Αρχική Ρεπορτάζ Σχέδιο για την αστική κινητικότητα και την προσβασιμότητα

Σχέδιο για την αστική κινητικότητα και την προσβασιμότητα

0

Ένας Οδηγός για έργα που προβλέπει διαπλάτυνση πεζοδρομίων στα 3, 10 μέτρα και 64 νέες θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ-Προβλέπει επίσης χώρους εκτόνωσης και περίθαλψης για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

 

Έναν δήμο πιο φιλικό στους δημότες του και προσβάσιμο στα άτομα με ειδικές ανάγκες, μέσα από μια αναμόρφωση των υποδομών του σχεδιάζει να επιτύχει η δημοτική αρχή για τα επόμενα χρόνια έχοντας ως Οδηγό για τα νέα έργα που προγραμματίζει τις προδιαγραφές που θέτει το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και υπηρεσιών Ξάνθης Κυριάκος Παπαδόπουλος

Έτοιμο το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας του Δήμου Ξάνθης

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μελέτη η οποία ολοκληρώθηκε, όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμος Ξάνθης και η οποία έχει πάρει έγκριση και από την Δημοτική Επιτροπή με αριθμό απόφασης 424/19-12-2024( ΑΔΑ : 6Θ1ΜΩΚ8-ΕΥΞ) Το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας Δήμου Ξάνθης χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου με το ποσό των 74.400,00 € από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα από τον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2 «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2022» ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ «ΣΧΕΔΙΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ (Σ.Α.Π.)»

Ανάδοχος ανακηρύχθηκε η εταιρεία «DIADIKASIA BUSSINESS CONCULTING ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» µε διακριτικό τίτλο DBC.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση: «Στόχος του Σ.Α.Π. είναι να προσδιορίσει τα σημεία των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών και τις προσβάσιμες γραμμικές διαδρομές μεταξύ αυτών, ώστε να δημιουργείται σε επίπεδο Δήμου ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων σύμφωνα με την αρχή της «προσβάσιμης αλυσίδας» για τις βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις όλων των πολιτών. Στο πλαίσιο της παρούσας υπηρεσίας, αρχικά, δημιουργήθηκαν συνήθεις διαδρομές για την μετακίνηση των πεζών, οι οποίες συνδέουν κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις. Κατά μήκος αυτών έγιναν καταγραφές για την αξιολόγηση των υποδομών για πεζούς και άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. Στη συνέχεια έγιναν προτάσεις για την βελτίωση και την ενίσχυση των υποδομών. Οι παρεμβάσεις είναι είτε σημειακές είτε γραμμικές και σε επίπεδο ρυμοτομικής γραμμής. Ταυτόχρονα, προτείνονται παρεμβάσεις σε εισόδους/εξόδους δημόσιων κτιρίων σε χρονοδιάγραμμα δύο ετών».

Διαπλάτυνση πεζοδρομίων και αύξηση κατά 64 επιπλέον των θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και υπηρεσιών Ξάνθης Κυριάκος Παπαδόπουλος: « Το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας είναι ένας Οδηγός για τις προδιαγραφές που θα έχουν τα επόμενα έργα υποδομής που προγραμματίζονται ενώ περιλαμβάνει και παρεμβάσεις στην υφιστάμενες υποδομές με γνώμονα πάντα τη βελτίωση της κίνησης των πεζών και την αύξηση της προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες». Ειδικότερα όπως εξήγησε το σχέδιο προβλέπει διαπλάτυνση πεζοδρομίων με 3,10 μέτρα ενώ σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτό φτάνει  στα 2,80 μέτρα: «Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στα υφιστάμενα έργα όταν γίνει ένα νέο έργο βελτίωσης θα λαμβάνονται υπ’ όψιν αυτές οι προδιαγραφές. Επίσης το Σχέδιο περιλαμβάνει αύξηση κατά 64 των θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ εκτός από τις 77 που ήδη έχουμε όλα τα έργα που θα γίνονται από τώρα και στο εξής θα σχεδιάζονται με βάση αυτό το Σχέδιο και την κυκλοφοριακή μελέτη του δήμου που έχουμε από το 2016», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Το ΣΑΠ προβλέπει και χώρους εκτόνωσης και περίθαλψης για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

Πέραν των ζητημάτων κινητικότητας και προσβασιμότητας το ΣΑΠ προβλέπει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης χώρους εκτόνωσης αλλά και περίθαλψης. Δηλαδή κάποια ασφαλή σημεία όπου θα μπορούν να μεταφέρονται άτομα και να τους παρέχονται πρώτες βοήθειες σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, σεισμών, πλημμυρών κ.λ.π.

Προβλέπει επίσης εισόδους και εξόδους στα δημόσια κτήρια με ειδικές ράμπες για τα ΑΜΕΑ. Το Σχέδιο περιλαμβάνει όλο τον δήμο Ξάνθης με τις δημοτικές του ενότητες. Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαδόπουλος δεν περιλαμβάνει την Παλιά Πόλη της Ξάνθης καθώς είναι παραδοσιακός οικισμός και υπάγεται σε καθεστώς που ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στον εισαγγελέα οι κτηνίατροι για την νέα έξαρση ευλογιάς

Σε κατάσταση… σοκ οι κτηνοτρόφοι- Μέσα σε μια εβδομάδα νέα κρούσματα σε επτά νέες εκτροφές…