναι ολοκληρωτική καταστροφή, μέσα-έξω.
Αυτό που θα μείνει θα’ ναι για κατεδάφιση γιατί από την υψηλή θερμοκρασία χάνουν την στερεότητά τους τα υλικά.
Τις μέρες αυτές, και φέτος, ζούμε σαν χώρα με τον εφιάλτη των πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές προξενώντας καταστροφές ιδιαίτερα σημαντικές στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στις περιουσίες των κατοίκων σε σπίτια, επιχειρήσεις, υποδομές κλπ.
Γ.Δ.
Για τις πυρκαγιές ΙΙ
Κι ας προσεγγίσουμε το θέμα των πυρκαγιών από την πλευρά των απλών ανθρώπων όπως εμείς. Όλοι, είμαι βέβαιος έχουν την απορία, πως στο καλό εμφανίζονται ξαφνικά οι φωτιές; Πέσαν από τον ουρανό ψηλά στα βουνά; Και γιατί συνήθως εμφανίζονται όταν έχει πολλά μποφόρ; Τυχαία και τα δύο; Ή μήπως κάποιοι άνθρωποι ενεργούν με σχέδιο και οργάνωση;
Πώς μπορεί σε μια ημέρα να εκδηλώνονται πενήντα εστίες φωτιάς; Και μάλιστα σε όλο το πλάτος της χώρας; Πόσο τυχαία είναι όλα αυτά;
Προσωπικά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Και από την άλλη, αυτές οι δικαιολογίες για τους ηλικιωμένους, για τους αγρότες, μελισσοκόμους, που τυχαία πήγαν να κάψουν ξερά χόρτα κλπ, δεν με πείθουν.
Το τι πρέπει να γίνει είναι υπόθεση της πολιτείας, αλλά αποδείχτηκε πως τα drone δεν κάνουν αυτό που περίμεναν ως προς την έγκαιρη ειδοποίηση για εκδήλωση φωτιάς.
Και κάτι άλλο σημαντικό. Οι δίκες για τους εμπρηστές που εντοπίζονται να ολοκληρώνονται σύντομα και οι ποινές να είναι αυστηρές προς τους δράστες και κυρίως όχι οίκτος.
Γ.Δ.
Ξεκίνησαν οι συζητήσεις
Οι συζητήσεις όπως πληροφορήθηκα ξεκίνησαν. Η αφορμή το σήμα του Ανδρουλάκη για εκκλογική ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ οργανωτικά έτσι ώστε τον Σεπτέμβριο να είναι όλα έτοιμα και να μην τους «πιάσει στον ύπνο» ο Μητσοτάκης με πρόωρες εκλογές.
Το ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε με τις δηλώσεις των υποψήφιων βουλευτών ακριβώς αυτό σηματοδοτεί. Έγκαιρη προετοιμασία και κλείσιμο των υποψηφιοτήτων πανελλαδικά μέχρι τέλος Ιουλίου.
Βέβαια, ως συνήθως, οι νομοί Ξάνθης και Ροδόπης κλείνουν τελευταίοι ή και λίγο αργότερα από τους άλλους νομούς για τους γνωστούς λόγους. Εκτιμώ όμως ότι αυτήν την φορά δεν θα υπάρξουν δυσκολίες τουλάχιστον για το ΠΑΣΟΚ, διότι έχει επιλογές.
Κλείνοντας θα πρέπει να σημειώσω πως οι περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ Ξάνθης ξαφνιάστηκαν από το ρεπορτάζ διότι δεν γνώριζαν την απόφαση του Ανδρουλάκη να προετοιμαστεί εγκαίρως η οργάνωση και να μην πιαστεί εξ απήνης.
Γ.Δ.
Οι κλέφτες νερού
«Μάστιγα οι υδροκλοπές» στον δήμο Αβδήρων δήλωσε η κυρία Ζουρνατζίδου στην εφημερίδα μας χθες Παρασκευή, η οποία ζει και γνωρίζει το θέμα ως πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αβδήρων (ΔΕΥΑΑ).
Μάλιστα, συμπτωματικά, αρχές της εβδομάδας, στην στήλη των σχολίων, σχολίαζα για τις δύο παθογένειες των ΔΕΥΑ. Η πρώτη είναι οι απώλειες του ιδίου του δικτύου λόγω παλαιότητας και η δεύτερη οι κλοπές νερού.
Οι ασυνείδητοι αγρότες ή έχοντες κήπους και μπαξέδες, γνωρίζοντας το που είναι ο αγωγός, παρεμβαίνουν με το σύστημα «μπαϊπάς» όπως το ονομάζουν και ουσιαστικά κλέβουν το νερό που δεν φαίνεται σε κάποιο ρολόι.
Κι αυτή η ιστορία είναι γνωστή στα χωριά όπως και στους δήμους και όλοι κάνουν τα στραβά μάτια. Πρόκειται για λάθος και κάποια στιγμή θα «σκάσει» το θέμα και τότε θα ψάχνουν για το ποιος φταίει…
Γ.Δ.
Ωχ αδερφέ, λίγα σκουπίδια παραπάνω…
Μια σακούλα με σκουπίδια και μπάζα είναι πεταμένη τουλάχιστον ένα μήνα τώρα σε πεζοδρόμιο της οδού Σκρα και ούτε τα απορριμματοφόρα του δήμου που περνούν κάθε μέρα από δίπλα της γιατί πιο κάτω έχει πολλούς κάδους ούτε κανένας άλλος έκανε τον κόπο να την μαζέψει. Χάσκει εκεί και κανέναν δεν φαίνεται να ενοχλεί. Πρώτα απ’ όλα αυτός που την πέταξε εκεί ενώ είχε την δυνατότητα να την μεταφέρει λίγο παρακάτω έχει την κύρια ευθύνη για το χάλι αυτό. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο να την μετέφεραν εκεί από τους κάδους κάποιοι από το Δροσερό που στην προσπάθειά τους να βρουν κάτι τα πετάνε όλα έξω ρυπαίνοντας όλο το πεζοδρόμιο. Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν αναλάβουν δράση και τα αδέσποτα.
Με λίγα λόγια τριτοκοσμικές καταστάσεις και ουδείς φαίνεται να ενοχλείται. Σα να είναι όλα αυτά μια κανονικότητα. Γιατί άραγε;
Μ.Ξ.
Κι εμείς κοιμόμαστε…
Στο πρωτοσέλιδο της Παρασκευής αναδείξαμε το απολιθωμένο δάσος που έχει αποκαλυφθεί στην περιοχή του Δημαρίου. Δεν είναι τωρινή ανακάλυψη αλλά είναι γνωστό από το 2016 όταν το παρουσίασε ο Φορέας Διαχείρισης Ροδόπης. Έκτοτε αποκαλύφθηκαν περισσότερα απολιθωμένα δέντρα και φύλλα κατά τις εργασίες του κάθετου άξονα που ξεκίνησε το 2018. Η έκθεση των παλαιοντολόγων τον τοποθετεί χρονικά, πριν 34 εκ. χρόνια! Μάλιστα αναφέρεται ότι ίσως είναι το παλιότερο και μεγαλύτερο δάσος της χώρας. Παρόλα αυτά κανενός το αυτί δεν ίδρωσε. Ενημερώθηκαν όλοι οι φορείς από το 2016 , ο δήμος Μύκης και η Περιφέρεια, αλλά μέχρι τώρα το θέμα είναι «θαμμένο, όπως και το δάσος. Τι θα μπορούσε να γίνει; Πολλά. Αν έχετε πάει στην Λέσβο σίγουρα θα σας πει να επισκεφτείτε το απολιθωμένο δάσος στο Συγρί. Χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν εκεί. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού. Κι εμείς εδώ κοιμόμαστε! Αυτή η αδράνεια που μοιάζει με παραίτηση, αυτή η μηδενική προσπάθεια, αυτό το τίποτε, προκαλεί θλίψη!
Μ.Ξ.