
Τι αλλάζει στις τιμές τροφίμων και καυσίμων
Από την Τρίτη 1 Ιουλίου η αγορά τροφίμων και καυσίμων λειτουργεί χωρίς το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους που ίσχυε τα τελευταία τρία χρόνια. Η κατάργηση του μέτρου αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές και τον ανταγωνισμό στην αγορά, ενώ παράλληλα εντείνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Το μέτρο του πλαφόν κέρδους είχε τεθεί σε ισχύ αρχικά ως έκτακτη ρύθμιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2021 και παρατάθηκε αρκετές φορές, παραμένοντας ενεργό περισσότερα από τρία χρόνια. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, απαγορευόταν το μικτό κέρδος κάθε συναλλαγής και σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας να ξεπερνά εκείνο του καλοκαιριού του 2021, που θεωρήθηκε το πρώτο μετα-πανδημικό έτος.
Η κατάργηση του πλαφόν κέρδους ήταν πάγιο αίτημα των παραγόντων της αγοράς, από τη βιομηχανία μέχρι το λιανικό εμπόριο, καθώς θεωρήθηκε ότι διαστρέβλωνε τον ανταγωνισμό, χωρίς να προσφέρει στη μείωση των τιμών.
Τώρα, όμως, το βάρος πέφτει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της αγοράς τροφίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες σε κάποιες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ η ΔΙΜΕΑ, ζήτησε στοιχεία για κωδικούς προϊόντων του Μαΐου, όταν το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους ήταν ενεργό. Οι λιανέμποροι είναι σε ετοιμότητα, καθώς πιστεύουν ότι αυτές οι αναδρομικές επιδρομές θα συνεχιστούν ως μήνυμα από το υπουργείο Ανάπτυξης ότι «θα έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά».
Από τα τέλη Μαΐου έχει ανακοινωθεί και η σύσταση της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, με δομή και αρμοδιότητες που παραπέμπουν στο επιτυχημένο μοντέλο της ΑΑΔΕ. Η νέα Αρχή θα ενσωματώσει βασικές λειτουργίες του Συνηγόρου του Καταναλωτή, της ΔΙΜΕΑ και κρίσιμων μονάδων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, συγκροτώντας έναν ενιαίο μηχανισμό ελέγχου.
Η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή θα επιφορτιστεί με τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων για:
- Τιμολογιακές παραβάσεις και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές
- Ελλιπή σήμανση προϊόντων
- Φαινόμενα shrinkflation (μείωση ποσότητας προϊόντων χωρίς αντίστοιχη μείωση τιμής).
Η νέα Αρχή θα έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων και διοικητικών μέτρων, είτε έπειτα από καταγγελίες είτε κατόπιν αυτεπάγγελτων ελέγχων, με αυξημένα ανώτατα όρια προστίμων για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών.