Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αυστηρά μέτρα για το Κουρμπάν Μπαϊράμ στην ΑΜΘ

Αυστηρά μέτρα για το Κουρμπάν Μπαϊράμ στην ΑΜΘ

0

Απαγορεύσεις στις μετακινήσεις ζώων και αυστηρές προϋποθέσεις για σφαγές λόγω υγειονομικών μέτρων και επιζωοτίας

 

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε μέτρα για την περίοδο της μουσουλμανικής θρησκευτικής εορτής «Κουρμπάν Μπαϊράμ», η οποία θα διαρκέσει από 6 έως 9 Ιουνίου 2025.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξαιτίας της επιζωοτίας Ευλογιάς των αιγοπροβάτων, απαγορεύεται η αγοραπωλησία και μετακίνηση των αιγοπροβάτων σε ολόκληρη την Περιφέρεια, καθώς και η λειτουργία υπαίθριων εκθέσεων ζώων. Επιτρέπεται μόνο η διακίνηση ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή) για θρησκευτική σφαγή, εφόσον αυτή εγκριθεί από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και τα ζώα συνοδεύονται από τα προβλεπόμενα έγγραφα.

Η μεταφορά των ζώων πρέπει να γίνεται με καθαρισμένα και απολυμασμένα οχήματα, ενώ προβλέπονται υποχρεώσεις για την προστασία των ζώων κατά τη διάρκεια του δρομολογίου. Τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι ζωέμποροι πρέπει να είναι καταχωρισμένοι στα σχετικά μητρώα.

Όλες οι σφαγές πρέπει να πραγματοποιούνται σε εγκεκριμένα σφαγεία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της μουσουλμανικής θρησκευτικής πρακτικής. Οι κτηνίατροι θα διενεργούν ελέγχους πριν και μετά τη σφαγή. Η σφαγή εκτός σφαγείων δεν επιτρέπει κτηνιατρικό έλεγχο, με συνέπεια να μην εξασφαλίζεται η υγιεινή του παραγόμενου κρέατος.

Προτείνεται η σφαγή αιγοπροβάτων κάτω των 18 μηνών. Ζώα μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο για Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες πριν από την ανθρώπινη κατανάλωση του κρέατος. Για ορισμένες ηλικιακές κατηγορίες βοοειδών και αιγοπροβάτων προβλέπεται η απομάκρυνση και αποτέφρωση συγκεκριμένων οργάνων.

Όλα τα υποπροϊόντα της σφαγής, εκτός από τα δέρματα, πρέπει να οδηγούνται σε μονάδες αδρανοποίησης ή αποτέφρωσης. Η διαγραφή ζώων από τα μητρώα γίνεται μόνο όταν αυτά έχουν σφαγεί σε εγκεκριμένα σφαγεία.

Οι εμπλεκόμενοι καλούνται να συνεργαστούν με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος, καθώς και για την αποτροπή μετάδοσης νοσημάτων.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τα τοπικά τμήματα Κτηνιατρικής

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H πιο ωραία ανθισμένη γλάστρα βραβεύεται στη Μαρώνεια

Το Σάββατο 7 Ιουνίου 2025 και ώρα 20:00 η «Γιορτή της Ανθισμένης Γλάστρας», στην πλατεία τ…