
«Θα αποτελέσουν απέραντα καταφύγια ζωής κάτω από τα κύματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός – Αντιδράσεις από την Τουρκία- «. Η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης», απάντησε το ελληνικό ΥΠΕΞ
Τη δημιουργία δύο νέων εθνικών θαλάσσιων πάρκων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη Δευτέρα (21/7), σε Ιόνιο και Νότιες Κυκλάδες.
“Με τα δύο πάρκα η Ελλάδα αποκτά από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο” τόνισε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι η συνολική τους έκταση θα φτάνει τα 27.5000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή “25% παραπάνω απ’ τις αρχικές εξαγγελίες”, όπως διευκρίνισε.
Ο ίδιος τόνισε ότι «[τα πάρκα] θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο της προστασίας του 30% των χωρικών υδάτων μας έως το 2030, πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Θα αποτελέσουν απέραντα καταφύγια ζωής κάτω από τα κύματα. Θα συμβάλουν επίσης στη διατήρηση των οικοσυστημάτων, στην αποκατάσταση της ισορροπίας και στη θέσπιση ενός τολμηρού νέου προτύπου για τη θαλάσσια προστασία. Και ίσως το πιο σημαντικό, μέσα σε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες θα απαγορευτεί η εξαιρετικά καταστροφική πρακτική της μηχανότρατας» και κατέληξε στη δήλωσή του: «σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, τους ντόπιους ψαράδες, τους επιστήμονες, αλλά και με διεθνείς εταίρους, θα κάνουμε αυτά τα πάρκα παραδείγματα του τι είναι δυνατό. Κάνοντας αυτό, η Ελλάδα μπορεί να γίνει φωνή της θάλασσας — στην Ευρώπη, αλλά και πέρα από αυτήν. Γιατί όταν προστατεύουμε τον ωκεανό μας, προστατεύουμε το ίδιο μας το μέλλον».
Αντίδραση Τουρκίας: Σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες
Στην απόφαση αυτή αντέδρασε η Τουρκία υποστηρίζοντας ότι η πρωτοβουλία δεν παράγει νομικά αποτελέσματα στα ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται και σε προηγούμενη ανακοίνωσή του (Απρίλιος 2024), υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν μεταβιβαστεί με διεθνείς συμφωνίες στην Ελλάδα όλοι οι γεωγραφικοί σχηματισμοί.
Υπενθυμίζεται ότι και τον Απρίλιο 2024, η τουρκική πλευρά υποστήριζε ότι «ότι η Ελλάδα επιδιώκει εδώ και καιρό να εκμεταλλευτεί σχεδόν κάθε πλατφόρμα σχετικά με τα ζητήματα του Αιγαίου».
Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση αναφέρει ότι, σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες και επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που, όπως λέει, ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών σε ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, και την προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι, η Τουρκία, από την πλευρά της, πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει τα δικά της σχέδια για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Απάντηση Π. Μαρινάκη στην Τουρκία: Δεν θα μπούμε σε διαδικασία συζήτησης ενός ανύπαρκτου γκριζαρίσματος
Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Άγκυρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, διαμήνυσε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε αυτή τη διαδικασία συζήτησης ενός ανύπαρκτου γκριζαρίσματος, το οποίο ποτέ δεν θα δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση.
«Μπορεί να θεωρεί ό,τι θέλει η Τουρκία περί γκριζαρίσματος αλλά εμείς δεν το δεχόμαστε αυτό. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Οπότε είναι κάτι το οποίο στη χώρα μας δεν πρόκειται να την επηρεάσει ούτε πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της» επισήμανε ο κ. Μαρινάκης στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, η ανακοίνωση για τα δύο θαλάσσια πάρκα «είναι μια απόφαση που βασίζεται με καθαρά σε καθαρά περιβαλλοντικά κριτήρια» και «μια απόφαση η οποία είχε προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό και η Ελλάδα θα την υλοποιήσει στο ακέραιο».
Σχολίασε μάλιστα πως «το γεγονός ότι βγάζει ανακοίνωση Τουρκία είναι μία απάντηση σε αυτούς που μιλάνε για ενδοτική πολιτική της χώρας». «Το γεγονός ότι αντιδρά η Τουρκία θα έπρεπε να προβληματίσει κάποιους τζάμπα πατριώτες εντός συνόρων» πρόσθεσε.
Σκληρή απάντηση και από το ελληνικό ΥΠΕΞ: «Αναφορές σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες είναι εντελώς ανεδαφικές»
Με σκληρή ανακοίνωση απάντησε και το Υπουργείο Εξωτερικών στην απόπειρα γκριζαρίσματος του Αιγαίου από την Τουρκία με αφορμή τα δύο θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι οι δύο περιοχές θα βρίσκονται εντός ελληνικής κυριαρχίας και οι «αναφορές σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες είναι εντελώς ανεδαφικές».
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης τονίζεται ότι το «νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο» και ότι η «άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».
Επιπρόσθετα το ελληνικό ΥΠΕΞ επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για διευθέτηση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
«Η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, με στόχο τη διευθέτηση της μοναδικής ελληνοτουρκικής διαφοράς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών. Η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης», καταλήγει η ανακοίνωση.