
O Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ζητά διευκρινίσεις για τους ελέγχους στα αγροτικά ΑΦΜ και το ποιοι τελικά θα κληθούν να καλύψουν το πρόστιμο
Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο βουλευτής Ξάνθης και τομεάρχης Αγροτικών της Νέας Αριστεράς, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, αναφορικά με το πρόστιμο ύψους 415 εκατομμυρίων ευρώ που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα για παρατυπίες στις πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το πρόστιμο σχετίζεται με ελέγχους σε χιλιάδες αριθμούς φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) που φέρονται να είχαν λάβει ενισχύσεις χωρίς να τις δικαιούνται.
Ο βουλευτής κάνει λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να απορροφήσει τις αντιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι ένα μέρος του προστίμου θα καλυφθεί από την ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Παράλληλα, υπενθυμίζει πως στην πληρωμή του Απριλίου 2024, επί νέας διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ελέγχθηκαν 7.703 ΑΦΜ, από τα συνολικά 16.548 που είχαν δεσμευτεί κατά την περίοδο 2019–2022, και πληρώθηκαν τα 6.815, δηλαδή ποσοστό 88,5%. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ζεϊμπέκ, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την αξιοπιστία είτε των παλαιότερων είτε των πρόσφατων ελέγχων.
Με βάση τα παραπάνω, ζητείται από τον υπουργό να απαντήσει στα εξής:
- Πού αποδίδεται η μεγάλη απόκλιση στα αποτελέσματα των ελέγχων μεταξύ προηγούμενων και νέων ελέγχων.
- Πόσα ΑΦΜ πέραν των 7.703 έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα και σε ποιες Περιφέρειες εστιάστηκαν οι έλεγχοι.
- Ποια ήταν η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και βάσει ποιας εγκυκλίου έγιναν οι έλεγχοι.
- Ποια είναι τα συνοπτικά αποτελέσματα των ελέγχων σε επίπεδο παρατυπιών ή εντοπισμένων προβλημάτων.
- Πόσες υποθέσεις έχουν διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη.
- Πόσα φυσικά πρόσωπα έχουν παραπεμφθεί και για ποια αδικήματα.
- Πόσα ΑΦΜ έλαβαν τελικά ενισχύσεις μετά τους ελέγχους και ποιο ήταν το συνολικό ποσό, καθώς και η γεωγραφική κατανομή του.
- Σε πόσες περιπτώσεις έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ανάκτησης ενισχύσεων και ποιο ποσό αναζητείται ή έχει επιστραφεί.
Ο κ. Ζεϊμπέκ σημειώνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τον αρμόδιο Οργανισμό για την πορεία των ελέγχων, γεγονός που –όπως τονίζει– ενισχύει την ανησυχία στον αγροτικό κόσμο και την ανάγκη για διαφάνεια και απόδοση ευθυνών.