Αρχική Ρεπορτάζ Δεν μας έφταναν τα κουνούπια μας ήρθαν και οι …σκνίπες

Δεν μας έφταναν τα κουνούπια μας ήρθαν και οι …σκνίπες

0

Βελτίωση της κατάστασης βλέπουν οι αρμόδιοι αλλά ο κόσμος στην παραλιακή ζώνη διαμαρτύρεται  – Θα εντατικοποιηθούν οι ψεκασμοί-Ακμαιοκτονίες από αέρος μόνο αν βρεθεί κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου

 

Συνεχίζονται  οι «μάχες» κατά των κουνουπιών από το πρόγραμμα καταπολέμησης της περιφέρειας και μάλιστα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα όπως δείχνουν τα στοιχεία από τους ελέγχους των παγίδων, ωστόσο αυτό δεν έχει γίνει ορατό από τους πολίτες ιδιαίτερα των παραλιακών οικισμών που διαμαρτύρονται συνεχώς για μεγάλη όχληση.

Κουνούπια και εσχάτως σκνίπες

Όπως μας αναφέρει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Βενετίδης σε πρόσφατη σύσκεψη που είχε με τις υπηρεσίες και τους υπεύθυνους του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, η κατάσταση εκτιμήθηκε ως: « λίγο καλύτερη από πέρσι το ίδιο διάστημα. Τα στοιχεία που συλλέγουμε από τις παγίδες μας δείχνουν ότι έχουμε μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών. Αυτό είναι αποτέλεσμα των εντατικών προνυμφοκτονιών που ξεκινήσαμε από τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου και φυσικά για την ακμαιοκτονία που συνεχίζεται τώρα με επίγεια συνεργεία. Ωστόσο τελευταία έχουν εμφανιστεί κάτι μικρές σκνίπες και ο κόσμος νομίζει ότι είναι κουνούπια γιατί κι αυτές είναι ενοχλητικές».

Ακμαιοκτονίες από αέρος μόνο αν βρεθεί κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου

Στη σύσκεψη λήφθηκε απόφαση να ενταθούν οι επίγειες ακμαιοκτονίες καθώς είναι η εποχή που έχουν ξεκινήσει η άρδευση στα χωράφια που ευνοεί την ανάπτυξη νέων εστιών ιδιαίτερα αν υπάρχουν διαρροές που δημιουργούν λιμνάζοντα νερά. Επίσης όπως ανέφερε ο κ. Βενετίδης αποφασίστηκε να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο με αύξηση των παρεμβάσεων κατά 80% σε αστικό πληθυσμό και όχι στα χωράφια, ώστε να νιώσει ο πολίτης άμεση ανακούφιση. Αυτό όμως που δεν μπορούν να καταφέρουν αν και το επιδιώκουν κάθε χρόνο και ιδιαίτερα φέτος, είναι να λάβουν το «πράσινο φως» από το υπουργείο για ακμαιοκτονία από αέρος καθώς είναι άκρως αποτελεσματική: «Το ζητάμε και το διεκδικούμε αλλά δεν μας δίνεται άδεια αν δεν εμφανιστεί κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου. Μόνο τότε μπορούμε να κάνουμε ψεκασμούς από αέρος στα ακμαία κουνούπια. Εμείς ζητάμε να έχουμε την έγκριση και να κινηθούμε γρήγορα σε περίπτωση που εμφανιστεί στις παγίδες κυκλοφορία του ιού. Παρότι είναι εγκεκριμένο από την ΕΕ δεν μας το εγκρίνει ο ΕΟΔΥ. Μάλιστα πρόκειται  να κάνουμε μια τηλεδιάσκεψη με τον ΕΟΔΥ και να θέσουμε το θέμα καθώς η περιφέρειά μας έχει πολύ υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες που ευνοούν την ανάπτυξη των κουνουπιών».

Έχει μειωθεί 60 – 63% ο πληθυσμός των κουνουπιών από τον Απρίλιο δείχνουν οι δειγματοληψίες

Ο ανάδοχος του έργου της καταπολέμησης των κουνουπιών στην περιφέρειά μας Ανδρέας Νεάρχου ανέφερε πως από τον Απρίλιο έως τώρα τα στοιχεία από τις δειγματοληψίες δείχνουν μείωση 60 – 63% μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών.: «Ο πληθυσμός τους είναι συνεχώς μειούμενος και η επόμενη εβδομάδα θα είναι καλύτερα στους παραλιακούς οικισμούς της Ξάνθης καθώς συνεχίζονται εντατικά οι επίγειοι ψεκασμοί για ακμαιοκτονία ιδιαίτερα τώρα που έχουν ξεκινήσει τα ποτίσματα των αγροτών.  Σίγουρα υπάρχει όχληση και από κουνούπια και από σκνίπες που έχουν εμφανιστεί τελευταία αλλά η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη. Δεν υπάρχουν σμήνη κουνουπιών όπως άλλες φορές».

Όπως μας διευκρίνισαν τόσο ο κ. Βενετίδης όσο και ο κ. Νεάρχου η αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών και συνεπώς και της όχλησης παρατηρείται κατά τόπου όταν για παράδειγμα όπως όταν διαπιστώθηκε διαρροή οχετού στην παραλιακή ζώνη της Ξάνθης ή αυξομειώσεις νερού στην Καβάλα. Πρόκειται για τοπικά φαινόμενα που αντιμετωπίζονται με άμεσες παρεμβάσεις ψεκασμών στις περιοχές που παρατηρήθηκαν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τροχαίο με εγκλωβισμό του οδηγού στη διασταύρωση των Αβδήρων – Μυρωδάτου

Ανατράπηκε το αυτοκίνητο σε παρακείμενο οικόπεδο πίσω από το παλιό ΚΕΠ  – Μεταφέρθηκ…