Αρχική Ρεπορτάζ Το σχέδιο ανάπτυξης ευκαιρία για κυβερνητικό απολογισμό

Το σχέδιο ανάπτυξης ευκαιρία για κυβερνητικό απολογισμό

0

Στο αρδευτικό και τις νέες πρωτοβουλίες για τον πολιτισμό επικεντρώθηκαν οι εισηγήσεις παρουσία Παπαθανάση, Σταμενίτη και Μενδώνη – Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στην ίδρυση του Διαχρονικού Μουσείου και του Μουσείου Τεχνολογικού Πολιτισμού, τα οποία σχεδιάζονται στην Ξάνθη

Με τη σκυτάλη να περνά στην πλευρά της κυβέρνησης, το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης «Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για την Ξάνθη» επικεντρώθηκε στις παρεμβάσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, οι οποίοι τοποθετήθηκαν πάνω σε ζητήματα υποδομών, πολιτισμού, πρωτογενούς τομέα και χρηματοδοτικών εργαλείων ανάπτυξης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, ενώ παρόντες ήταν και γενικοί γραμματείς από σημαντικά υπουργεία που σχετίζονται με την αναπτυξιακή στρατηγική της περιοχής.

Παπαθανάσης από Ξάνθη: «Χωρίς δυνατή οικονομία, δεν γίνεται μεταφορά του μερίσματος στην καθημερινότητα»

Τη σημασία της ισχυρής οικονομικής βάσης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης για την Εθνική Στρατηγική Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «χωρίς μία δυνατή οικονομία δεν γίνεται μεταφορά του μερίσματος προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας». Ο ίδιος παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, σημειώνοντας πως «το 2019 το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ήταν ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ για το 2025 φτάνει στα 14,1 δισ. και το 2026 στα 16,9 δισ. ευρώ». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «το νέο ΕΣΠΑ είναι αυξημένο κατά 40%» και πως «το σύνολο όλων των προγραμμάτων αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, διαψεύδοντας –όπως ανέφερε– τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση την αγνοεί. Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, «η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα», φέρνοντας ως παράδειγμα το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το οποίο –όπως υποστήριξε– προσφέρει πρόσβαση σε δανεισμό για μικρές επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, στάθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για τη στήριξη των νέων, ενώ ειδική μνεία έκανε στα έργα που υλοποιούνται στην Ξάνθη μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπως το αρδευτικό έργο αλλά και οι φοιτητικές εστίες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Δ. Σταμενίτης: «Βασικοί άξονες η ανθεκτικότητα, η βιωσιμότητα και η κλιματική κρίση»

Στους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους αναπτύσσεται η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, κατά την τοποθέτησή του στη δεύτερη ενότητα της αναπτυξιακής ημερίδας στην Ξάνθη.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, «η πολιτική της κυβέρνησης αναπτύσσεται σε τρεις βασικούς άξονες: την ανθεκτικότητα των καλλιεργειών, τη βιωσιμότητα των παραγωγών και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης». Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε πως προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη των παραγωγών, μέσα από έργα και δράσεις που ενισχύουν την αγροτική οικονομία.

Αναφερόμενος ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, σημείωσε ότι «μέσω του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 προβλέπονται σημαντικές παρεμβάσεις, όπως ο εκσυγχρονισμός του φράγματος των Τοξοτών αλλά και η υλοποίηση του αρδευτικού έργου». Όπως υπογράμμισε, «το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μια απάντηση στη λειψυδρία και μια ουσιαστική ανακούφιση για τον παραγωγό».

Στο πλαίσιο των ενισχύσεων, στάθηκε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία –όπως είπε– υποστηρίζεται ενεργά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με κατευθύνσεις προς τον πράσινο τουρισμό, την καινοτομία και τη μεταποίηση. Παράλληλα, έκανε αναφορά στο πρόγραμμα βιώσιμης αλιείας, το οποίο –όπως δήλωσε– αφορά το σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τέλος, για τον ΕΛΓΑ, ενημέρωσε πως «έχουν ήδη καταβληθεί στους δικαιούχους για το 2023 το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2024 προβλέπεται να καταβληθούν 2,6 εκατ. ευρώ».

Λ. Μενδώνη: «Ο πολιτισμός είναι ταυτόχρονα ταυτότητα και αναπτυξιακό μέγεθος»

Με έμφαση στην αναπτυξιακή διάσταση του πολιτισμού αλλά και την ανάγκη επένδυσης σε αυτόν, τοποθετήθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την παρέμβασή της στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας στην Ξάνθη.

Στάθηκε ιδιαίτερα στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον σημαντικότερο της περιοχής, επισημαίνοντας ότι «η Ελληνική Πολιτεία και το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν συμβάλει διαχρονικά καθοριστικά στην ανάδειξή του». Παράλληλα, επαίνεσε τη συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχουν άπειρα χρηματοδοτικά εργαλεία ούτε άπειροι ανθρώπινοι πόροι», τονίζοντας την ανάγκη για συνέργειες και συμπληρωματικότητα στη δράση των φορέων.

Αναφερόμενη στο έργο που έχει ήδη υλοποιηθεί, δήλωσε πως «το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση των παρεμβάσεων στα Άβδηρα», προσθέτοντας ότι «εκτός από την κύρια πόλη και τον αρχαιολογικό χώρο, υπάρχουν και σημαντικοί “δορυφόροι” γύρω από αυτόν που πρέπει επίσης να αναδειχθούν».

Η κ. Μενδώνη ανέπτυξε το σκεπτικό πίσω από τις παρεμβάσεις, τονίζοντας πως «η προστασία και η συντήρηση των μνημείων δεν αρκούν – χρειάζεται να επιμηκύνουμε τον χρόνο παραμονής των επισκεπτών, ώστε ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο να αποκτήσουν αναπτυξιακή δυναμική».

Στη βάση αυτή, ανακοίνωσε ότι «προχωράμε ήδη στη δεύτερη φάση ανάδειξης των Αβδήρων, δημιουργώντας πολιτιστικές διαδρομές, με στόχο να μετατραπεί ο χώρος σε εστία πολιτιστικού τουρισμού».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει σε ό,τι αφορά την ίδρυση διαχρονικού αρχαιολογικού μουσείου στην Ξάνθη. Όπως τόνισε, «η Ξάνθη είναι από τις λίγες πρωτεύουσες περιφερειακών ενοτήτων που δεν διαθέτει διαχρονικό μουσείο», χαρακτηρίζοντας την έλλειψη αυτή «κενό που πρέπει να καλυφθεί».

Ανακοίνωσε πως, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, «το Υπουργείο Πολιτισμού απέκτησε δύο καπναποθήκες που θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία του διαχρονικού μουσείου». Σύμφωνα με την ίδια, οι σχετικές μελέτες χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και εκτιμάται ότι «σε έναν χρόνο από σήμερα θα έχει ολοκληρωθεί η ωρίμανσή τους, ώστε να δρομολογηθεί η κατασκευή».

Επιπλέον, μια τρίτη καπναποθήκη που ανήκει στο Υπουργείο σχεδιάζεται να μετατραπεί σε μουσείο τεχνολογικού πολιτισμού, με στόχο –όπως είπε– «να διατηρηθεί η μνήμη της βιομηχανικής παραγωγής που κάποτε χαρακτήριζε την Ξάνθη».

Η υπουργός κατέληξε με ένα σαφές μήνυμα επένδυσης στον πολιτισμό: «Κάποτε πιστεύαμε ότι ο πολιτισμός μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς πόρους. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Ο πολιτισμός χρειάζεται πολλά χρήματα για να διαμορφωθούν υποδομές και να υπάρξει πραγματική απόδοση στην κοινωνία». Όπως υπογράμμισε, «ο πολιτισμός δεν είναι μόνο φορέας ταυτότητας – εθνικής και τοπικής – αλλά αποτελεί ένα κρίσιμο αναπτυξιακό μέγεθος».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα αιτήματα των δημάρχων για την ανάπτυξη της Ξάνθης

Οι δήμαρχοι των τεσσάρων δήμων έθεσαν τα αιτήματά τους στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Συζητάμε…