
Τα λεγόμενα «αγγούρια της θάλασσας»: Πανάκριβη «γκουρμεδιά» που κοστίζει $3.000 το κιλό – Εξάγεται στις ασιατικές χώρες-Συνελήφθη αλιέας στην περιοχή της Μάνδρας με 3931 ολοθούρια! Παράνομη η αλίευση και των αχινών και των σωλήνων σε μεγάλες ποσότητες
«Χρυσή» ψαριά με λεία πάνω από 3.000 ολοθούρια(αγγούρια της θάλασσας) επιχείρησε να κάνει ψαράς στην περιοχή της Μάνδρας, όμως το Λιμενικό τον έπιασε στα …πράσα και του πήρε τα παράνομα αλιεύματα από το καλάθι!

Τον έκαναν τσακωτό με τα ολοθούρια – Σκορπίστηκαν στην θάλασσα
Ειδικότερα όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Πόρτο Λάγος, «στο πλαίσιο των στοχευμένων αλιευτικών ελέγχων που διενεργεί η υπηρεσία και
κατόπιν οργανωμένης επιχείρησης, εντοπίσθηκε απογευματινές ώρες της 14.07.2025, ημεδαπός, στην θαλάσσια περιοχή «Μάνδρας» Ν. Ξάνθης, να έχει αλιεύσει, διενεργώντας υποβρύχια αλιεία και χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη προς τούτο άδεια, τρείς χιλιάδες εννιακόσια τριάντα ένα (3931) τεμάχια του είδους «Ολοθούρια»
(Holothuria spp), υπολειπόμενων διαστάσεων και σε απαγορευμένη χρονική περίοδο.
Ο αλιέας συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, ενώ ταυτόχρονα κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων, σε βάρος του. Ποσότητα ολοθουρίων κατασχέθηκε και διασκορπίσθηκε στην θάλασσα, σύμφωνα με τα οριζόμενα. Η υπηρεσία συνεχίζει σταθερά και αδιάλειπτα τον έλεγχο εφαρμογής της ισχύουσας αλιευτικής νομοθεσίας και καλεί όλους τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς στην αποφυγή καταστρατήγησης των διατάξεών της, που ενδέχεται να τους τοποθετήσει ενώπιον σοβαρών ποινικών και διοικητικών κυρώσεων.
Βρισκόμαστε στη διάθεση του κοινού, για οποιαδήποτε διευκρίνηση και πληροφορία στο τηλέφωνο (25410 96666)».
Ολοθούρια: Αλίευση μόνο με ειδική άδεια από επαγγελματία – Παράνομη η αλίευση και των αχινών και των σωλήνων σε μεγάλες ποσότητες
Τα ολοθούρια ή αλλιώς «αγγούρια της θάλασσας» είναι ένα αλίευμα που έχει μεγάλη ζήτηση στην Κίνα και στις ασιατικές χώρες ενώ θεωρείται γκουρμέ, γι’ αυτό και η τιμή του αγγίζει τις 3.000 ευρώ το κιλό! Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμεναρχείο Λάγος στην περιοχή μας και γενικά στο Θρακικό Πέλαγος έχει άφθονα ολοθούρια κυρίως σε αμμώδεις περιοχές. Η αλίευση τους επιτρέπεται μόνο από επαγγελματία αλιέα εφόσον έχει ειδική άδεια και σε περιόδους που επιτρέπεται από το νόμο η αλίευσή τους. Ο συγκεκριμένος όμως ούτε άδεια είχε και ούτε έλαβε υπ’ όψιν ότι είναι απαγορευμένη περίοδος. Κατά συνέπεια είναι παράνομος και θα αντιμετωπίσει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία. Το περιστατικό δεν είναι το πρώτο. Το Λιμεναρχείο έχει συλλάβει και άλλους παλαιότερα που τα μαζεύουν, τα πωλούν σε κάποιους που τα εξάγουν παράνομα στις αγορές της Κίνας. Ωστόσο δεν χαρακτηρίζεται ως μια εκτεταμένη κατάσταση. Το ολοθούριο δεν είναι το μόνο απαγορευμένο αλίευμα. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται και οι αχινοί και οι σωλήνες. Επειδή όμως αυτά τα είδη καταναλώνονται στην περιοχή μας, ιδιαίτερα οι σωλήνες που αποτελούν και παραδοσιακό των Αβδήρων (σωλήνες γεμιστές με ρύζι), γι’ αυτό και επιτρέπεται η αλίευση τους σε μικρές όμως ποσότητες που προορίζονται για βρώση και όχι για εμπορία.
Αγγούρια της θάλασσας, πανάκριβη «γκουρμεδιά» – Γιατί κοστίζει $3.000 το κιλό;
Τα ολοθούρια ή αλλιώς «αγγούρια της θάλασσας» ανήκουν στην οικογένεια των θαλάσσιων εχινόδερμων με μακρύ σώμα και όπως φαίνεται, είναι ένας μεζές για τον οποίο κάποιοι είναι διαθέσιμοι να δώσουν πολλά για να τον γευτούν.
Θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμα στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Στις Ασιατικές χώρες σερβίρονται σε ακριβά εστιατόρια, ενώ στα delicatessens πωλούνται και αποξηραμένα. Όσο για την τιμή τους, μπορεί και να αγγίξει τα 3.000 δολάρια το κιλό!
Βέβαια, σύμφωνα με το Business Insider (www.businessinsider.com) το πρόβλημα είναι ότι όσο ανεβαίνει η ζήτηση, η υπεραλίευση έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο πληθυσμός τους. Από το1996 έως το 2011 ο αριθμός των χωρών που εξάγουν «αγγούρια της θάλασσας» αυξήθηκε από 35 σε 83 και σε κάποιες από αυτές η ψαριά έχει μειωθεί δραματικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Μεξικό η μείωση ήταν 95%, μεταξύ 2012 και 2014. Μάλιστα, 7 είδη θαλάσσιου αγγουριού πλέον έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενα με εξαφάνιση.
Την ίδια στιγμή βέβαια, όσο μειώνεται ο αριθμός που αλιεύεται, τόσο αυξάνεται η τιμή τους. Για την ακρίβεια, μεταξύ 2011 και 2016 η μέση τιμή τους αυξήθηκε κατά 17% διεθνώς.
Από δόλωμα για το ψάρεμα στην υπεραλίευση
Στην Ελλάδα, παράκτιοι και ερασιτέχνες αλιείς χρησιμοποιούσαν τα ολοθούρια μόνο ως δόλωμα για το ψάρεμα, αλλά την τελευταία δεκαετία, αφότου έγινε γνωστή η αξία τους, άρχισε η πιο εντατική αλιεία τους για την εξαγωγή τους σε περιοχές όπως το Χονγκ Κονγκ. Ως αποτέλεσμα, ο πληθυσμός των ολοθούριων στις ελληνικές θάλασσες -μεταξύ άλλων στον Θερμαϊκό, τη Χαλκιδική και τον Παγασητικό- έχει μειωθεί κάθετα.
Βάσει νόμου, έχουν αποφασιστεί στην Ελλάδα από το 2018-2019 περιορισμοί ως προς τον τρόπο και την περίοδο συλλογής και το πόσα άτομα του είδους μπορεί να αλιεύσει το κάθε επαγγελματικό σκάφος (400 ημερησίως) κι ο κάθε αλιέας.