Αρχική Ρεπορτάζ Εκτός από ιχθυοκαλλιέργεια και… λαχανικά στην Βιστονίδα;

Εκτός από ιχθυοκαλλιέργεια και… λαχανικά στην Βιστονίδα;

0

Μια καινοτόμα ιδέα για καλλιέργεια ulva (λαχανικό της θάλασσας) που παρουσιάστηκε από τον Δρ Σωτήρη Ορφανίδη, διευθυντή ερευνών του ΙΝΑΛΕ στο πλαίσιο του 3ημέρου τοπικών δράσεων της ΑΝΡΟ στο Πόρτο Λάγος και Φανάρι

Καινοτόμες ιδέες και συνεργατισμός φέρνουν  ανάπτυξη

Τη σημασία της συνεργατικότητας πολλών επαγγελματικών κλάδων και φορέων με στόχο την ανάπτυξη της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας μέσα από την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών και καλών πρακτικών για την μέγιστη αξιοποίηση της υπεραξίας του συγκριτικού πλεονεκτήματος που λέγεται «Βιστονίδα», επιχειρεί να αναδείξει η δράση με θέμα: «ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ: Καινοτομία, Τουρισμός & Μεταποίηση για Ψαράδες και Ιχθυοκαλλιεργητές» Πρόκειται για ένα τριήμερο με τρεις τοπικές δράσεις σε Πόρτο Λάγος και Φανάρι στις 3, 4 και 5 Ιουνίου που διοργανώνει η Αναπτυξιακή Ροδόπης, σε συνεργασία με το Impact Hub Athens. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της διατοπικότητας του προγράμματος Leader που υλοποιούν οι Αναπτυξιακές με επικεφαλής την Αναπτυξιακή Καρδίτσας.

Καινοτόμες ιδέες και συνεργατισμός φέρνουν  ανάπτυξη

Όπως μας εξήγησε ο Διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Ροδόπης Στάθης Κεφαλίδης: « Σκοπός της δράσης είναι να ενεργοποιηθούν σύλλογοι, συνεταιρισμοί ιδιώτες, να καταθέσουν ιδέες για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού ή άλλων μορφών τουρισμού, παράλληλα με την επαγγελματική τους ενασχόληση  και να δημιουργηθούν συνεργατικά σχήματα που θα υλοποιήσουν καλές πρακτικές για την βελτίωση της παραγωγής αν πρόκειται για ιχθυοκαλλιέργεια ή αλιεία. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για άλλους χώρους. Έχουμε ένα τόπο – «χρυσάφι» Έχουμε λίμνη και λιμνοθάλασσα που διαθέσουν ένα μοναδικό βιότοπο. Μπορούν να αναπτυχθούν πολλές δραστηριότητες από ιδιώτες, από συνεταιρισμούς από συλλόγους. Έχουμε ένα μοναδικό αγαθό, ένα «χρυσορυχείο» που μας έδωσε η φύση. Μας έδωσε «χρυσό» και πρέπει να τον βγάλουμε. Είναι ευκαιρία καθώς έχουμε μια περιφερειακή διοίκηση που δίνει προτεραιότητα στον τουρισμό και στηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία τον ενισχύει».

Ο κ. Κεφαλίδης διευκρίνισε πως οι ιδέες που θα κατατεθούν θα διαγωνιστούν για την ανάδειξη της καλύτερης τον Ιούλιο σε μια εκδήλωση τοπικά και αυτή που θα κερδίσει θα συμμετέχει στον πανελλήνιο διασώσιμό που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Καρδίτσα.

Πρόεδρος Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστονίδας, Γ. Γκίλης: «Πρέπει να ξεφύγουμε από το μοντέλο, βγάλε ψάρι πούλα ψάρι….ακούμε ιδέες»

Ο πρόεδρος του Αλιευτικού συνεταιρισμού Βιστονίδας Γιώργος Γκίλης υπερθεμάτισε σ’ ότι αφορά στο μοντέλο που υπάρχει σήμερα υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αξιοποιηθεί με πολλές μορφές η Βιστονιδα: «Πρέπει να ξεφύγουμε από το βγάλε χάρι πούλα ψάρι. Υπάρχει αλιευτικός τουρισμός υπάρχουν πολλές ιδέες και δράσεις που μπορούν να γίνουν στην Βιστονίδα όπως τα Βιστονίδεια που υλοποιούνται από ιδιώτη με περιήγηση στην λίμνη. Έχουμε την δυνατότητα για θρησκευτικό τουρισμό, με το Μοναστήρι στην μέση της λίμνης. Έχουμε πολλές ιδέες για τουριστική αξιοποίηση της λίμνης και θα τις καταθέσουμε. Επίσης ακούμε πολύ ενδιαφέροντες ιδέες από τους επιστήμονες όπως της κας Λύτρα, διευθύντρια του Ελληνικού Οργανισμού Υδάτων,  του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαδημητρίου από την Καθημερινή (Γαστρονόμος)και του κ. Σωτήρη Ορφανίδη από το ΙΝΑΛΕ. Είναι μια πολύ καλή δράση».

Ντολμάδες με Ulva αντί για αμπελόφυλλα

Όσο και να μας ακούγεται περίεργο και η θάλασσα και η λιμνοθάλασσα έχει λαχανικά. Ένα είδος είναι η Ulva Το μαρούλι ή αλλιώς σιτάρι της θάλασσας που άρχισε να καλλιεργείται στην Καβάλα. Πρόκειται για μια καινοτόμο καλλιέργεια που ξεκίνησε δοκιμαστικά στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) που λειτουργεί στη Νέα Πέραμο Καβάλας από τον κ. Δρ Σωτήρη Ορφανίδη, διευθυντή ερευνών του ΙΝΑΛΕ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ). Ο κ. Ορφανίδης μιλώντας στο «Ε» ανέφερε πως το η Ulva είναι βρώσιμο λαχανικό με πολύ ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Έχει πρωτεΐνες και πολυσακχαρίτες και μπορεί θαυμάσια να αντικαταστήσει τα αμπελόφυλλα στους ντολμάδες! Μάλιστα την πρότασή του για  χρήση των λαχανικών της θάλασσα που βρίσκουμε σε αφθονία στις θάλασσες μας και στην λιμνοθάλασσα  της Βιστονίδας παρουσίασε χθες ο κ. Ορφανίδης στην εκδήλωσή στο Πόρτο Λάγος: «Τώρα που το νερό μειώνεται  πρέπει να αξιοποιήσουμε και το θαλασσινό νερό. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα λαχανικά της θάλασσας για εμπορικούς σκοπούς . Μπορούν οι αλιείς να έχουν ένα ακόμη πόρο από την θάλασσα», επεσήμανε ο κ. Ορφανίδης.

Να σημειώσουμε ότι το Ισραήλ είναι πρωτοπόρο στην καλλιέργεια της Ulva. Έχει μάλιστα και βιβλίο μαγειρικής με βάση αυτό το υλικό! Καταναλώνεται και φρέσκια σε σαλάτα με λαδολέμονο ενώ η διαχείρισή του στην μαγειρική είναι όπως κάθε άλλο λαχανικό.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυλαία με περισσότερα χαμόγελα παρά στενοχώρια στην Πανελλαδικές

Αποτίμηση των θεμάτων από τον πρόεδρο της Ένωσης Φροντιστών Θράκης Ηρακλή Ζωγράφο – …