
Πώς θα επιστραφούν τα χρήματα που έλαβαν αγρότες που δεν τα δικαιούνταν
Τη διερεύνηση των εκατοντάδων χιλιάδων ΑΦΜ που έχουν πρόσβαση σε αγροτικές επιδοτήσεις πρόκειται να αναλάβει η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι αγρότες έλαβαν χρήματα χωρίς να το δικαιούνται από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ουσιαστικά, το ελληνικό FBI θα έχει ένα βοηθητικό ρόλο στην Οικονομική Αστυνομία που αριθμεί περίπου 200 στελέχη έχοντας παράλληλα και άλλες ανεξάρτητες υποθέσεις που ήδη «τρέχουν».
Η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος έχει στη διάθεσή της τα ΑΦΜ και θα εξετάσει όλες τις περιπτώσεις μια προς μία με απώτερο στόχο να επιστραφούν στα ελληνικά ταμεία τα χρήματα που παρανόμως βγήκαν από αυτά.
Συγκεκριμένα, κάθε φορά που θα εντοπίζεται μια παράνομη επιδότηση, θα ενημερώνεται ο αρμόδιος φορέας και δεν θα ανοίγει άμεσα δικογραφία, καθώς η διερεύνηση των ΑΦΜ, είναι μία δαιδαλώδης και χρονοβόρα διαδικασία.
Αντίθετα, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου για απάτες με παράνομες επιδοτήσεις, στη συνέχεια πιθανότατα θα τρέχουν οι διαδικασίες «κατάσχεσης» των χρημάτων μέσω νομοθετικής ρύθμισης.
Οι «ταρίφες» του κυκλώματος, δηλαδή κάποιων από τα κέντρα υποδοχής δηλώσεων και των στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ που ήταν επιφορτισμένα με τον έλεγχο των δηλώσεων αυτών, έφταναν μέχρι και το 60% προμήθεια από τις επιδοτήσεις, για το πρώτο έτος, όσον αφορά ποσά μέχρι 5.000 ευρώ.
Για επιδοτήσεις από 5.000 ευρώ- 15.000 ευρώ, το κύκλωμα ζητούσε προμήθεια έως και 70% ενώ για τις επιδοτήσεις που υπερέβαιναν τις 15.000 ευρώ, η προμήθεια έφτανε στο 80%. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους, προκύπτει πως υπήρχε μια επιπλέον ταρίφα 5 ευρώ για κάθε ανύπαρκτο ζώο.
Η διαδικασία ελέγχων ξεκινά άμεσα, με τη συνεργασία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, υπό την εποπτεία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.
Η αρχή θα γίνει από την κτηνοτροφία, όπου υπάρχουν 90.000 ΑΦΜ. Η ειδική ομάδα θα τα βλέπει ένα-ένα και όταν θα εντοπιστεί μια παράνομη επιδότηση, θα παρακρατείται το ποσό από την επόμενη δόση.
Στόχος είναι η πλήρης ενσωμάτωση να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2026. Προς το σκοπό αυτό, μέχρι τον Ιούλιο θα κατατεθούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, με στόχο την πλήρη αναδιάρθρωση του οργανισμού και την ενίσχυση της διαφάνειας σε κάθε στάδιο της λειτουργίας του.