
Επικαιροποίηση με μικρές αλλαγές στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του τοπικού τμήματος αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης –Με τη συμμετοχή των προέδρων όλων των Ομοσπονδιών του Δημοσίου Τομέα, των πρόεδρων των Νομαρχιακών Τμημάτων η φετινή Πανελλήνια Συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ στα Ιωάννινα 05 και 06.10
Το θέμα της αναμόρφωσης του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων, η επικαιροποίηση του νέου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των νομαρχιακών τμημάτων της ΑΔΕΔΥ και η ετήσια πανελλήνια συνδιάσκεψή του πανελλαδικού φορέα εκπροσώπησης των δημοσίων υπαλλήλων τέθηκαν ως θέματα προς συζήτηση στο Γενικό Συμβούλιο του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης το απόγευμα της Τρίτης 15.07 στον χώρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης.
Την επόμενη ημέρα 16.07 ο Χαράλαμπος Ευστρατίου ως Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης, όσο και ως Πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, παρευρέθηκε μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, Βαγγέλη Πουρναράκη στην ενημερωτική ημερίδα της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ στην Καβάλα, με θέμα: «Ευκαιρίες Ανάπτυξης και Στήριξη της Τοπικής Κοινωνίας».
«Η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων αναμφισβήτητα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη είναι αρωγός και υποστηρικτής της αξιοποίησης πόρων που διανέμονται για την στοχοθεσία, την ανάπτυξη και την βελτίωση όλης της Περιφέρειάς μας», όπως τόνισε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Ευστρατίου, με αφορμή την παρουσία του στην εκδήλωση.

ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ξάνθης για αναμόρφωση πειθαρχικού δικαίου: «Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε αλλαγή, που η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει μονομερώς»
Ο πρόεδρος ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, Χαράλαμπος Ευστρατίου στην περίπτωση της αναμόρφωσης του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε στο «Ε»: «Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή, που η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει μονομερώς χωρίς να συζητήσει το θέμα του πειθαρχικού δικαίου με τους δημοσίους υπαλλήλους. Στην ουσία πέρα από παραπτώματα, τα οποία είναι πολύ αόριστα, επίσης η αναξιοπρεπής συμπεριφορά που εισάγεται ως πειθαρχικό είναι πολύ αόριστο στοιχείο. Με λίγα λόγια, δεν συγκεκριμενοποιεί κάποια παραπτώματα, για τα οποία δεν έχουμε πρόβλημα να μπουν στο πειθαρχικό δίκαιο, εφόσον είναι παραπτώματα».
Ανησυχία για την κατάργηση αιρετών: Θα αντικατασταθούν από τους δικηγόρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως κάθε σωστός δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος καθημερινά καταβάλλει προσπάθεια για την εξυπηρέτηση του πολίτη, θέλει το πειθαρχικό να είναι δομημένο σωστά. Εξήγησε ακολούθως πως πάνω από το 95 έως 97% των δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ σωστοί ως προς τη δουλειά τους και την εξυπηρέτηση του κοινού.
«Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αλλά ας μην ξεχνάμε πως φέτος απολύθηκαν 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό που μας ανησυχεί είναι πως μέσα από τη δομή του πειθαρχικού συμβουλίου δεν θα υπάρχουν πλέον αιρετοί. Οι δικηγόροι του νομικού συμβουλίου του κράτους θα αντικαταστήσουν τους αιρετούς», όπως σημείωσε.
«Όλες οι υπηρεσίες δεν είναι ίδιες: Χρειάζεται κάποιος εκ των έσω για να πει την πραγματικότητα»
Ο κ. Ευστρατίου εξήγησε πως αυτό δεν αφήνει το περιθώριο σε επίπεδο πειθαρχικού δικαίου να υπάρχει υπεράσπιση του ίδιου του υπαλλήλου από τον συνάδελφό του, αλλά και να εξηγήσει μέσα στο ίδιο το συμβούλιο στο οποίο συμμετέχει τη μορφή εργασίας του κάθε υπαλλήλου.
«Άλλωστε, όλες οι υπηρεσίες δεν είναι ίδιες. Κάθε υπηρεσία φέρει διαφορετικά χαρακτηριστικά αναφορικά με την φύση της εργασίας. Άρα, πάντα χρειάζεται κάποιος εκ των έσω για να πει την πραγματικότητα σε αυτούς που θα εξετάσουν την οποιαδήποτε υπόθεση. Συνεπώς, εμείς υποστηρίζουμε πως πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε αιρετοί δημόσιοι υπάλληλοι στα πειθαρχικά συμβούλια», ανέφερε.
Ίδια ημερομηνία εκλογών για όλα τα ΝΤ και την ΑΔΕΔΥ στην Ελλάδα
Όσον αφορά τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ ο κ. Ευστρατίου ενημέρωσε πως μένει ο ίδιος ως επί το πλείστον. Όλα τα νομαρχιακά τμήματα σε όλη την Ελλάδα και η ΑΔΕΔΥ στο εξής θα κάνουν την ίδια ημερομηνία εκλογές. Επεσήμανε πως έχει αποφασιστεί πως θα υπάρχει οικονομική στήριξη από την κεντρική ΑΔΕΔΥ για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε μικροέξοδα. Τέλος, σχετικά με τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων και του προεδρείου ΝΤ ΑΔΕΔΥ η κατάσταση μένει η ίδια.
Στα Ιωάννινα φέτος η ετήσια Πανελλήνια Συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ
Καταληκτικά, ο κ. Ευστρατίου μίλησε και για την ετήσια Πανελλήνια Συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2025. Θα συμμετέχουν οι πρόεδροι όλων των Ομοσπονδιών του Δημοσίου Τομέα, οι πρόεδροι των Νομαρχιακών Τμημάτων για να ακουστούν όλες οι θέσεις τους και η διαφορετική τους τοποθέτηση, είτε ανάλογα με την περιοχή από την οποία προέρχονται, είτε ανάλογα με την υπηρεσία.