
Οι γεύσεις της Ξάνθης
Μια πολύ αξιέπαινη πρωτοβουλία είναι αυτή που θα διοργανώσουν στις 30 Μαΐου, η ΟΕΒΕ με το Επιμελητήριο, την περιφέρεια και τον δήμο Ξάνθης. Μια γιορτή των γεύσεων της Ξάνθης, την οποία μάλιστα θα εγκαινιάσει η πρόεδρος του ΕΟΤ, η λαμπερή Άντζελα Γκερέκου και θα αναδείξει τη γεύση του καβουρμά ο δημοφιλής Θρακιώτης σεφ Βαγγέλης Δρίσκας με παρασκευή τριών πιάτων που στη συνέχεια θα μπορούν να τα συμπεριλάβουν οι επιχειρηματίες της εστίασης στο μενού τους. Μάλιστα ο σεφ που έχει και μια εκπομπή μαγειρικής στο Open διαφήμισε την εκδήλωση και την συμμετοχή του σ’ αυτή. Όλο αυτό το εγχείρημα στοχεύει στην προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού. Πρόκειται για ένα είδος θεματικού τουρισμού δυναμικά αναπτυσσόμενου και η Ξάνθη έχει πολλές προοπτικές και πολλά ατού να αναδείξει.
Επίσης το γεγονός ότι αυτή η εκδήλωση θα γίνει στην Δημοτική αγορά Ξάνθης αναδεικνύει και την ιστορικότητα του χώρου. Πολύ σημαντικό τέλος, είναι ότι παραγωγικοί και θεσμικοί φορείς ενώνουν τις δυνάμεις του για τη προώθηση του τουρισμού της Ξάνθης.
Μ.Ξ.
Ο τουρισμός σε πρώτο πλάνο
Εκδηλώσεις για τον τουρισμό γίνονται σ’ όλες τις πόλεις της ΑΜΘ. Όπως για παράδειγμα πρόσφατα έγινε η «Δραμοινογνωσία» στην Δράμα που ανέδειξε τους τοπικούς οίνους. Ενδιαφέρουσες είναι και οι ημερίδες που γίνονται για τον τουρισμό στην περιφέρειά μας, ενδεικτικό ότι η περιφερειακή αρχή δίνει μεγάλη βαρύτητα στην δημιουργία του τουριστικού brand της ΑΜΘ. Να σημειώσουμε ότι στην ημερίδα «TOURISM LIVE» που έγινε τον Απρίλιο ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού τουρισμού κ. Ιωσήφ Πάρσαλης
στην ομιλία του με θέμα «Μάρκετινγκ Τουριστικού Προϊόντος και Tourism Live Platform», παρουσίασε κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία. Όπως ότι στο η χώρα μας είναι μέσα στην πρώτη δεκάδα των τουριστικών προορισμών και πως η περιφέρειά μας έχει μόνο ένα 3% συμμετοχής σ’ αυτό, όπως και μόνο 1,5% έσοδα. Δηλαδή έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να αναπτύξει το δικό της τουριστικό όνομα. Γίνεται μια καλή προσπάθεια που ελπίζουμε να αποδώσει καρπούς.
Μ.Ξ.
«Να πουλήσουμε» την Παλιά Πόλη
Αφού λοιπόν οι συμπολίτες με μεγάλη πλειοψηφία επέλεξαν την Παλιά Πόλη ως κορυφαίο τοπόσημο του δήμου, ένα πράγμα μένει σε μας, στον δήμο, την Περιφέρεια, την Κυβέρνηση. Να αναδείξουμε πρώτα εμείς αυτό που έχουμε.
Πρέπει να την φροντίσουμε επομένως, να την κάνουμε πιο όμορφη, πιο ελκυστική. Για να την «πουλήσουμε» πρέπει να την διορθώσουμε, να την επισκευάσουμε, να την βάψουμε, να την καθαρίσουμε.
Παλιά Πόλη με γκρεμισμένα, με ετοιμόρροπα κτίρια, δεν θα πουλήσει εύκολα στον χώρο του Τουρισμού, πολλώ μάλλον στην Ουνέσκο.
Έχουμε λοιπόν το μοναδικό προϊόν που δεν έχει καμία πόλη στην Ελλάδα. Ε, αυτό το προϊόν πρέπει να το προσέξουμε, να συντηρηθεί, αναδειχθεί όπως ήταν, μια όμορφη, ζωντανή πόλη.
Θυμίζω: Οκτώ στους δέκα επισκέπτες που έρχονται στην πόλη μας έρχονται για την Παλιά Πόλη. Έχουμε υποχρέωση να μην τους απογοητεύσουμε.
Γ.Δ.
Να γίνουμε δυναμικοί διεκδικητές
Συνεχίζω στο θέμα του Παραδοσιακού Οικισμού της πόλης μας.
Όλο αυτό που «είδε» ότι πρέπει να διασωθεί ο Κωνταντίνος Θανόπουλος και το προστάτεψε με Νομική κατοχύρωση και σήμερα εμείς είμαστε υπερήφανοι για την Παλιά Πόλη.
Όμως, οφείλουμε όλοι με μπροστάρη τον δήμο μας να σταματήσουμε να είμαστε απλοί παρατηρητές. Πρέπει επιτέλους να γίνουμε δυναμικοί διεκδικητές. Το οφείλουμε στην ιστορία μας, στα παιδιά μας και βέβαια την ίδια την Παλιά Πόλη να την παραδώσουμε σε καλύτερη εικόνα από αυτήν που παραλάβαμε.
Ο Θανόπουλος την έσωσε από τις αντιπαροχές, εμείς μια υποχρέωση έχουμε. Να την διατηρήσουμε φροντίζοντάς την, συντηρώντας την, αναδεικνύοντάς την.
Δήμος, Περιφέρεια, Πανεπιστήμιο, ιδιώτες, έχουμε υποχρέωση, ο καθένας από τη θέση του, έμπρακτα ν’ αποδείξει ότι σέβεται την Παλιά Πόλη και θα δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον.
-Εν αναμονή.
Γ.Δ.
Έχουμε να δείξουμε! Ναι!
Θα θυμάστε που την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησα την γνώμη σας, την άποψή σας για τα σημαντικά τοπόσημα του δήμου Ξάνθης.
Η ανταπόκριση με μηνύματα και τηλέφωνα ήταν ικανοποιητική και ιδού το αποτέλεσμα.
Στην πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά είναι το τοπόσημο της Παλιάς Πόλης. Ακολουθεί ως ξεχωριστή επιλογή και το κτήριο που έζησε ο Μάνος Χατζιδάκις στην οδό Ελ.Βενιζέλου, και ακολουθούν οι Μονές, το Παζάρι και ο Νέστος.
Αυτά είναι τα σημεία-τοπόσημα που θα έλθει και θα θελήσει να επισκεφθεί ένας ταξιδιώτης στην πόλη της Ξάνθης.
Συμπέρασμα: Έχουμε σαν δήμος να δείξουμε, με κορυφαίο τοπόσημο βεβαίως την Παλιά Πόλη, πρώτο σημείο με μεγάλη διαφορά έναντι των υπολοίπων.
Γ.Δ.
Καθυστέρηση και απαξίωση
Κι αν οι οπτικές ίνες προχωρούν και συνέχεια γίνονται νέες συνδέσεις, εκεί που υπάρχει απόλυτη στασιμότητα έργων και απαξίωση των Ξανθιωτών είναι με το δίκτυο Φυσικού Αερίου.
Δυστυχώς, η Ξάνθη πληρώνει ακριβά την ενδοεπιχειρησιακή ανωμαλία των τεχνικών εταιρειών. Το έργο ουσιαστικά έχει σταματήσει. Νέες διανοίξεις για αύξηση του δικτύου εντός της πόλης δεν γίνονται.
Εκείνο που γίνεται είναι μονίμως να εκφράζονται αστήρικτες δικαιολογίες και από έργο μηδέν.
Από την άλλη, υπάρχουν Ξανθιώτες που έχουν επενδύσει στο Φυσικό αέριο, έχουν κάνει την εγκατάστασή τους και περιμένουν την σύνδεση που όμως όχι αργεί, δεν φαίνεται στον ορίζοντα καν!
Τέτοιο δούλεμα, τέτοια κοροϊδία δεν έχει ξαναγίνει σε βάρος των Ξανθιωτών που βρίσκονται απροστάτευτοι έναντι των μεγάλων τεχνικών επιχειρήσεων.
Γ.Δ.
Ευθύνες των ιδιοκτητών
Μαζί με τις όμορφες, φροντισμένες οικοδομές, νέες και παλιές που αναπαλαιώθηκαν στον Παραδοσιακό Οικισμό, έχουμε και την διαφορετική εικόνα. Μια εικόνα εγκατάλειψης των κτηρίων που ναι μεν σε γεμίζουν θλίψη, όμως σου δημιουργούν και άσχημα συναισθήματα και ιδού γιατί.
Δεν μπορείς, δεν επιτρέπεται να έχεις είτε ως ιδιώτης, είτε ως δημόσιο, είτε ως δήμος, μια περιουσία παρατημένη στο έλεος του Θεού, περιμένοντας να έρθει το χαρτί του επικίνδυνου για να κάνεις κάτι.
Οι δημότες ιδιοκτήτες παλαιών και επικίνδυνων κτηρίων πρέπει να ευαισθητοποιηθούν για την κατάσταση αυτών που έχει σχέση και με την ασφάλεια των δημοτών.
Οφείλει ο δήμος, η αρμόδια υπηρεσία να επικοινωνήσει με τους ιδιοκτήτες να κάνουν κάποιες παρεμβάσεις, να φροντίσουν τα ακίνητά τους. Το να αποκλείονται δρόμοι, το να μπαίνουν ταινίες κλπ, δεν είναι λύσεις. Οι ιδιοκτήτες έχουν τις ευθύνες τους, πρέπει να τις αναλάβουν εάν δεν ζουν οι ίδιοι, οι κληρονόμοι τους.
Γ.Δ.
Οπτικές ίνες
Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η σύνδεση επιχειρήσεων και κατοίκων με το σύστημα Οπτικών Ινών. Όσοι δημότες το επιθυμούν μπορούν να συνδεθούν μέσω της Cosmote, η οποία αρμόδια υπηρεσία ανταποκρίνεται αμέσως και σε λίγες ώρες υλοποιείται η σύνδεση.
Ως γνωστόν το δίκτυο Οπτικών Ινών έχει ολοκληρωθεί στο νομό μας. Πρόκειται για την στενή σε φάρδος διαδρομή στους δρόμους που βλέπουμε και σε αρκετά δε σημεία η αποκατάσταση έγινε βιαστικά και με τσαπατσουλιά, προκαλώντας διαμαρτυρίες εκ μέρους συμπολιτών.
Γ.Δ.
Μια βόλτα στην Παλιά Πόλη
Με φιλική παρέα ανηφορήσαμε το Σάββατο για βόλτα στα στενά της Παλιάς Πόλης.
Παρότι και οι τρεις γνωρίζουμε την περιοχή αρκετά καλά, εντούτοις η βόλτα ήταν μια ευκαιρία να φρεσκάρουμε τις εικόνες μας, να θυμηθούμε ανθρώπους που έζησαν σ’ αυτήν δημιουργώντας εξαιρετικά κτήρια τόσο τα Νεοκλασικά όπως και τα απλά σε Μακεδονίτικο στυλ.
Με την περιήγησή μας αυτή, που κράτησε αρκετά, μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε κάποιες διαπιστώσεις. Πρώτη διαπίστωση, ότι αρκετοί συμπολίτες δεν γνωρίζουν σε βάθος την Παλιά Πόλη. Αγνοούν όμορφα μέρη. Παράλληλα ο περίπατος μας έδωσε την ευκαιρία για μια αρνητική διαπίστωση. Συνεχίζουν και υπάρχουν κτήρια που σιγά-σιγά γκρεμίζονται από την εγκατάλειψη των ιδιοκτητών τους και δυστυχώς αυξάνονται, κι αυτό είναι το χειρότερο.
Μια άλλη διαπίστωση ήταν ότι τα περισσότερα σπίτια με αυλή είχαν γιασεμί. Μοσχοβολούσε ο τόπος, ενώ στους κήπους υπήρχαν πολλά λουλούδια.
Μια άλλη παρατήρηση ήταν η αύξηση των σπιτιών που μισθώνονται με το σύστημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Γενικά, ένας ανοιξιάτικος περίπατος στην Παλιά Πόλη είναι μια όμορφη και ευχάριστη εμπειρία για γνωριμία με τον Παραδοσιακό μας Οικισμό.
Γ.Δ.
Τροφοδοσία του ό,τι γουστάρω
Στην βόλτα μας στην Παλιά Πόλη διαπιστώσαμε και μια αρνητική λειτουργία κάποιων επιχειρήσεων τροφοδοσίας καταστημάτων.
Φορτηγό μιας εξ’ αυτών, 12 η ώρα μπήκε μέσα στην Παλιά Πόλη για τροφοδοσία!
Πρώτον, υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ορίζει ποιες ώρες επιτρέπεται η τροφοδοσία των καταστημάτων, κι όχι όποτε του καπνίσει του κάθε επιχειρηματία και μάλιστα μεσημέρι Σαββάτου, 12 η ώρα! Όταν η περιοχή είχε χιλιάδες ανθρώπους άλλοι στα καφέ και άλλοι στους δρόμους.
Αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο θα πρέπει να σταματήσει διότι τραυματίζει τη λειτουργικότητα της Παλιάς Πόλης. Γενικά, η υπόθεση αυτοκίνητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά. Αυτοκίνητα μόνον των μόνιμων κατοίκων στην Παλιά Πόλη.
Γ.Δ.