Αρχική Ρεπορτάζ Άνω Καρυόφυτο: Πιο κοντά στην αναγνώριση ως Μαρτυρικός Τόπος

Άνω Καρυόφυτο: Πιο κοντά στην αναγνώριση ως Μαρτυρικός Τόπος

0

Στο «Ε» μίλησε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρυοφύτου, Διαμαντής Σερεφιάς τονίζοντας πως είναι κάτι δύσκολο, που απαιτεί δουλειά, αλλά οι μαρτυρίες υπάρχουν

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση με φορείς, κατοίκους και απόγονους από το Άνω Καρυόφυτο την Τρίτη 8 Ιουλίου στις 19:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης με σκοπό τη συγκρότηση της Επιτροπής Προετοιμασίας Φακέλου για την αναγνώριση του Άνω Καρυοφύτου ως Μαρτυρικού Τόπου. Αυτή η πρωτοβουλία αναδεικνύει τους αγώνες που είμαστε υποχρεωμένοι να τιμούμε εμείς και να γνωρίζουν οι νεότεροι.

Τετραμελής γραμματεία θα συντονίζει τη δουλειά συγκέντρωσης φωτογραφιών και ντοκουμέντων

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρυοφύτου, Διαμαντής Σερεφιάς, τόνισε στο «Ε»:

«Δεν χωρά αμφιβολία πως αυτή η πρωτοβουλία απαιτεί χρόνο, μαρτυρίες κατοίκων και φυσικά φωτογραφικό υλικό. Στο πλαίσιο αυτό ορίστηκε από τον δήμαρχο μία τετραμελής γραμματεία αποτελούμενη από τους Χρήστο Κυρπόγλου, Νίκο Κοσμίδη, Γεώργιο Τσιγάρα και π. Βασίλειο Βερβερίδη, η οποία θα συντονίζει αυτή τη δουλειά. Αναλυτικά, θα συγκεντρώσει στοιχεία από μαρτυρίες παλαιών ανθρώπων, από ανθρώπους που είναι εν ζωή και βίωσαν αυτή την φρίκη στα παιδικά τους χρόνια».

«Υπάρχουν μαρτυρίες και τηρούνται οι αναγκαίοι όροι»

Ο ίδιος ανέφερε ότι μόλις συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό — κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα σε περίπου έξι μήνες — θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωση και κατάθεση του φακέλου με πλήρη τεκμηρίωση και αποδείξεις.

«Υπάρχουν μαρτυρίες ηλικιωμένων κατοίκων, ντοκουμέντα, και παράλληλα τηρούμε όλους τους όρους που απαιτούνται για να ενταχθούμε σε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το ιστορικό πλαίσιο

«Στις 09 Σεπτεμβρίου του 1944 τα χωριά μας και κυρίως το Άνω Καρυόφυτο ήταν υπό την κατοχή των Βουλγάρων. Εκείνη την ημέρα έγινε η αποχώρηση των στρατευμάτων μετά από συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας. Αποχωρώντας τα βουλγαρικά στρατεύματα, οι Έλληνες κατευθύνθηκαν προς τα βουνά και ξέσπασε μάχη, όμως ο στρατός των Βουλγάρων γύρισε πίσω και έγινε μεγάλη σφαγή. Στο χωριό ήταν μόνο άμαχος πληθυσμός, γυναικόπαιδα, γέροντες, παιδιά, γιατί οι νεότεροι ήταν όλοι στα βουνά. Αυτή την ημέρα έφυγαν άνθρωποι που ήταν μέσα από το χωριό, μέχρι και ενός χρονών μωρό σφάξανε μπροστά στην εκκλησία. Η βαρβαρότητα των Βουλγάρων επεκτάθηκε και σε όλο το χωριό. Ο πρόεδρός τους, διορισμένος από το κράτος της Βουλγαρίας μεσολάβησε αποβλέποντας στην ειρήνη, αλλά τον σκότωσαν. Σήμερα είναι στα κοιμητήρια της Σταυρούπολης, μέχρι πριν λίγα χρόνια έρχονταν οι συγγενείς του και τον τιμούσαν για αυτό που έκανε».

Ν. Κοσμίδης: «Δεν σημαίνει πως αν καταθέσουμε έναν φάκελο, θα πάρουμε και την αναγνώριση»

Ο υποψήφιος διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και υπεύθυνος του προγράμματος Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού, Νίκος Κοσμίδης δήλωσε:

«Είμαστε στη διαδικασία να προχωρήσουμε στην κατάθεση φακέλου, αν και δεν σημαίνει πως αν καταθέσουμε έναν φάκελο, θα πάρουμε και την αναγνώριση».

Ο ίδιος έκανε αναφορά στον Γιώργο Παυλίδη υποστηρίζοντας πως ο αείμνηστος συγκρότησε τη δημόσια μνήμη στο χωριό, καθώς ήταν αυτός που έφτιαξε το μνημείο και ξεκίνησε τη διαδικασία.

«Εν αντιθέσει με τους άλλους μαρτυρικούς τόπους μέχρι τώρα το γενικό πρόταγμα για την μνήμη το είχε η περιφέρεια, η νομαρχία και η αντιπεριφέρεια», όπως ανέφερε.

Τα βήματα αναγνώρισης μίας μαρτυρικής κοινότητας

Αρχικά, για την αναγνώριση μία μαρτυρικής κοινότητας χρειάζεται η απόφαση του δημοτικού ή τοπικού συμβουλίου, η οποία έχει ήδη παρθεί από πέρυσι, ενώ ακολουθεί η σύνταξη φακέλου τεκμηρίωσης.

«Αφού συνθέσουμε τον φάκελο, προχωράμε σε κατάθεσή του στο υπουργείο εσωτερικών. Το υπουργείο ορίζει μία τριμελή επιτροπή και εξετάζει τους φακέλους που κατατίθενται. Έπειτα, έχουμε την έκδοση ενός προεδρικού διατάγματος και ανακοίνωση στο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης, δηλαδή ότι ένα χωριό, μία κοινότητα ή μία πόλη εντάσσεται εδώ. Το τελευταίο βήμα θα είναι η ένταξη στο δίκτυο μαρτυρικών πόλεων και χωριών. Το υπουργείο ζητά να μάθει αν όντως έναν τόπος ομοθυμαδόν στηρίζει ένα αίτημα αναγνώρισης. Μπορούν να βοηθήσουν όλοι οι φορείς», όπως είπε ο κ. Κοσμίδης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρωτιά της Ξάνθης στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της ΑΜΘ

Παρουσία έρευνας για τις εξαγωγές: Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι το υπ’ αριθμόν…