
Στο «κόκκινο» η λειψυδρία – Μέσα σε μια 10ετία μειώθηκαν κατά 50% τα χιλιοστά βροχής ετησίως – Ξεραίνονται τα μεγάλα δένδρα λόγω έλλειψης υπογείων υδάτων- Άμεση ανάγκη για μέτρα από την πολιτεία και την κοινωνία ζητά ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕ Θράκης και προτείνει, μικρά φράγματα και αλλαγή καλλιεργειών
Χτυπάει «κόκκινο» η λειψυδρία στην Θράκη. Στερεύουν τα μεγάλα ποτάμια της, όπως ο Έβρος και ο Νέστος, η γη διψάει για νερό, και τα μεγάλα δένδρα ξεραίνονται, δείγμα έλλειψης υπόγειων υδάτων. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή στην περιοχή μας, γεγονός του επιβεβαιώνεται από επιστημονικές έρευνες. Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπά ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, επισημαίνοντας πως πρέπει άμεσα να λάβουμε μέτρα ως πολιτεία και ως κοινωνία γιατί έρχονται χειρότερα…

Η Θράκη, η Ανατολική Θράκη και τα παράλια της Τουρκίας τα hot spot της κλιματικής αλλαγής
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδάκης η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μαστίζεται από την λειψυδρία καθώς μέσα σε μια 10ετία οι βροχές μειώθηκαν στο ήμισυ. Ειδικότερα ενώ κατ’ έτος είχαμε 600 – 700 χιλιοστά βροχής τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε 300 – 400 χιλιοστά ετησίως (1 mm βροχής = 1 λίτρο νερού που πέφτει σε 1 τετραγωνικό μέτρο εδάφους). Επιπλέον δεν έχει χιονίσει τουλάχιστον τα 8 τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να μειωθούν πολύ τα υπόγεια ύδατα: «Επιπρόσθετα τόσο η Βουλγαρία όσο και η Τουρκία κρατούν μεγαλύτερες ποσότητες νερού για τις καλλιέργειες τους και ότι περισσεύει το στέλνουν σε μας. Ο Νέστος έχει δύο φράγματα που έχουν προτεραιότητα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ότι απομείνει το διαθέτουν για άρδευση. Δεν έχουμε βροχές, χιόνια και νερό για άρδευση. Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε και μπουρίνια.», σημειώνει ο κ. Παπαδάκης.
Ξεραίνονται τα μεγάλα δένδρα λόγω έλλειψης υπογείων υδάτων
Όπως ανέφερε, η Θράκη, η Ανατολική Θράκη που είναι στην Τουρκία και τα παράλια της Τουρκίας είναι τα lot spot της κλιματικής αλλαγής: «Ενώ θα περίμενε κανείς από την κλιματική αλλαγή να επηρεαστεί περισσότερο η νότια Ελλάδα συνέβη το αντίστροφο. Η Ανατολική Θράκη που είναι στην Τουρκία και τα παράλια της Τουρκίας έχουν επηρεαστεί περισσότερο. Σ’ αυτές τις περιοχές παρατηρούνται ακραίες εξελίξεις, όπως σταδιακή ερημοποίηση. Έχουν αρχίσει και ξεραίνονται τα μεγάλα δένδρα πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε υπόγεια ύδατα Η φύση θα ισορροπήσει με διαφορετικά επίπεδα βλάστησης. Δεν θα υπάρχουν μεγάλα δένδρα αλλά μόνο ποώδη βλάστηση όπως στις Κυκλάδες».
Άμεση ανάγκη για μέτρα από την πολιτεία και την κοινωνία: Μικρά φράγματα και αλλαγή καλλιεργειών
Ο Τριαντάφυλλος Παπαδάκης τόνισε την αναγκαιότητα για λήψη μέτρων τόσο από την πολιτεία όσο και από την κοινωνία. Ειδικότερα σ’ ότι αφορά τα μέτρα της πολιτείας πρότεινε την κατασκευή μικρών φραγμάτων και έργων ανάσχεσης στα ορεινά, τα οποία μάλιστα έχουν πολύ χαμηλό κόστος ώστε να συγκρατούν αποθέματα νερού. «Η αποθήκευση γλυκού νερού σε μικροφράγματα μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη», Εκτός από την ενίσχυση του υπόγειου υδροφορέα, αυτά τα έργα μπορούν να προσφέρουν νερό για την Πυροσβεστική, να καλύψουν τις ανάγκες της άγριας ζωής και να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το έχουμε προτείνει εδώ και χρόνια ωστόσο δεν έχει γίνει τίποτε». Σ’ ότι αφορά τους αγρότες ο κ. Παπαδάκης πρότεινε την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και την επιλογή των λιγότερο υδροβόρων: « «Ο αγρότης πρέπει να προσαρμοστεί. Δεν πρέπει να επιλέγουν να καλλιεργούν καλαμπόκι ή ρύζι και βαμβάκι. Πρέπει να στραφούν σε λιγότερο υδροβόρες ετήσιες καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι για καλλιέργειες όπως τα σιτηρά και ο ηλίανθος. Η αναθεώρηση της καλλιεργητικής πολιτικής, είπε, δεν είναι απλώς επιλογή, αλλά αναγκαιότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στα μέτρα συμπεριέλαβε και την εξοικονόμηση νερού τόσο για οικιακές ανάγκες όσο και αρδευτικές ενώ σημείωσε πως το αρδευτικό έργο της Ξάνθης που πρόκειται να ξεκινήσει θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση νερού επειδή το δίκτυο είναι υπόγειο.
Λειψυδρία και στις ευρωπαϊκές χώρες
Η ξηρασία και η λειψυδρία δεν είναι προφανώς μόνο ελληνικό φαινόμενο, αφού πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και περιοχές εξακολουθούν να βασίζονται σε απαρχαιωμένες πρακτικές διαχείρισης του νερού.
Περίπου το ένα πέμπτο της ηπείρου αντιμετωπίζει πίεση στους υδάτινους πόρους, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Σημειώνεται ότι η Ευρώπη αναμένει διπλασιασμό της ζήτησης νερού έως το 2050, γεγονός που θα οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις στο μέλλον.