
Για πεζούς και οχήματα. Στενά πεζοδρόμια με παρκαρισμένα αυτοκίνητα, κατάληψη θέσεων ΑΜΕΑ και έλλειψη χώρων στάθμευσης-Η Ξάνθη έχει 3 χιλιόμετρα δίκτυο ποδηλατόδρομου μόνο – Άλλα 6 χιλιόμετρα προβλέπει το ΣΒΑΑ – Αίτημα χρηματοδότησης από τον Δήμο για πάρκινγκ πίσω από το Αμοιρίδειο
Την εικόνα μιας πόλης με προβλήματα στην κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, μιας πόλης με στενά πεζοδρόμια που μόνο για την διέλευση των πεζών δεν χρησιμοποιούνται αφού σε κάποια ξεφυτρώνουν κολώνες της ΔΕΗ αλλά και ενίοτε μετατρέπονται σε αυθαίρετα πάρκινγκ οχημάτων! Μιας πόλης που ασφυκτιεί από την έλλειψη επαρκών χώρων στάθμευσης, πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων και ότι έχει μια σύγχρονη πόλη περιέγραψε ο δημοτικός σύμβουλος τη παράταξης «Μπροστά» Βασίλης Παπαδόπουλος, κατά την συνεδρίαση της Λογοδοσίας θέτοντας ερωτήματα προς την δημοτική αρχή ως προς τον σχεδιασμό που έχει για την βελτίωση της κατάστασης ώστε η πόλη να γίνει πιο φιλική στους πολίτες της.
Πεζοδρόμηση Παλιάς Πόλης, ποδηλατόδρομοι, χώροι στάθμευσης, πεζοδρόμια
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπαδόπουλος στην Παλιά Πόλη: « Η πεζοδρόμηση στην Παλιά Πόλη παραμένει περισσότερο στο επίπεδο της θεσμικής πρόβλεψης και λιγότερο στην πράξη. Το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 1037/Δ/1996) προβλέπει ρητά την πεζοδρόμηση τμήματος της Παλιάς Πόλης, τον περιορισμό της κυκλοφορίας και την προστασία του δημόσιου χώρου. Παρά την ισχύ του εδώ και δεκαετίες, παραμένει ουσιαστικά ανεφάρμοστο, καθώς δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο», σημείωσε και έθεσε τα κάτωθι ερωτήματα προς την δημοτική αρχή: 1)Έχετε στόχο το σχεδιασμό και την εφαρμογή ζωνών ήπιας κυκλοφορίας, δηλαδή περιοχών όπου η κυκλοφορία οχημάτων είναι περιορισμένη και προτεραιότητα έχουν οι πεζοί και οι ποδηλάτες; Αν ναι, μπορείτε να καταθέσετε πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα;
2)Έχετε στόχο την ενίσχυση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, όπως π.χ. ενός περιφερειακού ποδηλατόδρομου, πέρα από τα όσα σχετικά προβλέπονται στο ΣΒΑΑ; Είναι κρίμα που ένα βασικό έργο για της υποδομές της πόλης, όπως αυτό της Λ. Στρατού, που διενεργείται μετά από τόσες περιπέτειες και με τόσο κόστος για την καθημερινότητα των Δημοτών, δεν προβλέπει ποδηλατόδρομο.
3)Έχετε στόχο τη λειτουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης, πέραν των υφιστάμενων που χρησιμοποιούνται κατά περίσταση (π.χ. για τις ανάγκες των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών), και άλλων με μόνιμο χαρακτήρα και πλησιέστερα στο κέντρο της πόλης (π.χ. όπισθεν Αμοιριδείου, περιοχή Σιδηροδρομικού Σταθμού) με παράλληλη υποστήριξη από δωρεάν Δημοτική Συγκοινωνία;
3 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομο – Άλλα 6 χιλιόμετρα προβλέπει το ΣΒΑΑ
Ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Κοντός ανέφερε πως ο δήμος έχει από το 2015 κυκλοφοριακή μελέτη η οποία όπως είπε «έγινε εξαιρετική δουλειά» δίνοντας τα εύσημα στον Μανώλη Τσέπελη που ήταν τότε αντιδήμαρχος: «Αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση και προτείνει λύσεις». Ιδιαιτέρως για τους ποδηλατοδρόμους είπε πως αυτή την στιγμή υπάρχει ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων 3 χιλιομέτρων (Φοιτητικές εστίες, Εθελοντή Αιμοδότη και Πατριάρχου Κυρίλλου στην Εκτενεπόλ. Όμως , πρόσθεσε: «Το ΣΒΑΑ περιλαμβάνει 6 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομους και πεζοδρόμια. Τα πρώτο σκέλος είναι σε τροχιά υλοποίησης και δεν θα σταματήσουμε εδώ. Για το ενδεχόμενο να γίνει δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Λεωφόρο Στρατού που πρότεινε ο κ. Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος ανέφερε πως «το πλάτος των πεζοδρομίων δεν ήταν τέτοια που μπορούσε να γίνει ποδηλατόδρομος και δεν είχε αυτές τις προδιαγραφές»
Αίτημα χρηματοδότησης από τον Δήμο για πάρκινγκ πίσω από το Αμοιρίδειο
Σ’ ότι αφορά τους χώρους στάθμευσης ο κ. Κοντός σημείωσε ότι δρομολογείται για να γίνει πάρκινγκ πίσω από το Αμοιρίδειο και μάλιστα είπε πως ο ίδιος απευθύνθηκε με αίτημα στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Κοντογιώργη προκειμένου να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Τέλος ο κ. Κοντός αναγνώρισε ότι στην πόλη μας πέραν των άλλων προβλημάτων που έχουν τα πεζοδρόμια το μεγαλύτερο πρόβλημα το προκαλούν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα σ’ αυτά αλλά και στις θέσεις των ΑΜΕΑ. Απευθυνόμενος δε προς τους δημότες κατέληξε: « Όλοι είμαστε εν δυνάμει τέτοια άτομα. Καλό είναι να σκεπτόμαστε τους συνανθρώπους μας, να έχουμε περισσότερη ενσυναίσθηση».