
Οι ελεύθεροι χώροι
Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι θα υλοποιηθεί μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση του δήμου Ξάνθης στο πλαίσιο του προγράμματος Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας.
Το ΣΑΠ λοιπόν προβλέπει χώρους εκτόνωσης και περίθαλψης για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Με δυο απλά λόγια, εννοεί αυτό που καιρό πριν είχαμε επισημάνει ότι πρέπει να υπάρχουν στην πόλη μας, οι ελεύθεροι χώροι.
Χώροι στους οποίους θα καταφεύγουν οι δημότες σε περίπτωση σεισμού ή άλλης αιτίας έκτακτης ανάγκης, π.χ. πυρκαγιάς, πλημμυρών κλπ.
Μάλιστα οι χώροι αυτοί θα πρέπει να εντοπιστούν, χαρτογραφηθούν και κυρίως γίνουν γνωστοί στους δημότες για να γνωρίζουν ποιο είναι το σημείο συγκέντρωσης όταν χρειαστεί.
Χαιρόμαστε που προχώρησε η πρόταση αυτή και αναμένουμε την ολοκλήρωσή της.
Γ.Δ.
Με τη ζυγαριά στον δρόμο!
Στην Τουρκία βρήκαν την μέθοδο να ελέγξουν αλλά και να εξαλείψουν την …παχυσαρκία. Το κράτος έχει βάλει υπαλλήλους που γυρνάνε στους δρόμους με …ζυγαριές και ζυγίζουν αδιακρίτως τους περαστικούς και κάνουν μετρήσεις. Αν σε βρουν με 2 – 3 κιλά περισσότερα του ιδανικού βάρους σου δίνουν δίαιτα! Δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων που είναι σε κοινή θέα και λογαριασμό τα κιλά σου! Αυτά είναι ψιλά γράμματα για την Τουρκία. Τώρα βέβαια αυτό είναι μια καλή καταγραφή της παχυσαρκίας στον πληθυσμό. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν μπουν πολλοί σε δίαιτα τι θα γίνουν τα …κεμπάπια, οι κιουνεφέδες και οι μπακλαβάδες; Θα βουλιάξει η εστίαση της Τουρκίας! Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Θα έχει έναν fit πληθυσμό και θα μειωθούν οι δαπάνες υγείας. Όλα είναι θέμα οπτικής και προτεραιοτήτων!
Μ.Ξ.
Φτάνει πια!
Μια τραγωδία εξελίσσεται στην Γάζα. Σκηνές που θυμίζουν την δική μας γερμανική κατοχή όταν ο κόσμος περίμενε στην ουρά για συσσίτιο. Τέτοιες σκηνές μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία από την Γάζα και προκαλούν φρίκη. Όπως και σκελετωμένα παιδιά από ασιτία. Το Ισραήλ έχει κάνει αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας και οι άνθρωποι λιμοκτονούν. Μια πρακτική απολύτως καταδικαστέα. Δεν μπορεί 2 εκ. άμαχοι να καταδικάζονται σε ασιτία και να χρησιμοποιούνται σαν μοχλός πίεσης για οφέλη της μιας ή της άλλης πλευράς. Σε ένα πόλεμο το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια και είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλά fake news που εξυπηρετούν προπαγάνδες αλλά το βέβαιο είναι ότι αυτά τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτε να πληρώνουν, όπως δεν έφταιγαν και όλοι αυτοί που πιάστηκαν όμηροι από την χαμάς και υπήρξε η αφορμή για τον νέο κύκλο αίματος στην περιοχή. Μια περιοχή που αιμορραγεί συνεχώς με θύματα τους δύο λαούς.
Μ.Ξ.
Μικρή παράταση
Παρατείνεται έως το Σάββατο 31 Μαΐου η προθεσμία συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου αξιολόγησης των υπηρεσιών Δημόσιας Διοίκησης από τους πολίτες, μέσω της πλατφόρμας axiologisi.ypes.gov.gr.
Αιτία της παράτασης, σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι «το αυξημένο ενδιαφέρον που καταγράφεται και με σκοπό την επαρκή διάθεση χρόνου για την καλύτερη εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των πολιτών».
Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα πρόσβασης στην ψηφιακή εφαρμογή έχουν όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα, εφόσον έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.), με διεύθυνση διαμονής εντός Ελλάδας.
Γ.Δ.
Πατριωτικό καθήκον η στήριξη των παραμεθόριων περιοχών
Μήνυμα προς τους παραγωγικούς φορείς, που αξιώνουν στήριξη των επενδυτικών τους σχεδίων, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, για τη σημασία της διασφάλισης των θέσεων εργασίας, απέστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, κλείνοντας, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου που εισάγει τροποποιήσεις στον αναπτυξιακό νόμο.
Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε μεταξύ άλλων πως «δεν μπορεί να είναι βιώσιμη μια ανάπτυξη, όπου οι άνθρωποι θα μειώνονται στην περιφέρεια και στα σύνορα, για να έρθουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, διότι, πέραν των εθνικών λόγων, το κόστος ζωής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα εκτοξευθεί εκτός ορίων. Ήδη το σοβαρότερο πρόβλημα ακρίβειας είναι το κόστος της στέγασης και καθιστά απαγορευτικό στους νέους ανθρώπους να προγραμματίσουν τη ζωή τους».
Αναφερόμενος στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την περιφέρεια, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι και ο αναπτυξιακός νόμος επιδιώκει να αντιμετωπίσει μια σειρά ζητήματα και επιχειρεί να μειώσει και τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Γι΄ αυτό, όπως είπε, στον αναπτυξιακό νόμο δημιουργείται ξεχωριστό καθεστώς ενίσχυσης που θα κατευθύνεται σταθερά σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές και στους νομούς της χώρας που έχουν μικρότερο από το 70% του εθνικού μέσου όρου, εισοδήματος. «Προφανώς το δημογραφικό πρόβλημα δεν θα λυθεί μόνο με αυτό, αλλά έχουμε συνολικότερη πολιτική και πιστεύω πως όλοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να υπάρξουν αποτελέσματα», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Κ.Λ.
Το μέλλον πρέπει να γίνει πράσινο Ι
Το καλοκαίρι έρχεται και μαζί έρχονται και οι υψηλές θερμοκρασίες. Θερμοκρασίες που στον Αστικό ιστό δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον για τους δημότες. Κι αυτό, όταν φυσικά, απουσιάζουν χώροι πρασίνου. Άρα, στο πρόβλημα των υψηλών θερμοκρασιών, υπάρχει λύση και είναι η παρουσία πρασίνου. Όμως την λύση αυτή την έχουμε στην πόλη μας; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο όχι.
Δυστυχώς η Αστική Ξάνθη διαθέτει ελάχιστο πράσινο, όπως ελάχιστη είναι η φροντίδα του δήμου να πρασινίσει σιγά-σιγά τις γειτονιές. Δυστυχώς, το θέμα αυτό έμεινε στα αζήτητα για τον δήμο και προκαλεί εντύπωση στους δημότες η απουσία ενός ενδιαφέροντος στο να μειωθεί σταδιακά έστω, στην περίοδο του καύσωνα από 1 έως 3 βαθμούς η θερμοκρασία.
Μια άλλη πρότασή μας προς τη δημοτική αρχή για αύξηση του πράσινου είναι οι αυλές των σχολείων που μπορούν και πρέπει να πρασινίσουν επίσης˙ γιατί συνολικά, θα μειωθεί και από την δράση αυτή η θερμοκρασία. Σήμερα οι περισσότερες αυλές των σχολείων είναι άδειες, στο έλεος της ακτινοβολίας του ήλιου.
Η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και το κεντρικό κράτος, λοιπόν, οφείλουν να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες. Το μεν πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τη θεσμοθέτηση κανόνων που θα δώσουν κίνητρα για τη δημιουργία τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών χώρων πρασίνου, ενώ η δε οφείλει να εντάξει τις δεντροφυτεύσεις στην καθημερινότητά της. Το μέλλον πρέπει να γίνει πράσινο.
Γ.Δ.
Το μέλλον πρέπει να είναι πράσινο ΙΙ
Τα ευρήματα μελέτης δείχνουν πως τα οφέλη από μια ουσιαστική πρωτοβουλία φύτευσης εκατοντάδων ή και χιλιάδων δέντρων και θάμνων θα ήταν πολλαπλά και ορατά άμεσα. Κι αυτό, αφού πτώση μόλις ενός βαθμού Κελσίου συνεπάγεται μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται για ψύξη της συγκέντρωσης όζοντος και της θνησιμότητας σε πνευμονολογικά και καρδιολογικά νοσήματα.
Ευθύνη ως εκ τούτου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι δίπλα μας και ενδιαφέρεται για μας τους δημότες, είναι η δημιουργία κλιματικών , πράσινων «καταφυγίων». Δηλαδή χώρων πρασίνου και μόνον. Ακόμη και στις ταράτσες, τα μπαλκόνια, παντού. Δίνοντας το καλό παράδειγμα στους δημότες, δημιουργώντας μια πράσινη πόλη, η οποία μάλιστα δεν θα κοστίσει και πολλά χρήματα στον δήμο.
Υστερόγραφο: Πληροφορηθήκαμε ότι ο δήμος είχε σχέδιο προς υλοποίηση για φύτεμα αρκετών δέντρων. Η γραφειοκρατία το καθυστέρησε, η εποχή φυτεύματος πέρασε για φέτος, πάμε για το 2026, γεροί να’ μαστε να δούμε πράσινη πρωτοβουλία για να πούμε ότι επιτέλους κάτι ξεκίνησε.
Γ.Δ.
Καλό το παρελθόν, το μέλλον το ζητούμενο
Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, αυτό είναι ένα γεγονός που δεν αμφισβητείται πλέον από κανένα λογικό άνθρωπο. Κι ενώ αυτή η αλλαγή είναι πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού, εμείς εδώ, στην όμορφη χώρα μας, μιλούμε περισσότερο για το παρελθόν.
Βαυκαλιζόμαστε για τους αρχαίους προγόνους μας γενικώς, για τον Όμηρο, τον Δημόκριτο, τον Αριστοτέλη, και χιλιάδες άλλους, τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Βασίλειο Βουλγαροκτόνο και άλλους πολλούς. Ζούμε με το παρελθόν, με γυρισμένο το κεφάλι μονίμως προς τα πίσω, ενώ το παρόν και κυρίως το μέλλον το αφήνουμε να περιμένει.
Έτσι, ενώ οι άλλοι λαοί, αφήνουν το παρελθόν τους ήσυχο, δημιουργούν το πετυχημένο μέλλον τους όπου και ξεχωρίζουν.
Γι’ αυτό απουσιάζουμε από τις επιτυχίες. Μας λείπει το όραμα, η πίστη για το δικό μας μέλλον που σημαίνει ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, που σημαίνει πρόοδος, ευημερία για το μεγαλύτερο αριθμό των κατοίκων. Το μέλλον είναι η γενεσιουργός δύναμη…
Γ.Δ.
Στην PREMIA το Δημόκριτος

Πουλήθηκε το κτήριο του πρώην ξενοδοχείου Δημόκριτος. Ήδη έχουν υπογραφεί τα σχετικά συμβόλαια και έχει καταβληθεί και το συμφωνηθέν ποσό του αντιτίμου που ανέρχεται στο 1.250.000 ευρώ στους έξι μετόχους.
Αγοραστής είναι η Ανώνυμη εταιρεία PREMIA, Επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία με διακριτικό τίτλο «PREMIA PROPERTIES». Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που έχει στην κατοχή της το κτήριο επί των οδών Μπρωκούμη, Σταθμού και Κουγιουμτζόγλου, όπως και το πρώην ξενοδοχείο «Έλενα».
Είναι προφανές ότι και τα δύο αγορασθέντα ξενοδοχεία θα αξιοποιηθούν ως ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.
Και μια διευκρίνηση. Στην τιμή αγοράς του ξενοδοχείου Δημόκριτος περιλαμβάνονται τα καταστήματα επί της οδού Δαγκλή μόνο, όχι τα καταστήματα στο ισόγειο του κτηρίου επί της 28ης Οκτωβρίου.
Γ.Δ.
Μουσείο Τεχνικού Πολιτισμού
Το επισκέφθηκε πέρυσι, το είδε μέσα-έξω, είδε τα έργα που έγιναν για την ανάπλαση και συντήρηση του κτηρίου, έμεινε ικανοποιημένη και έδωσε μια υπόσχεση.
Ο λόγος για την υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη που υποσχέθηκε ότι το κτήριο που ο Γιώργος Παυλίδης ήθελε να κάνει Μουσείο Καπνού, θα γίνει Μουσείο Τεχνικού Πολιτισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το κτήριο ήταν καπναποθήκη, κρίθηκε διατηρητέα, ήταν του δημοσίου κι έτσι αξιοποιήθηκε και με λίγα έξοδα θα μπορέσει να καλύψει το νέο του ρόλο ως Μουσείο άλλης μορφής και περιεχομένου.
Από τα παραπάνω, ένα συμπέρασμα βγαίνει: Ότι ο λόγος της υπουργού Λίνας Μενδώνη είναι συμβόλαιο, όπως λέγαν παλιά.
Το «Ναι» και το «Όχι» είναι αποτέλεσμα βασάνου και σκέψεων και την χαρακτηρίζουν χρόνια τώρα.
Και κάτι τελευταίο. Οι Ξανθιώτες την ευχαριστούμε για όσα έκανε μέχρι τώρα, ελπίζοντας σε μια επόμενη επίσκεψή της να την συναντήσουμε και προσωπικά και πιο χαλαρά.
Γ.Δ.