Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ο καταγγελλόμενος για φοροδιαφυγή θα μαθαίνει ποιος τον κατήγγειλε στην ΑΑΔΕ

Ο καταγγελλόμενος για φοροδιαφυγή θα μαθαίνει ποιος τον κατήγγειλε στην ΑΑΔΕ

0

Δικαστική απόφαση σπάει το απόρρητο των καταγγελιών

Δικαστική απόφαση βόμβα, με την οποία σπάει το απόρρητο των καταγγελιών για φοροδιαφυγή, εκδόθηκε πρόσφατα και ανοίγει τον δρόμο για την αποκάλυψη των στοιχείων του καταγγέλλοντος στον καταγγελλόμενο.

Πρόκειται για την απόφαση Α 5639/2025 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, που ανοίγει ρήγμα στο απόρρητο των στοιχείων των καταγγελιών καθώς υποχρεώνει την ΑΑΔΕ να δίδει τα στοιχεία του καταγγέλλοντος στον καταγγελλόμενο, για να κινηθεί νομικά εναντίον του, με μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η δραστηριότητα των Ελεγκτικών Κέντρων της εφορίας, του ΣΔΟΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στηρίζεται κατά συντριπτική πλειοψηφία στις καταγγελίες των πολιτών, από τις οποίες λαμβάνουν το έναυσμα για τη διεξαγωγή ερευνών και ελέγχων.

Σήμερα οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν καταγγελίες στις φορολογικές αρχές είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, μέσω επιστολών, email, ειδικής πλατφόρμας στο site της ΑΑΔΕ ή μέσω των κινητών τηλεφώνων ή και αυτοπροσώπως στις φορολογικές υπηρεσίες ή στην Αρχή για το ξέπλυμα και δίδεται η διαβεβαίωση ότι φυλάσσονται ως απόρρητα τα στοιχεία του καταγγέλλοντος. Μάλιστα οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή που έχουν υποβληθεί προσεγγίζουν αθροιστικά τις 100.000, ενώ με βάση τη νομοθεσία, ακόμη και αν δεν αξιοποιηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, μένουν σε ειδικό αρχείο της εφορίας για 10, 12 και 15 χρόνια, μήπως στο διάστημα αυτό προκύψουν νέα στοιχεία τα οποία μπορεί να «κουμπώσουν» με την αρχική καταγγελία.

Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, που ενδεχομένως να κριθεί και από ανώτερα δικαστήρια, εκδόθηκε μετά από προσφυγή φορολογούμενης, για την οποία έγινε καταγγελία από πολίτη στην ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, η καταγγελία αφορούσε την υποτιθέμενη μη λήψη και έκδοση φορολογικών στοιχείων για υπηρεσίες και προϊόντα που παρασχέθηκαν ή αγοράστηκαν από τον προσφεύγοντα.

Η  Φορολογική Αρχή είχε επικαλεστεί την προστασία του καταγγέλλοντος από ενδεχόμενες δυσμενείς συνέπειες, όπως η άσκηση μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμιση, ως λόγο για την άρνηση χορήγησης των στοιχείων. Το δικαστήριο όμως, απέρριψε αυτό το επιχείρημα, κρίνοντας ότι η προστασία αυτή δεν εμπίπτει στην προστασία της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής που θα δικαιολογούσε τη μη χορήγηση αντιγράφου της καταγγελίας και των συνοδευτικών στοιχείων.

Η απόφαση υπογραμμίζει έτσι την υπεροχή του δικαιώματος του ελεγχόμενου για πλήρη ενημέρωση και αποτελεσματική άμυνα έναντι των όποιων ιδιωτικών συμφερόντων του καταγγέλλοντος.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τι έδειξαν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας για την  ψηφιακή κάρτα εργασίας τον Ιούνιο

Ποιες παραβάσεις εντοπίστηκαν – τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν Κλιμάκωση των παραβάσεων και τ…