Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα ΕΒΕ Ξάνθης: Ζητά επαναξιολόγηση των κυρώσεων για μη συνεπείς υπόχρεους στο Γ.Ε.Μ.Η.

ΕΒΕ Ξάνθης: Ζητά επαναξιολόγηση των κυρώσεων για μη συνεπείς υπόχρεους στο Γ.Ε.Μ.Η.

0

Με επιστολή στους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών

 

Με επιστολή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη το Επιμελητήριο Ξάνθης ζητά την επαναξιολόγηση των κυρώσεων για μη συνεπείς υπόχρεους στο Γ.Ε.Μ.Η. οι οποίες θεωρεί ότι είναι δυσανάλογα αυστηρές.

Στην επιχειρηματολογία του το ΕΒΕ αναφέρει την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ή τεχνογνωσίας των μικρομεσαίων και οικογενειακών επιχειρήσεων της περιοχής ως αιτία της μη συμμόρφωσης στις υποχρεώσεις τους.

Αναφέρει η επιστολή:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Το Επιμελητήριο Ξάνθης, αναγνωρίζει την ανάγκη για εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) και την διασφάλιση της διαφάνειας στο επιχειρείν. Ωστόσο, με αφορμή την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση 46982/18.06.2025 (ΦΕΚ Β’ 3542/08.07.2025), εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται, οι οποίες χαρακτηρίζονται από δυσανάλογη αυστηρότητα και απουσία επαρκών μηχανισμών διευκόλυνσης συμμόρφωσης.

Η επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων δεν διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό ή τεχνογνωσία ώστε να ανταποκριθούν άμεσα και απολύτως σε όλες τις υποχρεώσεις τους. Οι πρόσφατες εξελίξεις, με την επιβολή προστίμων που αγγίζουν για τους Υπόχρεους εγγραφής στις τοπικές Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. έως και τις 10.000 ευρώ, δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, απειλώντας τη βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων, ειδικά σε ένα περιβάλλον διαρκών κρίσεων και αυξημένου κόστους λειτουργίας της δραστηριότητάς τους.

Είναι σαφές ότι η συμμόρφωση των επιχειρήσεων πρέπει να ενθαρρύνεται μέσω υποστηρικτικών και αναλογικών μηχανισμών και όχι να επιβάλλεται με ποινές που αγνοούν τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας τους. Παράλληλα, η έλλειψη θεσμικής υποστήριξης στις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. των Επιμελητηρίων, οι οποίες αναλαμβάνουν την επιβολή των κυρώσεων, δημιουργεί και επιπλέον γραφειοκρατικό βάρος, χωρίς καμία πρόβλεψη για ενίσχυση προσωπικού ή κεντρική καθοδήγηση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Επιμελητήριο Ξάνθης προτείνει:

  1. Αναθεώρηση των προστίμων, με κριτήρια όπως: το μέγεθος της επιχείρησης, η νομική μορφή, η πρόθεση, η συχνότητα και η φύση της παράβασης.
  2. Καθιέρωση περιόδου χάριτος και μηχανισμού προειδοποιήσεων, ιδιαίτερα για νεοσύστατες ή πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  3. Διαβάθμιση και συμψηφισμός κυρώσεων, σε περιπτώσεις ταχείας συμμόρφωσης ή αυτοβούλως διορθωτικών ενεργειών.
  4. Τη σύσταση κεντρικού συντονιστικού οργάνου για την επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο λειτουργίας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.), με τη συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών (νομικών, λογιστών κ.λπ.). Σκοπός του οργάνου είναι η ενίσχυση της συνοχής και της αποτελεσματικότητας της επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων, καθώς και η διασφάλιση της ομοιόμορφης και αμερόληπτης εφαρμογής τους από όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. Η λειτουργία του αναμένεται να περιορίσει φαινόμενα άνισης μεταχείρισης και διαφοροποιημένων ερμηνειών ή πρακτικών, διαμορφώνοντας ένα συνεκτικό πλαίσιο εφαρμογής. Επιπροσθέτως, το εν λόγω όργανο θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ερμηνεία της σχετικής νομοθεσίας και την παροχή κατευθυντήριων οδηγιών προς τις Υ.Γ.Ε.ΜΗ., ενισχύοντας τη θεσμική διαφάνεια και την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου και των πολιτών στο σύστημα.
  5. Ουσιαστική υποστήριξη και στελέχωση των Υ.Γ.Ε.ΜΗ., οι οποίες δέχονται σε καθημερινή βάση πίεση από επιχειρηματίες και καλούνται να εφαρμόσουν περίπλοκες διατάξεις χωρίς επαρκή μέσα και οδηγίες.

Το Επιμελητήριό μας υποστηρίζει σθεναρά τη διαφάνεια και την έγκαιρη τήρηση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι κυρώσεις πρέπει να λειτουργούν ως κίνητρο συμμόρφωσης και όχι ως εργαλείο εξόντωσης του μικρού και μεσαίου επιχειρηματία».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εφορία: Ποιοι φόροι πρέπει να πληρωθούν έως τις 31 Ιουλίου

8,3 δισ. θα πρέπει να καταβληθούν ή να ρυθμιστούν   Συνολικοί φόροι 8,3 δισ. ευρώ θα …