
Κλιματική αλλαγή με παρατεταμένη ξηρασία και πολλά χέρσα χωράφια έφεραν τις ακρίδες – Ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα ακριδοκτονίας από την ΔΑΟΚ ΑΜΘ-Αυξήθηκαν τα χέρσα χωράφια στην Ξάνθη – Η ξηρασία αντιμετωπίζεται με στροφή σε μη υδροβόρες καλλιέργειες
Μεγάλος πληθυσμός ακρίδων παρατηρείται σε χωράφια της Ξάνθης και της Ροδόπης, γεγονός που έχει χτυπήσει «καμπανάκι» στην περιφερειακή ΔΑΟΚ και ήδη έχει ενεργοποιήσει το πρόγραμμα επίγειου και στοχευμένου ψεκασμού με τα ενδεδειγμένα φάρμακα. Όχι δεν πρόκειται για βιβλικό φαινόμενο αλλά μάλλον φυσικό που παρατηρείται σε περιόδους μεγάλης ξηρασίας και ήπιων χειμώνων όπως είναι οι συνθήκες που μας έφερε η κλιματική αλλαγή.
Ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα ακριδοκτονίας
Ο Διευθυντής της περιφερειακής ΔΑΟΚ Σωτήρης Παπαδόπουλος μιλώντας στο «Ε» ήταν καθησυχαστικός για την εμφάνιση μεγάλου πληθυσμού ακρίδων: «Είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. « Όπως για παράδειγμα ήπιοι χειμώνες. Οι ακρίδες γεννούν τα αβγά τους στο έδαφος ή σε φυτά, συχνά σε σειρές ή ομάδες. Αυτά διαχειμάζουν και την άνοιξη μπαίνουν στην διαδικασία της μεταμόρφωσης. Από τα αυγά εκκολάπτονται νύμφες, οι οποίες μοιάζουν με μικρές ακρίδες χωρίς φτερά. Σταδιακά η νύμφη αναπτύσσει φτερά και γίνεται ενήλικη ακρίδα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι άπτερες νύμφες είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν πριν αναπτυχθούν φτερά και αποκτήσουν την ικανότητα να πετούν και να διασπείρονται σε μεγάλες αποστάσεις. Γι’ αυτό ενεργοποιήσαμε το πρόγραμμα ακριδοκτονιών το οποίο γίνεται με συνεργεία του δήμου. Τους χορηγούμε τα φυτοφάρμακα και ψεκάζουν στοχευμένα σε εστίες σε χέρσες περιοχές». Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε πως οι ακρίδες δεν απειλούν τον άνθρωπο αν τον τσιμπήσουν και στις καλλιέργεια προκαλούν μόνο ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής και μειωμένη ποσότητα και όχι ολοκληρωτική καταστροφή: «Δεν κάνουμε καθολικό ψεκασμό αλλά στα σημεία εκείνα που έχει εστίες. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι εξειδικευμένα και δεν επηρεάζουν τις μέλισσες και τις πασχαλίτσες».
Αυξήθηκαν τα χέρσα χωράφια στην Ξάνθη
Ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ ΠΕ Ξάνθης Ανδρέας Καμαριανάκης επισημαίνει πως η παρουσία ακρίδων συνδέεται άμεσα με την ξηρασία και την ακαλλιέργητη γη: «Στην Ξάνθη δεν είναι εκτεταμένο το φαινόμενο ώστε να δημιουργεί όχληση. Είναι περιορισμένο. Οι συνθήκες ευνοούν για την εμφάνιση του πληθυσμού των ακρίδων καθώς έχουμε παρατεταμένη ξηρασία αλλά και μεγάλης έκτασης ακαλλιέργητη γη. Σ΄αυτή συνήθως οι ακρίδες κάνουν τα αβγά τους γιατί δεν υπάρχει όχληση και μπορούν και εκκολάπτονται». Όπως συμπλήρωσε ο κ. Καμαριανάκης πολλές εκτάσεις γης μένουν ακαλλιέργητες είτε γιατί οι αγρότες μπήκαν στο πρόγραμμα αγρανάπαυσης για κάποια χρόνια είτε γιατί δεν συμφέρει να την καλλιεργήσουν».
Η ξηρασία αντιμετωπίζεται με στροφή σε μη υδροβόρες καλλιέργειες
Η ξηρασία δεν έφερε μόνο ακρίδες αλλά αναγκάζει και τους αγρότες να αλλάξουν καλλιέργειες. Βέβαια αυτό δεν είναι αρνητικό αφού πρόκειται για μια προσαρμογή στα νέα δεδομένα για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του αγροτικού επαγγέλματος που είναι ούτως η άλλως αβέβαιη. Έτσι η παρατεταμένη ξηρασία που δημιουργεί αρδευτικό πρόβλημα (το είδαμε έντονα φέτος με τα μειωμένα αποθέματα νερού προς άρδευση από το Φράγμα του Θησαυρού) επιβάλλει την στροφή των αγροτών σε μη υδροβόρες καλλιέργειες όπως τα σιτηρά: «Η ξηρασία είναι γεγονός και η αντιμετώπισή της είναι μόνο με στροφή σε μη υδροβόρες καλλιέργειες. Γι’ αυτό έχουμε μια στροφή στα σιτηρά. Μια καλή επιλογή είναι και οι δενδρώδεις καλλιέργειες με ορθολογική χρήση νερού με σταγονίδια. Στην Ξάνθη ωστόσο έχουμε αργούς ρυθμούς στις δενδρώδεις καλλιέργειες».