
Πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης, Π. Παρασκευόπουλος: «Είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν οι απόψεις μας»-Πώς λειτουργεί το περιβαλλοντικό ισοδύναμο
Με νέα ρύθμιση επιχειρεί το ΥΠΕΝ να δώσει λύσεις στις …αρρυθμίες που προκλήθηκαν στην οικοδομική δραστηριότητα και την κτηματαγορά από την κατάργηση των πολεοδομικών κινήτρων του νέου ΝΟΚ από το ΣτΕ. Παράλληλα επιχειρεί να αμβλύνει το οξύ πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις οικοδομικές άδειες προ και μετά της ημερομηνίας – ορόσημο 11/12/2024 παρέχοντας τη δυνατότητα αναθεώρησης αλλά αφήνει και με μια προσθήκη άρθρο 1 παρ. 6 ) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο των πολεοδομικών κινήτρων αν και εφόσον ενσωματώνονται στα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, μέσω καθορισμού ζωνών κινήτρων.
Πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης , Π. Παρασκευόπουλος: «Είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν οι απόψεις μας»
Κληθείς να αξιολογήσει τις νέες ρυθμίσεις ο πρόεδρος του ΤΕΕ – Θράκης Πολυζώης Παρασκευόπουλος, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του αναφορικά με το αν θα επιλυθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σημειώνοντας ότι σε καμιά περίπτωση η τροπολογία δεν είναι αυτό που ζητήθηκε από το ΤΕΕ: «Με την απόφαση του ΣτΕ δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα στην κτηματαγορά. Αγοράστηκαν ακίνητα, έγιναν εμπορικές συμφωνίες που μετουσιώθηκαν σε οικοδομικές άδειες και ξαφνικά πάγωσαν όλα. Έτσι όποιος είχε οικοδομική άδεια με τα κίνητρα του ΝΟΚ και πρόλαβε να ξεκινήσει κάποια εργασία μπήκε σ’ άλλο καθεστώς με αυτόν που είχε την άδεια αλλά καθυστέρησε και δεν πρόλαβε να κάνει κάποια εργασία. Αυτή η τροπολογία είναι η απόλυτη εφαρμογή της απόφαση του ΣτΕ. Δεν υπάρχει καμμιά πρόνοια και δεν λήφθηκε υπ’ όψιν τίποτε από αυτά που ζητήσαμε».
Αναφερόμενος στην δυνατότητα αναθεώρηση της άδειας ο κ. Παρασκευόπουλος σημειώνει: «Σ’ ότι αφορά την αναθεώρηση άδειας προβλέπει ότι αυτό που θα αφαιρεθεί από την αρχική άδεια π.χ. ένα πατάρι θα επιστραφούν τα χρήματα των κρατήσεων. Μα θα γίνει νέα μελέτη. Ο μηχανικός δεν θα χρειαστεί να πληρωθεί γι’ αυτή;».


Ισχύουν τα …bonus μέσω ΤΠΣ και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά με το περιβαλλοντικό ισοδύναμο
Στην τροπολογία γίνεται επίσης αναφορά σε πολεοδομικά κίνητρα μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων με τον καθορισμό ζωνών.
Ειδικότερα, στο άρθρο 1 παρ. 6. Αναφέρεται: « Τα κίνητρα και οι προσαυξήσεις του άρθρου 10, των περ. γ) και δ) της παρ. 8 του άρθρου 15 και των παρ. 1 και 2 του άρθρου 25 δύναται να εφαρμόζονται, εφόσον ενσωματώνονται στα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, μέσω καθορισμού ζωνών κινήτρων. Για τον καθορισμό ζωνών κινήτρων, τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια λαμβάνουν υπόψη τη θέση, τον βαθμό της οικιστικής ανάπτυξης του κάθε οικισμού, τις ιδιαιτερότητες, τα χαρακτηριστικά και την εν γένει φυσιογνωμία του, τη φέρουσα ικανότητα, τη συνολική επιβάρυνση της περιοχής και την οικιστική πυκνότητά της.».
Είναι οξύμωρο όταν κάποιον που του αφαιρείς κίνητρα και να τον αναγκάζεις σε αναθεώρηση άδειας να τα δίνεις σε κάποιον άλλον αν κτίζει στην ζώνη του ΤΠΣ. Ή ακόμη να επιτρέπεις κίνητρα σε έργα με χρηματοδότηση από προγράμματα θέτοντας ένα περιβαλλοντικό ισοδύναμο ως αντιστάθμισμα. Θα πρέπει να υπάρχει μια ισονομία και ισοπολιτεία και όχι να ισχύουν δύο μετρά και δύο σταθμά. Γι’ αυτό διατηρούμε επιφυλάξεις», καταλήγει ο κ. Παρασκευόπουλος.
Ν.Ε. Ξάνθης – ΤΕΕ Θράκης, Β. Ασημίδης: «Πετάνε το μπαλάκι στα ΤΠΣ»
Αναφερόμενος στην τροπολογία ο κ. Βασίλης Ασημίδης μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΤΕΕ Θράκης σημείωσε πως δεν προβλέπει οριζόντια πολεοδομικά κίνητρα αλλά ενσωματωμένα στον πολεοδομικό σχεδιασμό κάθε περιοχής: «Ουσιαστικά πετάει το μπαλάκι» στα Τοπικά Πολεοδομικά και στις ζώνες που θα καθορίζουν. Θα δούμε αν και κατά πόσο θα ψηφιστούν ή αν θα υπάρξουν τροποποιήσεις».
Πώς λειτουργεί το περιβαλλοντικό ισοδύναμο
Για να μπορεί να γίνει χρήση των κινήτρων και των προσαυξήσεων του ΝΟΚ, θα πρέπει να καταβληθεί το περιβαλλοντικό ισοδύναμο και να εγκριθεί το ΕΣΠΙΑΠ. Στόχος είναι η διατήρηση των αδειών που συνδέονται με την ενίσχυση της χρηματοδοτικής πίστης του Ελληνικού Δημοσίου έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διατήρηση της διεθνούς επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Τι είναι το ΕΣΠΙΑΠ
Το ΕΣΠΙΑΠ είναι ένα Ειδικό Σχέδιο ΠεριβαλλοντικούΙσοδύναμου Αναβάθμισης Πόλεων (ΕΣΠΙΑΠ), μέσω του οποίου θα εξειδικεύονται οι στοχευμένες δράσεις που θα γίνουν σε επίπεδο Δήμου ή Δημοτικής Ενότητας, όπου έχουν δοθεί κίνητρα και προσαυξήσεις του ΝΟΚ. Το ΕΣΠΙΑΠ που εκπονείτε εντός δύο ετών από την έγκριση του θεσμικού πλαισίου παρέχει νομική θωράκιση και δυνατότητα χρήσης των κινήτρων, χωρίς αλλαγές στην οικοδομική άδεια, για τις περιπτώσεις στις οποίες προβλέπεται.