
Στο «Ε» μιλούν η νευροψυχολόγος – λογοθεραπεύτρια ενηλίκων, Στ. Παπαδοπούλου και ο ειδικός νευρολόγος, στρατιωτικός ιατρός, Π. Στοϊλούδης στο πλαίσιο της σχετικής εκδήλωσης στην Οικία Μάνου Χατζιδάκι
Η νευροψυχολόγος – λογοθεραπεύτρια ενηλίκων, Στέλλα Παπαδοπούλου, και ο ειδικός νευρολόγος, στρατιωτικός ιατρός στην Ξάνθη, Παναγιώτης Στοϊλούδης, συμμετείχαν ως ομιλητές στην εκδήλωση με θέμα «Άνοια και Λογοθεραπευτική Παρέμβαση», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Οικία Μάνου Χατζιδάκι. Σε δηλώσεις τους στο «Ε», ανέλυσαν τις βασικές θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όπως η διαχείριση της άνοιας, ο ρόλος των φροντιστών και η σημασία τόσο της φαρμακευτικής όσο και της μη φαρμακευτικής παρέμβασης.
Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για την Πανελλαδική Ημέρα Λογοθεραπείας (ΠΗΛ), η οποία εορτάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου σε πανελλαδικό επίπεδο. Στόχος της ΠΗΛ είναι η ενημέρωση του κοινού για τις διαταραχές λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, φωνής και κατάποσης, καθώς και η ευαισθητοποίηση γύρω από την επιστήμη της Λογοθεραπείας.
Σημειώνεται ότι στη διοργάνωση συμμετείχαν, ως συνδιοργανωτές, η λογοθεραπεύτρια και εκπρόσωπος του ΣΕΛΛΕ Ξάνθης, Κωνσταντίνα Βαρτζοπούλου, καθώς και οι λογοθεραπεύτριες Αγγελική Τσάνταλη και Λυδία Βατού.
Η λογοθεραπευτική παρέμβαση της Στέλλας Παπαδοπούλου
Αναλυτικά, η κ. Παπαδοπούλου εστίασε στη λογοθεραπευτική παρέμβαση, με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες, όπως ο λόγος, η μνήμη, η προσοχή, οι εκτελεστικές και οι οπτικοχωρικές δεξιότητες. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα προβλήματα κατάποσης που μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα με άνοια, παρουσιάζοντας σχετικά παραδείγματα από την κλινική της εμπειρία, καθώς και περιστατικά που αφορούν διαταραχές μνήμης.
Ενημέρωση φροντιστών: Να γνωρίζει ο ασθενής με άνοια ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα και την επικοινωνία του
Όπως τόνισε συνοπτικά, έγινε αναφορά και στη σημασία της ενημέρωσης των φροντιστών, επισημαίνοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο ασθενής με άνοια να γνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα και στην επικοινωνία του. Σε αυτό το πλαίσιο, η δική μας παρέμβαση αποσκοπεί στο να καθοδηγήσουμε τους φροντιστές σχετικά με το πώς μπορούν να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά το άγχος και τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους ενήλικες
Η κ. Παπαδοπούλου υπογράμμισε τη σημασία της ευρύτερης αναγνώρισης του ρόλου του λογοθεραπευτή, επισημαίνοντας ότι η συμβολή του δεν περιορίζεται μόνο στον λόγο, αλλά εκτείνεται και στην αξιολόγηση των γνωστικών λειτουργιών, όπως η μνήμη, καθώς και άλλες λειτουργίες που συχνά παραμένουν λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό.
«Θα ήθελα να γίνει ευρέως γνωστό ότι παρέχουμε λύσεις και στη δυσφαγία, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαχείριση των διαταραχών της κατάποσης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στάθηκε, ωστόσο, στο γεγονός ότι η ειδικότητα του λογοθεραπευτή έχει, δυστυχώς, συνδεθεί κυρίως με τον παιδιατρικό πληθυσμό, με αποτέλεσμα να παραγνωρίζεται η σημασία της παρέμβασής του στους ενήλικες.
«Συμπτώματα, φαρμακευτική και μη φαρμακευτική παρέμβαση, καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη προς τους φροντιστές
Προς επίρρωση των παραπάνω, ο κ. Στοϊλούδης ανέπτυξε τα βασικά συμπτώματα της άνοιας, δίνοντας έμφαση στη σημασία τόσο της φαρμακευτικής όσο και της μη φαρμακευτικής παρέμβασης, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία της συμβουλευτικής υποστήριξης προς τους φροντιστές.
«Η άνοια αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, του οποίου η συχνότητα αυξάνεται όσο αυξάνεται και το προσδόκιμο ζωής. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 65 ετών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων αποτελεί βασικό άξονα του σκέλους της διαχείρισης
Στο πλαίσιο της διαχείρισης, επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των κοινωνικών δεξιοτήτων, καθώς και η ενθάρρυνση της σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής. Όσον αφορά τις προτεινόμενες μεθόδους αντιμετώπισης, συστήθηκε η εφαρμογή τόσο φαρμακευτικής όσο και μη φαρμακευτικής θεραπείας.
Στην τελευταία κατηγορία περιλαμβάνονται η συμβουλευτική υποστήριξη από ψυχολόγο, η λογοθεραπεία, η φυσικοθεραπεία, καθώς και η τακτική νευρολογική παρακολούθηση.
Ο φροντιστής χρειάζεται στήριξη, προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρει με τη σειρά του αποτελεσματική φροντίδα στον ασθενή
«Αυτό που θέλω να συγκρατήσουμε όλοι είναι πως, όταν μιλάμε για άνοια, αναφερόμαστε σε μια νόσο που προσβάλλει τον παγκόσμιο πληθυσμό χωρίς διακρίσεις. Ιδιαίτερη σημασία έχει το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της νόσου, το οποίο επηρεάζει όχι μόνο την ποιότητα ζωής του ίδιου του ασθενούς, αλλά και εκείνη του φροντιστή του. Ο φροντιστής, με τη στήριξη της ιατρικής ομάδας και των υπολοίπων επαγγελματιών υγείας, οφείλει να υποστηριχθεί κατάλληλα, προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρει ουσιαστική φροντίδα στον ασθενή», ανέφερε καταληκτικά.