Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στάχτη πάνω από 65.000 στρέμματα στη Χίο – Τέταρτη ημέρα που καίγεται το νησί

Στάχτη πάνω από 65.000 στρέμματα στη Χίο – Τέταρτη ημέρα που καίγεται το νησί

0

Εκκενώσεις οικισμών, απώλειες υποδομών και ζημιές σε καλλιέργειες – Υπό εξέταση το ενδεχόμενο εμπρησμού

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζεται η πυρκαγιά στη Χίο, με καμένες εκτάσεις να ξεπερνούν τα 65.000 στρέμματα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η φωτιά έχει επηρεάσει δασικές περιοχές, μαστιχοκαλλιέργειες και οικιστικές ζώνες, με καταστροφή σπιτιών, καλλιεργειών και αναφερόμενες απώλειες ζώων.

Παρά την εξασθένηση των ανέμων, οι εστίες παραμένουν ενεργές. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης επικεντρώνονται σε περιοχές όπως ο Κοντυλώπος και το Καμπί, όπου καταγράφηκαν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Η επέκταση της πυρκαγιάς προς τη νότια Χίο απετράπη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στο νησί επιχειρούν 444 πυροσβέστες, περιλαμβανομένων μονάδων από Χίο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Λέσβο. Συμμετέχουν 21 ομάδες δασοπυρόσβεσης, 85 οχήματα, 30 εθελοντές και 8 εναέρια μέσα. Στην επιχείρηση συνδράμουν επίσης υδροφόρες και μηχανήματα του Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με το πρώτο φως, τα εναέρια μέσα προχώρησαν σε ρίψεις νερού για την πλήρη κατάσβεση μικροεστιών. Οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή λόγω της μεταβλητότητας των συνθηκών και της έντασης των προηγούμενων ημερών.

Το ενδεχόμενο εμπρησμού εξετάζεται, καθώς ταυτόχρονες εστίες και η ώρα εκδήλωσής τους προκαλούν προβληματισμό. Στο νησί βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), που διεξάγει έρευνα σε συνεργασία με την Κρατική Ασφάλεια.

Ο σχεδιασμός πλέον περιλαμβάνει την προσπάθεια σταθεροποίησης της κατάστασης, την αποτροπή νέων ενεργών μετώπων και την έναρξη διαδικασιών αποκατάστασης.

Πληροφορίες από Πολίτης Χίου

  • beaming project17

    Η τέχνη ένωσε νέους από Ξάνθη και Παρίσι με πρόσφυγες στην Ελλάδα

    Πέντε μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης ταξίδεψαν, έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν μαζί…
  • Σχόλια 06-02-2013

    Για να γλυτώσουμε τον φόρο κατοικίας: Βάζουμε ρόδες στα ακίνητα και μετά…παραδίνουμε τις π…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέο πληροφοριακό εργαλείο για την ελεγχόμενη στάθμευση στον Δήμο Ξάνθης

Ο Δήμος καλεί επιχειρήσεις να γίνουν σημεία πώλησης χρόνου στάθμευσης μέσω ειδικού τερματι…