
Σε καθυστερημένη απαλλοτρίωση αποδίδεται η χρονική μετάθεση ολοκλήρωσης – Το έργο μετατέθηκε για τον Απρίλιο του 2027
Απάντηση έδωσαν τα Υπουργεία Υποδομών και Εσωτερικών στην ερώτηση που υπέβαλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος σχετικά με τη νέα παράταση στην ολοκλήρωση του έργου του οδικού άξονα Δράμας–Καβάλας.
Όπως αναφέρεται στην απάντηση, η σύμβαση κατασκευής του έργου υπεγράφη στις 14 Νοεμβρίου 2022 με αρχική διάρκεια 30 μηνών και ημερομηνία ολοκλήρωσης τη 14η Μαΐου 2025. Ωστόσο, η απαλλοτρίωση των εκτάσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου ολοκληρώθηκε μόλις στις 26 Νοεμβρίου 2024 με δημοσίευση σε ΦΕΚ (8284/26.11.2024) της ειδοποίησης παρακατάθεσης αποζημίωσης.
Κατά την περίοδο που μεσολάβησε από την υπογραφή της σύμβασης έως και τη συντέλεση της απαλλοτρίωσης, οι εργασίες περιορίστηκαν σε ένα χιλιόμετρο από τα συνολικά 8,3, στην περιοχή του παλαιού αεροδρομίου Αμυγδαλεώνα. Μετά την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης, η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» επανεκτίμησε το χρονοδιάγραμμα και αποφάσισε την παράταση της συνολικής προθεσμίας κατά 23 μήνες, με νέα καταληκτική ημερομηνία την 14η Απριλίου 2027.
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές που κατέθεσαν την ερώτηση είχαν ζητήσει εξηγήσεις για τη μεταβολή της προθεσμίας, υπενθυμίζοντας προηγούμενες δημόσιες τοποθετήσεις για παράδοση του έργου εντός του 2025 και εκφράζοντας ανησυχία για τη διαθεσιμότητα χρηματοδοτικών πόρων.
Στην απάντηση διευκρινίζεται επίσης ότι η προηγούμενη παράταση που φέρεται να δόθηκε τον Νοέμβριο του 2024 αφορούσε την έβδομη τμηματική προθεσμία και όχι τη συνολική. Η αρχική συνολική προθεσμία, σύμφωνα με τη σύμβαση, ήταν η 14η Μαΐου 2025.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 67.930.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ενώ μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί περίπου 10.080.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση, σύμφωνα με την απάντηση, είναι εξασφαλισμένη μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (2021–2027) και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.