
Μάνα, Μητέρα, Μαμά
11 Μαΐου 2025, Ημέρα Γιορτής της Μητέρας. Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας δεν είναι απλώς μια ημερομηνία στο ημερολόγιο. Είναι μια τρυφερή υπενθύμιση της ανεκτίμητης προσφοράς της μητέρας, της γυναίκας που κρατά στα χέρια της τη ζωή, που δίνει άνευ όρων αγάπη και ζεστασιά, που στέκεται σιωπηλή και δυνατή δίπλα μας, σε κάθε μας βήμα.
Η γιορτή αυτή έχει ρίζες που απλώνονται βαθιά στον χρόνο, μέχρι την αρχαία Ελλάδα, όπου λατρευόταν η θεά Κυβέλη – η «Μάτερ θεών» όπως την αποκαλεί ο Πίνδαρος. Μητέρα των πάντων, θεά της γης και της γονιμότητας, η Κυβέλη ενσάρκωνε την πρωταρχική, δημιουργική δύναμη της μητρότητας.
Στη σύγχρονη εποχή, ήταν η ευαίσθητη καρδιά της Άννα Μαρίας Τζάρβις, μιας Αμερικανίδας κοινωνικής ακτιβίστριας, που οραματίστηκε μια μέρα αφιερωμένη αποκλειστικά στη μητέρα- στην αγάπη που μας γέννησε και μας μεγάλωσε.
Η πρωτοβουλία της ευοδώθηκε στις 9 Μαΐου 1914, όταν ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Γούντροου Γουίλσον, υπέγραψε προκήρυξη καθιερώνοντας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως την επίσημη Ημέρα της Μητέρας.
Από τότε, και στη χώρα μας την Ελλάδα, η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου φωτίζεται από παιδικά χαμόγελα, λουλούδια και ευχές, σε μια ζεστή, ανοιξιάτικη γιορτή αφιερωμένη στη μητέρα- στη γυναίκα που είναι το πρώτο μας σπίτι, το καταφύγιο.
Θ.Ο.
Έχουνε Πάπα
Πάει, τελείωσε όλη αυτή η παγκόσμια συζήτηση μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, ποιος θα τον διαδεχτεί. Αναλύσεις, βιογραφικά, ποιος έχει πιθανότητες εκλογής, τι εκπροσωπεί ο ένας καρδινάλιος, τι ο άλλος, οι στοιχηματικές έδιναν ποσοστά και άλλα πολλά και διάφορα που κατέληγαν σε μια μεγάλη κοσμική γιορτή.
Τέλος πάντων, τελικά οι Ρωμαιοκαθολικοί απέκτησαν σχετικά γρήγορα τον Πάπα τους κι αυτός είναι ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρέβοστ ή Πρέμποτ, με καταγωγή από τις ΗΠΑ.
Η εκλογή του αποτέλεσε έκπληξη διότι δεν ήταν στα φαβορί. Φέρεται ως μετριοπαθής και θα φέρει το όνομα Λέων ΙΔ, είναι ηλικίας 69 χρόνων, άρα θα ποιμάνει ως επικεφαλής πολλά χρόνια.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νέος Πάπας προέρχεται από μια χώρα που οι Καθολικοί αποτελούν μειονότητα.
Γ.Δ.
Άλλος ένας Γκατσιούδης
Με συγκίνηση πληροφορήθηκα μια ευχάριστη είδηση από αθλητικούς αγώνες.
Συγκεκριμένα, ο μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου Γρηγόρης Γκατσιούδης κατέκτησε την 1η θέση και το χρυσό μετάλλιο στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Στίβου με βολή 66.90μ. στον τελικό του ακοντισμού.
Οι αγώνες διεξήχθησαν στην Κρήτη και ο γεννημένος το 2007 Εβρίτης αθλητής και γιος του Ολυμπιονίκη Κώστα Γκατσιούδη, ο οποίος είναι και προπονητής του, έφτασε σε ακόμη μία διάκριση δείχνοντας πως το αθλητικό του μέλλον είναι λαμπρό.
Θυμάμαι λοιπόν όπως και πολλοί άλλοι πιστεύω, τον «γίγαντα» ακοντιστή Κώστα Γκατσιούδη. Ήταν η περίοδος που στο αγώνισμα αυτό η χώρα μας είχε διακρίσεις σε άντρες και γυναίκες.
Γ.Δ.
Με το αζημίωτο βεβαίως βεβαίως…
Με ταχείς ρυθμούς «τρέχουν» φέτος οι διαδικασίες υποβολής και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων. Οι προσυμπληρωμένες που καθιερώθηκαν μείωσαν σχετικά τους χρόνους όπως και η έκπτωση του 4% στην εφάπαξ πληρωμή έως τις 30 Απριλίου, λειτούργησε σαν κίνητρο για τους φορολογούμενος αλλά και σαν μοχλός πίεσης για τους λογιστές. Όπως πληροφορηθήκαμε από τους λογιστές της πόλης μας το 70% των προυμπληρωμένων δηλώσεων χρειάστηκε τροποποίηση καθώς τα δεδομένα από το σύστημα δεν ήταν σωστά. Αυτά εντοπίστηκαν γιατί τις έλεγξαν οι λογιστές οι οποίοι μπορεί να μη συμπλήρωσαν την δήλωση και να μην την υπέβαλαν αλλά έκαναν τον έλεγχο…με το αζημίωτο βέβαια, γιατί ξόδεψαν χρόνο γι αυτό τον έλεγχο. Τώρα αν θέλουν να πληρωθούν για τον έλεγχο όσο και για την συμπλήρωση και την υποβολή είναι ένα θέμα που δεν είχε θετική αποδοχή από τους πελάτες τους.
Μ.Ξ.
Από αλλού περιμέναμε από αλλού μας ήρθε
Κι ενώ εδώ και τρία χρόνια οι πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία, Συρία και Γάζα δημιουργούν φόβους για γενικευμένη σύρραξη παγκοσμίων διαστάσεων, ήρθε η αναζωπύρωση της παλιάς έχθρας Ινδίας -Πακιστάν να πυροδοτήσει νέες ανησυχίες.
Οι δύο χώρες συγκρούονται την τελευταία εβδομάδα σε έδαφος και αέρα ενώ σύμφωνα με το CNN, έδωσαν μία από τις μεγαλύτερες αερομαχίες στην παγκόσμια ιστορία, με τη συμμετοχή 125 μαχητικών και αρκετές καταρρίψεις. Στην μάχη αυτή μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες και για εμπλοκή της Τουρκίας υπέρ του Πακιστάν, με τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων αποπροσανατολισμού των Ινδικών μαχητικών.
Το γεγονός της εμπλοκής της Τουρκίας στη διαμάχη αυτή προκάλεσε την οργή των Ινδών οι οποίοι απειλούν με πυρηνικό όλεθρο την Τουρκία!
Συγκεκριμένα, απόστρατος στρατηγός της Ινδίας και στρατιωτικός αναλυτής δήλωσε πως: «Η Τουρκία έχει μεγάλη έχθρα με την Ελλάδα, ως εκ τούτου θα πρέπει να είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων. Η Ινδία θα πρέπει να εντείνει τις κοινές ασκήσεις με την Ελλάδα και να της παράσχει κάθε είδους βοήθεια. Η Ινδία πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και η Τουρκία πρέπει να αφήσει τα βρώμικα παιχνίδια με το Πακιστάν εις βάρος της Ινδίας. Το παλάτι στην Άγκυρα ας συνειδητοποιήσει ότι η Ινδία είναι μια πυρηνική και διαστημική δύναμη και μπορεί να ανατινάξει στον αέρα την Τουρκία αν χρειαστεί», υπογράμμισε.
Σ΄ αυτή την περίπτωση ισχύει για τους Ινδούς το γνωστό: ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου. Λέτε τελικά να μην είναι σύμφωνα με τις δοξασίες το «ξανθό γένος» αυτό που θα μας βοηθήσει με τους Τούρκους, αλλά ένα λιγάκι… μαυριδερό γένος;
Ο.Σ.
Για την Τουρκία λίγα λόγια
Αξίζει να σταθούμε στο θέμα διότι στη γειτονιά μας είναι η Τουρκία και έχει την ιδιαίτερη αξία το ποιος είναι γείτονάς σου. Δεν είναι η Ελβετία, η Γαλλία, η Γερμανία.
Είναι μια χώρα της Ανατολής, με διαφορετική θρησκεία που κι αυτό είναι σημαντικό, μα το κυριότερο έχει αρχές ανελεύθερες, ολοκληρωτικές, δηλαδή αντιδημοκρατικές χωρίς σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Εδώ έφτασε να φυλακίσει με ψευδείς κατηγορίες τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα είναι αντίπαλος του Ερντογάν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Τελευταία δε, κατόπιν αιτήματος της Γενικής Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο λογαριασμό του Χ του φυλακισμένου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Απολυταρχία, λοιπόν, αρχή του ενός ανδρός, έλεγχος της Δικαιοσύνης και πολλά άλλα όπως η επιθετικότητα, οι απειλές και η επίδειξη δύναμης. Μπορούν όλα αυτά να χαρακτηριστούν στοιχεία καλής γειτονίας; Προφανώς όχι. Όμως υποχρεωτικά θα πορευτούμε μ’ αυτούς τους γείτονες˙ γιατί ούτε εμείς μπορούμε να φύγουμε, ούτε η Τουρκία. Εξάλλου προϋπήρχαμε αυτών χιλιάδες χρόνια…
Γ.Δ.
Υπάρχει πιθανότητα; Ι
Και μια και μιλάμε για έναν ζωηρό και τζαναμπέτη γείτονα, τίθεται ένα γενικό ερώτημα ως προς εάν υπάρχουν οι πιθανότητες ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου.
Ναι, λένε οι πολίτες της Δύσης και η Ρωσία θα είναι η πιο πιθανή αιτία. Αυτό υποστηρίζει το 72% έως το 82% των Δυτικοευρωπαίων και το 69% των Αμερικανών.
Ακολουθεί ως δεύτερη αιτία, η ισλαμική τρομοκρατία. Μεταξύ 57% και 73% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτίμησαν ότι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα οδηγούσε σε μεγαλύτερες απώλειες ζωών συγκριτικά με τον δεύτερο.
Οι περισσότεροι, από 66% στην Ιταλία, έως 89% στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσαν ότι θεωρούν πως η χώρα του θα συμμετείχε σε έναν τέτοιο πόλεμο, αλλά μόνο μια μειοψηφία από 16% στην Ιταλία έως 44% στη Γαλλία, θεωρούν ότι οι ένοπλες δυνάμεις τους είναι σε θέση να τους υπερασπιστούν. Αντίθετα το 71% των Αμερικανών έχουν εμπιστοσύνη στο στρατό τους.
Γ.Δ.
Υπάρχει πιθανότητα; ΙΙ
Οι πολίτες λοιπόν στη Δύση δεν είναι ανύποπτοι. Βλέπουν μια Ρωσία που οικονομικά πουλάει φυσικό αέριο και πετρέλαιο και βιομηχανικά ασχολείται μόνο με την κατασκευή όπλων.
Βλέπουν επίσης μια εκτεταμένη μόνιμη επίθεση της Ρωσίας του Πούτιν κατά της Δύσης μέσω του Διαδικτύου, με προβοκάτσιες, δολιοφθορές, παρεμβάσεις σε εκλογές, διασπορά ψευδών ειδήσεων, εξαγορά Μέσων Ενημέρωσης κ.α. Δηλαδή η επίθεση έχει ξεκινήσει έστω και αν είναι σε αυτή τη φάση μόνο, μια επιχείρηση φθοράς.
Μπορεί να γίνει λοιπόν ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος; Όχι, δεν μπορεί να γίνει.
Η Ρωσία για τέταρτο χρόνο δεν μπορεί να νικήσει στην Ουκρανία έχοντας χάσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες της. Πώς να πολεμήσει σε μεγαλύτερο μέτωπο;
Όμως ο πολεμοχαρής Πούτιν που καταστρέφει ζωές αθώων, δεν θα σταματήσει. Στο μέτωπο των χαμηλών δυνατοτήτων του θα συνεχίζει. Αυτό μπορεί να γίνεται κι αλλού (Μ.Ανατολή, Κασμίρ, Αφρική), αλλά δεν θα μπορέσει να λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.
Γ.Δ.
Γιατί οι Γιορτές Παλιάς Πόλης θα γίνουν
Οι θεσμοί, τα έθιμα δεν σβήνουν από ανόητες αποφάσεις (χωρίς τη χρήση του νου, της λογικής). Οι γραφειοκράτες και οι Μανδαρίνοι των γραφείων χωρίς να γνωρίζουν βγάζουν αποφάσεις στεγνές, άψυχες λέξεις και απαιτούν. Μόνο που η πραγματική ζωή άλλα ζητάει, άλλα θέλει, άλλα έχει δημιουργήσει. Με φετφάδες δεν διοικείς.
Πράγματι τα έθιμα έχουν ριζώσει και εύκολα δεν τα ξεριζώνουν οι νόμοι.
Επί χρόνια πολλά, δεκαετίες τώρα, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης ξεκινούν και τελειώνουν χωρίς κανένα πρόβλημα από τις ψησταριές των Συλλόγων.
Το να έρχονται τώρα κάποιοι και να ζητούν να μην λειτουργούν οι ψησταριές, για πιθανό κίνδυνο πυρκαγιάς (!) είναι τουλάχιστον υπερβολή, για να μην πούμε ανοησία.
Μια βδομάδα είναι όλη η Γιορτή, ας υπάρχει Πυροσβεστική παρουσία κάπου εκεί γύρω και το θέμα κλείνει.
Δεν χρειάζονται υπερβολές κινδυνολογίας. Ο θεσμός θα λειτουργήσει, ο κόσμος θα χαρεί. Τι άλλο χρειάζεται; Ένας έγκαιρος έλεγχος των κρουνών που υπάρχουν στην Παλιά Πόλη και που μερίμνησε να τοποθετηθούν «κάποιος» δήμαρχος Φίλιππος Αμοιρίδης. Ως προς το «κάποιος», το άκουσα προχθές…
Γ.Δ.
Μακριά από την Ε.Ε. η Τουρκία
Μακραίνει ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ένωση της Τουρκίας. Κι αυτό διότι, αυξάνεται το «χάσμα» της Τουρκίας από τις αξίες και τα συμφέροντα της ΕΕ, τονίζει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίθηκε με 367 ψήφους υπέρ, 74 κατά και 188 αποχές.
Η έκθεση που συντάχθηκε από τον Ισπανό ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών, Νάτσο Σάντσες Αμόρ, και εγκρίθηκε από το ΕΚ, επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ έχουν «βαλτώσει από το 2018», λόγω της επιδείνωσης του κράτους δικαίου και υπό τις παρούσες συνθήκες, η διαδικασία προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να επανεκκινήσει. Το ΕΚ καλεί την τουρκική κυβέρνηση, τα θεσμικά όργανα και τα κράτη – μέλη της ΕΕΑ να συνεχίσουν να εργάζονται προς μια στενότερη, πιο δυναμική και στρατηγική εταιρική σχέση με ιδιαίτερη έμφαση στη δράση για το κλίμα, την ενεργειακή ασφάλεια, τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την περιφερειακή σταθερότητα.
Ειδικότερα, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει λόγο για «δεινή κατάσταση» και για «δημοκρατική οπισθοδρόμηση» στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο. Εκφράζει, επίσης, τη βαθιά του λύπη για το γεγονός ότι, παρά τη στρατηγική της δικαστικής μεταρρύθμισης, «η κατάσταση ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας στην Τουρκία παραμένει άθλια», μετά από συστηματική κυβερνητική παρέμβαση και «πολιτική εργαλειοποίηση του δικαστικού συστήματος».
Γ.Δ.