
Υφυπουργοί και εκπρόσωποι πανεπιστημίων και παραγωγικών φορέων συμμετείχαν σε δύο συναντήσεις στη ΔΕΘ
Διευρυμένες συσκέψεις για τη στενότερη συνεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας με την παραγωγή και την αγορά εργασίας πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ.
Η πρώτη σύσκεψη, που ξεκίνησε στις 18:00, περιλάμβανε τη συμμετοχή των πρυτάνεων των πέντε Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Μακεδονίας και της Θράκης: του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η δεύτερη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 19:00, περιλάμβανε επιπλέον τους προέδρους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, του Thess INTEC, των Επιμελητηρίων όλων των Περιφερειών της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και των Δικηγορικού, Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Στόχος των συσκέψεων ήταν η σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, η ανάδειξη κοινών πεδίων συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών και παραγωγικών φορέων, η ενίσχυση της απασχόλησης των αποφοίτων μέσω πρακτικών συνεργειών και η εδραίωση της Βόρειας Ελλάδας ως κόμβου γνώσης και καινοτομίας.
Ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτης Μάρης, ανέφερε πως το πανεπιστήμιο υλοποιεί πρόγραμμα σύνδεσης έρευνας και καινοτομίας με την αγορά εργασίας. Αναφέρθηκε στη δημιουργία θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη 12 spin-offs, καθώς και στις εκδηλώσεις για την επαγγελματική διασύνδεση των φοιτητών.
Ο κ. Μάρης τόνισε την προετοιμασία για τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου στο πλαίσιο του πανεπιστημίου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα Χριστούγεννα, και επισήμανε τη σημασία της ανάπτυξης περιφερειακών κόμβων στην Ξάνθη και την Κοζάνη για τομείς όπως η ψηφιακή μετάβαση και η ενέργεια.
Τέλος, σημείωσε πως η περιοχή έχει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ζώνης καινοτομίας με έμφαση στην εξωστρέφεια προς τα Βαλκάνια, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη επικοινωνίας με επιχειρήσεις δεκτικές στην καινοτομία και τη σωστή αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων και ανθρώπινου δυναμικού.