Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Με αποχωρήσεις και εντάσεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Προανακριτικής για την υπόθεση Τεμπών

Με αποχωρήσεις και εντάσεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Προανακριτικής για την υπόθεση Τεμπών

0

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος υποστήριξε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακολουθεί τη συνταγματική και νομική προβλεπόμενη διαδικασία

Σε κλίμα οξείας αντιπαράθεσης και με αποχωρήσεις από την αντιπολίτευση, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή για την τραγωδία στα Τέμπη. Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από την υποβολή υπομνήματος εκ μέρους του πρώην υπουργού, με το οποίο αρνείται οποιαδήποτε παράβαση καθήκοντος ή άλλη αξιόποινη πράξη κατά το διάστημα της υπουργικής του θητείας, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο 2021 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Ο κ. Καραμανλής επέλεξε να ακολουθήσει το προηγούμενο που καθιερώθηκε στην υπόθεση Τριαντόπουλου, ζητώντας την άμεση παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην επιστολή του:

«Επιθυμώ, προς πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδειξη της αθωότητάς μου, την κίνηση της ποινικής δίωξης από την Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να διενεργηθεί ανάκριση από Ανακριτή που θα οριστεί από το Δικαστικό Συμβούλιο».

Αντιδράσεις και αποχωρήσεις από την αντιπολίτευση

Εντονότατες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης να αποχωρούν από τη διαδικασία, καταγγέλλοντας μεθόδευση και έλλειμμα διαφάνειας.

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, κατήγγειλε την πλειοψηφία για αναπαραγωγή ενός «αντισυνταγματικού δεδικασμένου» και μίλησε για μεθόδευση που συνιστά τεκμήριο ενοχής:

«Ο πρώην υπουργός δεν έχει δικαίωμα να επιλέξει τα στάδια διερεύνησης των ευθυνών του. Η διαδικασία αποσκοπεί στην προστασία του κ. Καραμανλή».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής Θεόφιλος Ξανθόπουλος τόνισε ότι η επιτροπή λειτούργησε με μεροληπτικό τρόπο και πως η κατάθεση πορίσματος χωρίς πλήρη συγκέντρωση στοιχείων είναι προσχηματική:

«Δεν νομιμοποιούμε τη διαδικασία. Η σύνταξη πορίσματος χωρίς ολοκληρωμένο φάκελο δικογραφίας είναι άνευ περιεχομένου».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, χαρακτήρισε τη διαδικασία φαρσοκωμωδία, ενώ αντίστοιχες ενστάσεις εκφράστηκαν και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Νέα Δημοκρατία: «Όλα στο φως, αλλά με θεσμική συνέπεια»

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος υποστήριξε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακολουθεί τη συνταγματική και νομική προβλεπόμενη διαδικασία:

«Είναι δεδομένη η άποψη της ΝΔ ότι τίποτα δεν θα μείνει ανεξιχνίαστο. Η υπόθεση θα φτάσει στη Δικαιοσύνη, που είναι η μόνη αρμόδια για να κρίνει τι συνέβη».

Ο ίδιος επισήμανε πως κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η σύνταξη πορίσματος που θα αποσταλεί στην Ολομέλεια, προκειμένου αυτή να αποφανθεί για την παραπομπή στον φυσικό δικαστή.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία»: Κεντρική ανάθεση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαψεύδονται οι δεσμεύσεις για ανάληψη του έργου από την Περιφέρεια ΑΜΘ Σύμφωνα με ανακοίν…