
Ποσοστά πρώτης θέσης σε προσκλήσεις, εντάξεις και συμβασιοποιήσεις έργων, για την Περιφέρεια ΑΜΘ – +100εκ. ευρώ η υπερδέσμευση των πόρων ΕΣΠΑ
Την πρότασή του για Ταμείο Θωράκισης των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ, ανέδειξε ο περιφερειάρχης Χ. Τοψίδης στη διημερίδα που πραγματοποιείται στην Καβάλα
Ξεκίνησε χθες, Τετάρτη 16 Ιουλίου, η διημερίδα που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Διημερίδα με θέμα «ΕΣΠΑ: Ευκαιρίες Ανάπτυξης και Στήριξη της Τοπικής Κοινωνίας», στην Καβάλα.
Η διημερίδα είναι κυρίως τεχνικού χαρακτήρα και στόχο έχει την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού, φορέων και επιχειρήσεων για τη συνδρομή των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στην ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Περιφέρειας καθώς και η ενημέρωση των τοπικών φορέων (δικαιούχων), οι οποίοι υλοποιούν έργα ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια για τα εργαλεία τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης, που διαθέτει η Μ.Ο.Δ. Α.Ε. για την κάλυψη των αναγκών τους.
Κατά τη διάρκεια της 1ης ημέρας παρουσιάστηκαν ευκαιρίες και δυνατότητες χρηματοδότησης, ενώ σήμερα, θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες και τα εργαλεία υποστήριξης και εκπαίδευσης που η Μ.Ο.Δ. Α.Ε. παρέχει στους δικαιούχους δράσεων ΕΣΠΑ.
Η έναρξη έγινε με το διαδικτυακό μήνυμα του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Παπαθανάση. Στην συνέχεια στην τοποθέτηση της η Γενική Γραμματέας ΕΣΠΑ κ. Βασιλική Παντελοπούλου, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία αυτών των συναντήσεων για την ενημέρωση όλων των δικαιούχων φορέων από το ΕΣΠΑ και συνεχάρη τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλο Τοψίδη για τις πολύ υψηλές επιδόσεις που έχει πετύχει η Περιφέρεια μας, στην διαχείριση του ΕΣΠΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ κ. Βασίλης Σιαδήμας, ο οποίος επίσης συνεχάρη τον κ. Τοψίδη για τις επιδόσεις της ΠΑΜΘ και την έντονη κινητικότητα του ιδίου, για την οποία τον οποίο χαρακτήρισε ως «αεικίνητο».
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Τοψίδης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Περιφέρειας μας τονίζοντας ότι: «Και εμείς, ως Περιφερειακή Διοίκηση, έχουμε θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα τη μέγιστη αξιοποίηση αυτών των πόρων μέσα από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2021-2027» και επισημαίνοντας: «με περισσότερα από 640 εκατομμύρια ευρώ, το ΕΣΠΑ αποτελεί τον βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Με δύο αποφάσεις, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, το πρόγραμμα της Περιφέρειάς μας ενισχύθηκε κατά περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ μέσω της δυνατότητας υπερδέσμευσης.
Έτσι, οι εντάξεις μπορούν να φτάσουν τα 740 εκατομμύρια ευρώ, έναντι των 640 που ισχύουν σήμερα, με στόχο φυσικά την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών».
Όπως ανέφερε: «με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΕΣΠΑ 2021-2027 έως και 14 Ιουλίου 2025, η Περιφέρεια ΑΜΘ καταγράφει πρωτοφανείς επιδόσεις, κατακτώντας κορυφαίες θέσεις σε πανελλαδικό επίπεδο:
- 1η Περιφέρεια σε προσκλήσεις χρηματοδοτήσεων με επίδοση 114,09% έναντι εθνικού μέσου όρου 86,22%.
- 1η Περιφέρεια σε εντάξεις έργων, με ποσοστό 80,17%, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο του 61,51%.
- 1η Περιφέρεια σε συμβασιοποιήσεις έργων, φτάνοντας στο 55,91%, τη στιγμή που ο μέσος όρος κινείται στο 40,48%.
- 4η Περιφέρεια σε πληρωμές (απορρόφηση), με 22,39%, με τον μέσο όρο στο 19,55% και σε απόσταση αναπνοής από την 3η θέση (μόλις 0,19% διαφορά)».
Αναφερόμενος στην στόχευση που υπάρχει ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Τοψίδης επισήμανε ότι «Οι πόροι του ΕΣΠΑ είναι το σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο για την Περιφέρεια μας. Με την σωστή αξιοποίηση των πόρων αυτών, παράγουμε έργο με μετρήσιμα αποτελέσματα στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη στήριξη των κατοίκων της Περιφέρειά μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση για τη νέα περίοδο 2028-2034. Οι πόροι της Πολιτικής Συνοχής να συνεχίσουν να φτάνουν εκεί όπου πραγματικά πιάνουν τόπο: στις τοπικές κοινωνίες».
Επίσης ο κ. Τοψίδης επανέφερε την πρόταση που είχε διατυπώσει στις Βρυξέλες τον Οκτώβριο του 2024 με την οποία διεκδικεί «Να εξεταστεί η δημιουργία ενός Ταμείου για την Οικονομική και Κοινωνική Θωράκιση των Περιφερειών στα Εξωτερικά Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».