
Τόλμη χρειάζεται Ι
Το λέω, το ξαναγράφω συχνά, όμως φωνή βοώντος.
Τι υποστηρίζω; Σταδιακή μείωση της κατασκευής νέων κατοικιών στην Αττική και Θεσσαλονίκη. Κι αυτό, διότι η αύξηση του πληθυσμού και των απαιτήσεων φέρνει μαζί της και την ανάγκη ενίσχυσης όλων των αστικών υποδομών: σχολεία και παιδικές χαρές μέχρι την αποκομιδή των απορριμμάτων και κοινωνικές δομές, αύξηση της κατανάλωσης νερού ως αυριανό άμεσο θέμα.
Η αστυφιλία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό εξαιτίας εγκατάλειψης της επαρχίας, μειωμένων κονδυλίων προς τους επαρχιακούς δήμους για έργα υποδομής.
Τα δισ. ευρώ φεύγουν προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ οι επαρχιακοί δήμοι βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.
Το ξαναλέω προς τους κυβερνώντες. Ξεκινήστε την αντίστροφη πορεία. Ρίξτε και δείξτε το ενδιαφέρον σας ως κυβέρνηση πρώτα από την επαρχία. Η Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις είναι πιθάρια χωρίς πάτο. Τολμήστε το, τώρα!
Γ.Δ.
Τόλμη χρειάζεται ΙΙ
Όταν οι κάτοικοι της Σαμοθράκης φωνάζουν «είμαστε νησί, αλλά όχι αρκετά νησί για την κυβέρνηση σας», δεν είναι υπερβολή, είναι κραυγή αποκλεισμού. Με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργο Κυριάκο Μητσοτάκη, τρεις σύλλογοι – ο Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων, ο Σύλλογος Επαγγελματιών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θερμών- καταγγέλλουν τον συστηματικό αποκλεισμό του νησιού από πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης της νησιωτικότητας. Παρά τις πραγματικές ανάγκες και τη γεωγραφική τους θέση, μένουν εκτός κρίσιμων πολιτικών νησιωτικότητας, μόνο και μόνο επειδή υπάγονται διοικητικά σε «λάθος» περιφέρεια. Οι σύλλογοι του νησιού δεν ζητούν προνόμια˙ ζητούν εφαρμογή του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Ρήτρα νησιωτικότητας δεν σημαίνει «ετικέτα», σημαίνει δικαιοσύνη και ισοτιμία.
Γ.Δ.
Είναι αυτή εικόνα κοινοβουλίου μιας σύγχρονης δημοκρατίας;
Αυτό που συμβαίνει στην Βουλή εξοργίζει και τον πιο αδιάφορο παρατηρητή. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας έχει απασφαλίσει πραγματικά. Είναι υβριστική, απαξιωτική σε σημείο που να προκαλεί την οργή των συναδέλφων της. Δεν σέβεται κανένα κανονισμό, κανένα θεσμό, μιλάει όσο θέλει και όταν την διακόπτουν τους φωνάζει φασίστες. Εξαπολύει επίθεση κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, τσακώνεται με βουλευτές που τολμούν να αντιδράσουν σ’ αυτά που λέει. Κι όλοι την ανέχονται κατά ένα περίεργο τρόπο. Είναι μια απογοητευτική εικόνα αυτή για το ελληνικό κοινοβούλιο που υποβαθμίζει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.
Μ.Ξ.
Ελληνική πρωτιά!
Για να πάρουμε λίγο τα πάνω μας, ιδού, υπάρχει μια καθαρή ελληνική πρώτη θέση στον πανευρωπαϊκό χώρο. Ναι, διαβάστε για να αυξηθεί το εθνικό σας φρόνημα.
Στην Ελλάδα ζει σχεδόν μία στις τέσσερις κατσίκες της Ε.Ε.
Το 2024, στην Ελλάδα υπήρχαν 2,6 εκ. κατσίκες, σε σύνολο 10, 5 εκ. στις 27 χώρες της Ε.Ε. Αυτό τουλάχιστον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αφού το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αναδεικνύει ότι η εμπιστοσύνη στους αριθμούς των αγροτών και κτηνοτρόφων δεν μπορεί να είναι απόλυτη. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Ισπανία με 2,4 εκ. κατσίκες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική μείωση του αριθμού κατσικών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε. Το 2014, οι κατσίκες στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 4,3 εκ. και σε 12,5 εκ. στο σύνολο της Ε.Ε.
Γ.Δ.
Μας ενδιαφέρει
Δεν το γνώριζα, το πληροφορήθηκα πρόσφατα ότι υπάρχει η Στέγη Πολιτισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με έδρα την Κομοτηνή και πρόεδρο αυτής τον κ.Κώστα Κατσιμίγα.
Υπό παραχώρηση μάλιστα βρίσκονται στην Στέγη το κτήριο του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής αλλά και ο Πολυχώρος Σκέψης και Τέχνης Ξάνθης, το γνωστό ως «Οικία Χατζιδάκι».
Σημειώνω ότι ο συμπολίτης μας Πασχάλης Ξανθόπουλος είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Στέγης. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Παρατηρητής ο Κώστας Κατσιμίγας δήλωσε ότι θα μισθωθεί μέσω της Στέγης το πλήρως επιπλωμένο εστιατόριο που υπάρχει στον χώρο, καθώς και 1-2 καταστήματα για καφέ κλπ.
Ομολογώ ότι έχω εμπιστοσύνη στον Πασχ. Ξανθόπουλο ότι δεν θα βρεθούμε ως Ξάνθη προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Γ.Δ.
Να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη ο νομός μας
Δεν έχει τέλος το δράμα των κτηνοτρόφων της Ξάνθης. Άλλες πέντε εκτροφές εντοπίστηκαν μολυσμένες με τον ιό της ευλογιάς και τα ζώα τους πρόκειται να θανατωθούν. Μεταξύ αυτών και η μονάδα με 500 ζώα του γενικού γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ) Σάκη Λουκμακιά, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε στη σελίδα του στο fc, σημειώνοντας ότι κόποι χρόνων χάθηκαν σε μια στιγμή. Έτσι ακριβώς είναι. Οι άνθρωποι αυτοί μένουν άνεργοι και δεν δικαιούνται ούτε ταμείο ανεργίας! Ο νομός μας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, αλλά δεν φτάνει αυτό. Πρέπει να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη. Έχουν χαθεί πάνω από 40.000 ζώα. Η κτηνοτροφία έχει αποδεκατιστεί κυριολεκτικά κι αυτό έχει αρνητική επίπτωση στην τοπική οικονομία.
Μ.Ξ.
Τα κλειστά καταστήματα Ι
Αυξάνονται τα κλειστά καταστήματα στην πόλη μας. Και μάλιστα σε κεντρικές οδούς, κι αυτό είναι η ουσία του προβληματισμού.
Δύσκολα, ιδιαίτερα, όταν κλείσει ένα κατάστημα να ξανανοίξει σε σύντομο χρόνο.
Μάλιστα επί της 28ης Οκτωβρίου υπάρχουν δεκάδες καταστήματα κλειστά εδώ και μήνες.
Ψάχνοντας το θέμα διαπίστωσα δύο αιτίες. Η πρώτη η απαίτηση για υψηλότερα ενοίκια εκ μέρους των ιδιοκτητών κυρίως στο κέντρο ενώ υπάρχει μεγάλη προσφορά των προς ενοικίαση καταστημάτων, μικρών και μεγάλων.
Από την άλλη μειώνεται χρόνο τον χρόνο η επιθυμία των νέων ν’ ασχοληθούν με το εμπόριο και να ανταγωνιστούν τα πολυκαταστήματα στις τιμές.
Γ.Δ.
Τα κλειστά καταστήματα ΙΙ
Προσεγγίζοντας το θέμα των κλειστών καταστημάτων ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους, διαπιστώνουμε και μια άλλη παράμετρο. Κι αυτή είναι η ύπαρξη του αυτοκινήτου.
Πλέον ο καταναλωτής χρησιμοποιεί το Ι.Χ. αυτοκίνητό του για τα εβδομαδιαία ψώνια γιατί του προσφέρεται άνετος χώρος πάρκινγκ.
Παράλληλα μέσα στην πόλη δημιουργήθηκαν αρκετά πολυκαταστήματα που εξυπηρετούν πολλές ανάγκες. Έτσι, εκτοπίστηκε ο «εμποράκος». Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και η ηλεκτρονική αγορά. Πολλοί νέοι προμηθεύονται τα προϊόντα τους μέσω παραγγελιών.
Έτσι, σιγά-σιγά, άλλαξε η εικόνα της αγοράς, όχι μόνο στην Ξάνθη αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.
Γ.Δ.
Προχωράει το αρδευτικό
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές παρεμβάσεις στην ελληνική ύπαιθρο, μέσω του στρατηγικού προγράμματος «ΥΔΩΡ 2.0»,που περιλαμβάνει πέντε εμβληματικά αρδευτικά έργα συνολικού ύψους 691,8 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο έργο από πλευράς κόστους και έκτασης είναι αυτό της Ξάνθης, που αφορά τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην ανατολική πεδιάδα της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
Το έργο, ύψους 220,5 εκατ. ευρώ, είναι το δεύτερο κατά σειρά μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ του προγράμματος «ΥΔΩΡ 2.0» και εντάσσεται στο ΤΑΑ με χρηματοδότηση ύψους 51 εκ.ευρώ. Η σύμβαση έχει λάβει ήδη την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και εκκρεμεί η υπογραφή της. Σύμφωνα με το τεχνικό αντικείμενο, το έργο της Ξάνθης περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες: τη βελτίωση και επέκταση των υποδομών υδροληψίας στον ποταμό Νέστο, την κατασκευή δικτύου μεταφοράς και διανομής νερού σε πέντε μεγάλες αγροτικές εκτάσεις της περιοχής και την εγκατάσταση έξυπνων αρδευτικών συστημάτων, με χρήση τηλεμετρίας, μετεωρολογικών σταθμών και online παρακολούθησης ποιότητας νερού.
Το πρώτο τμήμα του έργου αναμένεται να παραδοθεί σε 18 μήνες, ενώ το σύνολο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε τρία χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.
Γ.Δ.
Πάνω από 8000 Airbnb στην ΑΜΘ
Ότι το σύστημα βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων έχει αναπτυχθεί σημαντικά στη χώρα μας, το γνώριζα, όπως όλοι φυσικά.
Ότι όμως είχε ξεπεράσει τα 8000 καταλύματα στην Περιφέρειά μας, με ξάφνιασε.
Την πορεία της κίνησης των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που δραστηριοποιούνται μέσω ψηφιακών πλατφορμών στην Ελλάδα εξετάζει έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, για την παραγωγή στατιστικών που δεν καλύπτονται από τη μέτρηση της τουριστικής κίνησης σε καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου, σύντομης διαμονής (ενοικιαζόμενα καταλύματα) και κάμπινγκ.
Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, το 2024 καταγράφηκαν 8.611 καταλύματα τύπου Airbnb. Σε ό,τι αφορά στον συνολικό αριθμό ημερών μίσθωσης κατά Περιφέρεια η ΑΜΘ, από τις 228.957 ημέρες το 2024, έφτασε στις 304.349 το 2025, σημειώνοντας αύξηση κατά 33%, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη αύξηση στη χώρα.
Συνολικά στη χώρα μας είχαμε αύξηση άνω του 20% το 2024.
Γ.Δ.