
«Σε ύφεση ο κλάδος», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Θράκης Α. Φραντζή-Προβλήματα του κλάδου: Λειτουργικό κόστος και αύξηση πρώτων υλών – Μόνο κόστος από την ψηφιακή μετάβαση και εξοντωτικά πρόστιμα – Το μοντέλο Μυκόνου και οι απάτες με τα «καμένα» ΑΦΜ
Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, το στεγαστικό και η ακρίβεια αναδεικνύονται ως οι τρεις «πληγές» των εμπορικών επιχειρήσεων και οι κυριότερες αιτίες που έχουν βυθίσει σε ύφεση το εμπόριο. Παράλληλα η ψηφιακή μετάβαση δημιουργεί επιπλέον κόστος χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη ενώ τα πρόστιμα είναι τιμωρητικά και ενίοτε εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις που υποπίπτουν σε σφάλμα χωρίς να αναγνωρίζεται ο πρότερος έντιμος βίος. Αυτά είναι τα βασικά κομμάτια που συνθέτουν το παζλ του εμπορίου στην χώρα αλλά και στην περιοχή μας όπως μας τα περιγράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Θράκης και διοικητικό Μέλος της ΕΣΕΕ, Αντώνης Φραντζής. Τα συμπεράσματα αυτά «κουμπώνουν» και στην μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που καταγράφει τα προβλήματα, τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες για τον κλάδο του λιανεμπορίου.

Προβλήματα του κλάδου: Λειτουργικό κόστος και αύξηση πρώτη υλών
Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2025 με τη συμμετοχή 130 ανώτερων και ανώτατων στελεχών από μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου Το κυρίαρχο πρόβλημα που αναδεικνύεται είναι το υψηλό κόστος λειτουργίας, το οποίο δηλώνεται από το σύνολο σχεδόν των συμμετεχόντων, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική του επίδραση στην αποδοτικότητα του κλάδου. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και το αυξημένο κόστος πρώτων υλών και προϊόντων, το οποίο απασχολεί το 96% των ερωτηθέντων. Σημαντική άνοδο παρουσιάζει, επίσης, ο προβληματισμός για την εύρεση και ανάπτυξη προσωπικού, με το 89% να το αναγνωρίζει ως πρόβλημα και το 65% να το χαρακτηρίζει ως μείζον – μια εικόνα που εντείνεται κατά τη θερινή περίοδο, λόγω αυξημένων αναγκών και ανταγωνισμού με άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός και η εστίαση.
54% χρησιμοποιεί ΑΙ ενώ 14% την αγνοεί παντελώς
Σε αυτό το πλαίσιο, κεντρικό ερώτημα για πολλές επιχειρήσεις αποτελεί το κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση του κόστους και στη βελτιστοποίηση της αξιοποίησης ανθρώπινων πόρων. Η έρευνα αποτυπώνει μια εικόνα επιλεκτικής υιοθέτησης: το 54% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει ήδη ενσωματώσει εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, το 33% τις απορρίπτει ή αγνοεί, ενώ το 14% δηλώνει πλήρη άγνοια.
Μόνο κόστος από την ψηφιακή μετάβαση και εξοντωτικά πρόστιμα
Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Φραντζής τόνισε ότι το εμπόριο βρίσκεται σε περίοδο ύφεσης και γι’ αυτό ευθύνεται η αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αυτό σε συνδυασμό με το στεγαστικό που είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα καθώς και την ακρίβεια που έχει γίνει ενδημικό φαινόμενο έχουν «φτωχύνει» την κοινωνία που έχει χαλάσει σημαντικό μέρος της αγοραστικής της δύναμης και αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση. Ιδιαίτερα για την ψηφιακή μετάβαση ο κ. Φραντζής σημειώνει: «Η ψηφιακή μετάβαση δεν μας προσφέρει κέρδος παρά μόνο επιπλέον κόστος σε πρώτη φάση. Ότι κάνουμε το ξέρει η ΑΑΔΕ ανά πάσα ώρα και στιγμή εφόσον περνιούνται όλα στο σύστημα. Κι ενώ έχουμε εναρμονιστεί δεν έχουμε και μια απαλλαγή. Ζητάμε να έχουμε φορολογικά οφέλη και ένα πολύ βασικό. Τα πρόστιμα για τα λάθη μας είναι εξοντωτικά. Είναι τιμωρητικού χαρακτήρα και όχι εκπαιδευτικού και κλιμακωτά όπως θα έπρεπε για κάποια επιχείρηση που έχει κάνει ένα λάθος. Μόνο σε περίπτωση που αποδειχθεί δόλος ή κατά επανάληψη να είναι σε αυτό το ύψος.
Το μοντέλο Μυκόνου και οι απάτες με τα «καμένα» ΑΦΜ
Ο κ. Φραντζής κατήγγειλε κάποιες περιπτώσεις επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν παράνομα ΑΦΜ για 6 μήνες, τα οποία προμηθεύονται επί αμοιβή από μετανάστες και μετά τα καίνε αφού αποκομίσουν τεράστια κέρδη χωρίς να αποδίδουν ΦΠΑ. Η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να τους βεβαιώσει οφειλές αφού τα ΑΦΜ δεν είναι δικά τους: «Είναι το μοντέλο της Μυκόνου με τις απάτες κα τον παράνομο πλουτισμό. Είναι αυτές οι περιπτώσεις που κοροϊδεύουνε το σύστημα. Πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είμαστε όλοι απατεώνες γιατί έτσι μας αντιμετωπίζουν ενώ δεν μπορούν να πιάσουν αυτούς που πραγματικά έιναι. Φοβάμαι πως αυτό το φαινόμενο θα διογκωθεί αν το κράτος δεν πάρει μέτρα».
Τα κινέζικα πακέτα των 6,5 δισ ευρώ στην Ε.Ε
Παράλληλα ο κ. Φραντζής αναφέρθηκε και στον αθέμιτο ανταγωνισμό απ’ τα κινέζικα πακέτα που φτάνουν τα 6,5 δισεκατομμύρια στην ΕΕ. : «Ζητήσαμε να μπει ένα αντίτιμο 1- 2 ευρώ για κάθε πακέτο που έρχεται από την Κίνα από τις μεγάλες εταιρείες. Δεν έχουμε εισακουστεί».