Αρχική Ρεπορτάζ Τα αιτήματα των δημάρχων για την ανάπτυξη της Ξάνθης

Τα αιτήματα των δημάρχων για την ανάπτυξη της Ξάνθης

0

Οι δήμαρχοι των τεσσάρων δήμων έθεσαν τα αιτήματά τους στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για την Ξάνθη» όπου παρευρέθηκε κυβερνητικό κλιμάκιο

Με την παρουσίαση των αιτημάτων των τεσσάρων δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης άνοιξε η εκδήλωση με τίτλο «Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για την Ξάνθη», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Μαΐου στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι».

Οι δήμαρχοι, με στοχευμένες παρεμβάσεις, ανέδειξαν τις ιδιαίτερες ανάγκες και προκλήσεις κάθε περιοχής, καταθέτοντας προτάσεις που – όπως υπογράμμισαν – μπορούν να αποτελέσουν αναπτυξιακούς μοχλούς για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Τη συζήτηση άνοιξε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, ενώ στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, θέτοντας το γενικότερο πλαίσιο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής, ενώ τόνισε ότι στη Π.Ε. Ξάνθης υπάρχουν εντάξεις άνω των 41 εκ. ευρώ στο ΠεΠ ΑΜΘ 2021-2027.

Κοντογεώργης: «Αφετηρία μιας κοινής δουλειάς για δίκαιη ανάπτυξη»

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης για την επιτυχή εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης. Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια διαδικασία που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως «αφετηρία μιας κοινής δουλειάς», με στόχο «το μέρισμα της ανάπτυξης να καταβάλλεται δίκαια και αναλογικά σε όλη τη χώρα».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι καμία αναπτυξιακή στρατηγική δεν μπορεί να πετύχει χωρίς αντίληψη της τοπικής πραγματικότητας, επισημαίνοντας πως η Θράκη, παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, συνεχίζει να αντιμετωπίζει «εμμένουσες ανισότητες».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ξάνθη, ο κ. Κοντογεώργης έκανε λόγο για «σημεία ενδιαφέροντος που ωριμάζουν κυρίως σε ζητήματα υποδομών», τονίζοντας την ανάγκη για χωρική οργάνωση και ταυτόχρονη προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής. Όπως είπε, το ζητούμενο είναι να ενισχυθούν οι τοπικές δυνατότητες, ώστε η Ξάνθη να αποκτήσει ισχυρό αναπτυξιακό βηματισμό τα επόμενα χρόνια.

Ευστράτιος Κοντός: «Ζητάμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα για την ανάπτυξη της Ξάνθης»

Η παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου στην Ξάνθη επιβεβαιώνει, όπως τόνισε ο δήμαρχος Ξάνθης Ευστράτιος Κοντός, το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περιοχή. Όπως επεσήμανε, η σημερινή σύσκεψη αποτελεί το επιστέγασμα της διαρκούς συνεργασίας με τον κ. Κοντογεώργη, στην κατάρτιση του τοπικού σχεδίου ανάπτυξης, ενώ η δημοτική αρχή βρίσκεται σε διαρκή ανταλλαγή απόψεων με την κεντρική διοίκηση, «ενώ σήμερα ήρθε να ακούσει τις προτάσεις της κυβέρνησης».

Ο κ. Κοντός έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις υδρευτικές υποδομές, καθώς όπως τόνισε, η ανάγκη για ένα αξιόπιστο δίκτυο ύδρευσης δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Υπογράμμισε ότι οι συχνές βλάβες και οι απώλειες νερού αποτελούν καθημερινά φαινόμενα, ενώ οι πηγές του Παραδείσου πρέπει να προστατευθούν ως ζωτικός φυσικός πόρος.

Όσον αφορά την κυκλοφορία και την οδική ασφάλεια, ο δήμαρχος ζήτησε έργα οδοποιίας, ασφαλτοστρώσεις και κατασκευή κόμβων, τονίζοντας πως η κυκλοφοριακή ασφάλεια δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ευκαιριακές επεμβάσεις αλλά με μόνιμο χαρακτήρα. Αναφέρθηκε επίσης στις «απαράδεκτες αποκαταστάσεις του οδοστρώματος από εταιρείες» που αφήνουν πίσω τους «συντρίμμια».

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής και αγροτικής ανάπτυξης, ο δήμαρχος επισήμανε την ανάγκη ανάπλασης των καπναποθηκών Π, οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε σύγχρονους χώρους πολιτισμού και γαστρονομίας. Μια ακόμη επιτακτική ανάγκη που έθεσε είναι η επανεκκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου, τονίζοντας πως αποτελεί «κρίκο διασύνδεσης με την υπόλοιπη χώρα και τα Βαλκάνια», και είναι απαραίτητο για τη μετακίνηση των πολιτών και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης του Νοσοκομείου Ξάνθης, το οποίο παρότι διαθέτει εξαιρετικό προσωπικό, υποφέρει από υποστελέχωση και χρόνια προβλήματα υποδομών, και τόνισε ότι πρέπει «να γίνει ένας πυλώνας υγείας για ολόκληρο τον νομό».

Ο κ. Κοντός κατέληξε ζητώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χρονοδιαγράμματα, επαρκείς πόρους, ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη της Ξάνθης με ουσιαστικά βήματα.

Γ. Τσιτιρίδης: «Χρειάζεται κεντρική παρέμβαση για να προχωρήσουν τα έργα στον Δήμο Αβδήρων»

Σημαντικές καθυστερήσεις σε κρίσιμα έργα ανέδειξε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Αβδήρων, Γιώργος Τσιτιρίδης, κάνοντας λόγο για έργα που είτε καθυστερούν σημαντικά, είτε δεν έχουν καν ξεκινήσει, παρά την ανάγκη και την ωριμότητά τους.

Όπως επεσήμανε, αυτή τη στιγμή τα δύο βασικά αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης είναι ο κάθετος οδικός άξονας Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο οποίος «παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις», και το αρδευτικό της Ξάνθης, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Τσιτιρίδης εξέφρασε έντονο προβληματισμό για την πορεία κατασκευής του μουσικού σχολείου, σημειώνοντας ότι «έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια και δεν έχουν υλοποιηθεί οι μελέτες», παρά το γεγονός ότι το σχολείο αυτό «είναι υπεύθυνο για τη διοργάνωση του μουσικού φεστιβάλ ‘Ξάνθη, Πόλις Ονείρων’». Ζήτησε την παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα Λουτρά Ποταμιάς, τα οποία, όπως είπε, παραμένουν αναξιοποίητα εξαιτίας της ΕΤΑΔ. «Η ΕΤΑΔ είναι ένας φορέας που δεν προσεγγίζεται από έναν απλό δήμαρχο. Χρειάζεται κεντρική παρέμβαση ώστε να αξιοποιηθούν τα λουτρά και να αναπτυχθεί τουριστικά η περιοχή», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια».

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε και στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος, το οποίο, όπως είπε, «βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλα λιμάνια, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας», και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την κυβέρνηση για την αξιοποίησή του. Ο Δήμος όμως, όπως ανέφερε, ολοκληρώνει δώδεκα μελέτες που αφορούν τα λιμάνια Πόρτο Λάγος, Φαναρίου και Αβδήρων, εκφράζοντας την ελπίδα πως «θα χρηματοδοτηθούν.»

Τέλος, ο δήμαρχος Αβδήρων στάθηκε και στο «πρόβλημα που έχει προκύψει από το νομοθετικό καθεστώς που διέπει τις περιοχές NATURA», σημειώνοντας πως «η νομοθεσία έχει κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη δόμηση στην παραλιακή ζώνη» και ζήτησε αλλαγές που θα επιτρέψουν την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών Αβδήρων και Τοπείρου.

Από τα δεξιά προς τα αριστερά: Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Καλών Πρακτικών, Ιρφάν Χατζηγκενέ, ο δήμαρχος Αβδήρων, Γιώργος Τσιτιρίδης, ο δήμαρχος Μύκης, Αχμέτ Κιούρτ και ο δήμαρχος Τοπείρου, Θωμάς Μίχογλου

Αχμέτ Κιούρτ: «Ο Δήμος Μύκης δεν έχει καν δικό του κτήριο»

Τις χρόνιες ελλείψεις και τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ορεινός Δήμος Μύκης παρουσίασε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Αχμέτ Κιούρτ, θέτοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες υποδομών, ύδρευσης και αγροτικής οδοποιίας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο Δήμος Μύκης έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με την ύδρευση και την υδροληψία», ενώ σε ό,τι αφορά τα λύματα, η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στον Εχίνο αποτελεί ένα πρώτο βήμα στη διαχείριση των λυμάτων, ενώ ο αντίστοιχος του Κενταύρου βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας. Παράλληλα, ο Δήμος έχει εκπονήσει δύο νέες μελέτες για την τοποθέτηση compact βιολογικών καθαρισμών σε δεκατέσσερις μικρούς οικισμούς.

Ο κ. Κιούρτ στάθηκε ιδιαίτερα και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, λέγοντας ότι παρά τις προσπάθειες στήριξης, «τα σχεδόν 400.000 ευρώ που διαθέτει ο Δήμος ετησίως για την αγροτική οδοποιία πηγαίνουν χαμένα μετά από κάθε κακοκαιρία».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στο διοικητικό κέντρο του Δήμου, καθώς όπως δήλωσε, «το κτήριο του Δήμου Μύκης είναι εκμισθωμένο. Δεν έχουμε ένα δικό μας σπίτι, ένα δικό μας κτήριο».

Τέλος, αναφερόμενος στις ιαματικές πηγές στις Θέρμες, σημείωσε ότι το έργο έχει περάσει την πρώτη φάση μέσω του προγράμματος INTERREG και εξέφρασε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να επενδύσει στην περαιτέρω αξιοποίηση των λουτρών, με στόχο την τουριστική και οικονομική ανάσα για την περιοχή.

Θ. Μίχογλου: Έμφαση σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ύδρευση, η αγροτική παραγωγή και η εκπαίδευση

Μια σειρά από παρεμβάσεις που στοχεύουν στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών του Δήμου Τοπείρου παρουσίασε ο δήμαρχος Τοπείρου, Θωμάς Μίχογλου, δίνοντας έμφαση σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ύδρευση, η αγροτική παραγωγή και η εκπαίδευση.

Όπως υπογράμμισε, βασική πρόταση του Δήμου αποτελεί η κατασκευή γέφυρας διέλευσης ελαφρών οχημάτων στον ποταμό Νέστο, προκειμένου να επιτευχθεί η απευθείας σύνδεση του Δήμου Τοπείρου με τον Δήμο Νέστου, ένα έργο με έντονο κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Στο μέτωπο της ύδρευσης, ανέδειξε την ανάγκη για αντικατάσταση των παλαιών αγωγών με νέους, καθώς και τοποθέτηση έξυπνων υδρομέτρων, με στόχο την ορθολογική διαχείριση του νερού και την εξοικονόμηση πόρων. Επιπλέον, ζήτησε την επέκταση του αρδευτικού δικτύου από τον Νέστο προς όλα τα αγροκτήματα του Δήμου, στηρίζοντας έτσι τους παραγωγούς.

Σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη, ο κ. Μίχογλου επισήμανε το χρόνιο αίτημα για επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του κάμπινγκ Μαγγάνων και οριστική παραχώρησή του στον Δήμο, προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα, σημείωσε την απουσία αλιευτικού καταφυγίου, τονίζοντας πως «είμαστε από τους ελάχιστους παραλιακούς δήμους που δεν διαθέτουν τέτοια υποδομή για τους αλιείς».

Στην ίδια κατεύθυνση έθεσε και το αίτημα για αξιοποίηση του περιβαλλοντικού πάρκου Νέστου, το οποίο παραμένει στάσιμο καθώς «παρά το γεγονός ότι έχουμε αιτηθεί παράταση παραχώρησης εδώ και ενάμιση χρόνο, δεν έχουμε καμία απάντηση από το Δασαρχείο Καβάλας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ανάγκη ενίσχυσης της τεχνικής εκπαίδευσης στον Δήμο, προτείνοντας τη μετατροπή του Γυμνασίου Ολβίου σε Επαγγελματικό Λύκειο, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση που παρατηρείται στην Ξάνθη», προσφέροντας παράλληλα νέες ευκαιρίες στους νέους της περιοχής.

Τον κύκλο των τοποθετήσεων έκλεισε με τοποθέτησή του ο βουλευτής Ξάνθης με τη Νέα Δημοκρατία, Σπύρος Τσιλιγγίρης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο Δημάριο ο υφ. Υποδομών Ν. Ταχιάος

Σύσκεψη στο δημαρχείο Μύκης – Επισκέφτηκε το τμήμα «Δημάριο- Ελληνοβουλγαρικά σύνορα»   Εν…