
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρουσίασε την Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025, τη Β’ Φάση της μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030» στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Στην παρουσίαση η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παραρεύθηκαν, επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε κατά την παρουσίαση, μεταξύ άλλων σημείωσε: «αναφέρομαι καταρχάς στην «Ασπίδα του Αχιλλέα», τη συνολική προσέγγιση στις δυνατότητες της χώρας για αποτροπή, δηλαδή στην αντιπυραυλική, αντιαεροπορική, αντι-drone, αντιπλοϊκή και ανθυποβρυχιακή δυνατότητα άμυνας, που θα καλύπτει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και που θα απελευθερώσει τα νέα πλοία του Στόλου, αλλά και τα αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενεάς, από την απλή χωρική υπεράσπιση της Πατρίδας.
Θα ήθελα, επίσης, να σας θυμίσω το ΕΛΚΑΚ, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο έχει ήδη νομοθετηθεί και το οποίο λειτουργεί, και λειτουργεί με εξαιρετική επιτυχία. Ήδη ο «Κένταυρος» είναι ένα υπερήφανο παράδειγμα, αλλά δεν είναι το μόνο» και αναφορικά με τις νέες μεταρρυθμίσεις ενημέρωσε: «ο σκοπός είναι η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός του μοντέλου. Οι Αρχηγοί και τα Συμβούλια έχουν επεξεργαστεί με επιμέλεια, και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό, τα διδάγματα των σύγχρονων πολέμων.
Είναι φανερό πλέον ότι οι μεγάλοι, δυσκίνητοι, γραφειοκρατικοί σχηματισμοί, δεν μπορούν να αντέξουν στη σύγχρονη πραγματικότητα.
Πηγαίνουμε, λοιπόν, σε μια ενδυνάμωση της αυτονομίας των μειζόνων σχηματισμών, δημιουργώντας τέσσερις Ανώτατες Στρατιωτικές Διοικήσεις. Την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Θράκης, ό,τι δηλαδή σήμερα είναι το 4ο Σώμα Στρατού. Την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Ηπείρου και Μακεδονίας, την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου και την ΑΣΔΥΣ, η οποία διατηρεί τον ρόλο που έχει σήμερα.
Καταργούμε τα ενδιάμεσα επίπεδα διοίκησης. Πάνω από τις τέσσερις Ανώτατες Στρατιωτικές Διοικήσεις είναι το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το οποίο σημαίνει την κατάργηση της 1ης Στρατιάς.
Συγχρόνως, αναβαθμίζουμε τη Γενική Επιθεώρηση Στρατού, της δίνουμε και νέες αρμοδιότητες και δημιουργούμε Διοικήσεις Μη Επανδρωμένων Μέσων σε όλα τα Όπλα και τα Σώματα. Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό είναι το σύγχρονο Όπλο Πολέμου.
Προχωράμε στη συγχώνευση επιπλέον 45 στρατοπέδων. Θυμίζω ότι έχουμε ήδη προβεί σε συγχωνεύσεις 137 στρατοπέδων. Και προχωράμε και στη συγχώνευση των Στρατιωτικών Δικαστηρίων από 15 σε 6. Η Στρατιωτική Δικαιοσύνη θα διατηρήσει παρουσία στην Αθήνα, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη και στην Ξάνθη.
Θα έχουμε από όλα αυτά μια συνολική εξοικονόμηση πόρων 85 εκατομμυρίων τον χρόνο και μια επιπλέον εξοικονόμηση 16,5 εκατ. από τις συγχωνεύσεις των στρατοπέδων.
Μόνο από την κατάργηση του επιπέδου της Στρατιάς θα απελευθερωθούν εκατοντάδες ικανότατοι Αξιωματικοί, των οποίων οι δυνατότητες θα μπορούν να αξιοποιηθούν με πολύ καλύτερο τρόπο από εδώ και πέρα. Μόνον η κατάργηση της Στρατιάς μάς δίνει 30.000 ώρες, ανθρωποώρες εξοικονόμηση τον μήνα. Για την ακρίβεια 29.504.
Συγχρόνως, προχωράμε στη νέα αντίληψη που τα διδάγματα των πολέμων που διεξάγονται, ιδίως του πολέμου της Ουκρανίας, τα καθιστούν απαραίτητα.
Αναφέρομαι στη δημιουργία σειράς έργων αμυντικής οχύρωσης, κυρίως στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η πρόβλεψη που θα ακολουθήσει και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών οχυρωματικών δομών – η χώρα έχει ήδη δομές, θα πρέπει απλώς αυτές να τις κάνουμε επιχειρησιακά αξιοποιήσιμες αμέσως – θα προστεθούν όμως 207 έργα στην ηπειρωτική Ελλάδα και 315 έργα στη νησιωτική Ελλάδα. Η πρόβλεψη είναι ότι το 100% θα έχει ολοκληρωθεί στο βάθος μιας τριετίας. Και αυτά, όπως και πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις, θα έπρεπε να έχουν γίνει εχθές. Έχουμε υπολογίσει τον προϋπολογισμό αυτών των έργων στα 65 εκατομμύρια ευρώ.
Καταλήγω με τις μεταρρυθμίσεις όσον αφορά αυτό που εγώ λέω στρατό των πολιτών. Από 1/1/2026 καταργείται πλέον η κατάταξη στρατεύσιμων στο Ναυτικό και στην Αεροπορία. Όλοι θα κατατάσσονται στον Στρατό Ξηράς και θα ακολουθούν το νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης που μαζί με το νομοθέτημα για τη θητεία, θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο. Ο λόγος που η ανακοίνωση γίνεται από τώρα είναι γιατί οι κατατάξεις, η εσωτερική διαδικασία για το 2026, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη ξεκινήσει».