Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 8 Μαΐου 2025

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 8 Μαΐου 2025

0

Πρέπει να τολμήσουμε όλοι Ι
Eίναι μερικές ιδέες, μερικά πράγματα για να υλοποιηθούν που απαιτούν κοινή προσπάθεια. Αυτή η κοινή προσπάθεια για να ξεκινήσει και προχωρήσει, χρειάζεται τόλμη. Ναι. Τόλμη απ’ όλους που έχουν την πρόθεση και τη διάθεση για βοήθεια, υπερβαίνοντας κόμματα, παρατάξεις, μικρότητες και εγωισμούς.
Δηλώνει ο τάδε δήμαρχος ένα σοβαρό, αξιόλογο και απαραίτητο έργο; Θα πρέπει όλοι, να τολμήσουμε να στοιχηθούμε από την ιδέα αυτή, την πρόταση αυτή που υλοποιούμενη θα ωφελήσει τους περισσότερους και βέβαια την πόλη.
Αναγνωρίζω ότι αυτή η ενέργεια, τολμηρή και καινοτόμα, απαιτεί μια υπέρβαση. Να υπερβεί ο πολίτης το «εγώ» του και να σκεφτεί και να δράσει έχοντας κατά νου το «εμείς». Είναι εύκολο αυτό; Σίγουρα όχι. Όμως εδώ είναι η δύναμη της υπέρβασης.
Γ.Δ.


Πρέπει να τολμήσουμε όλοι ΙΙ
Και η υπέρβαση ακριβώς δείχνει το μέγεθος της αξίας της πράξης. Υπερβαίνεις τα δύσκολα, εκεί αποδεικνύεις την αξία της προσωπικότητάς σου. Τα εύκολα τα περνούν όλοι. Οι μεγάλοι, οι ξεχωριστοί στα δύσκολα ξεχωρίζουν και αυτοί αλλάζουν τις κοινωνίες.
Πρέπει να τολμήσουμε όλοι όσοι αγαπούν αυτόν τον τόπο που μας γέννησε, να του ανταποδώσουμε ένα ποσοστό. Μικρό από πολλούς, τεράστιο τελικά σύνολο.
Αγαπώ τον τόπο μου; Το αποδεικνύω με την στάση ζωής, με τα έργα μου, με τη διάθεση για προσφορά. Ακολουθώ την σημαία του τόπου μου, της μικρής πατρίδας και αγωνίζομαι για το μέλλον της ανιδιοτελώς, στηρίζοντας τις δημιουργικές ιδέες και προτάσεις χωρίς να με επηρεάζει το χρώμα της σημαίας του, αρκεί η ιδέα να είναι σωστή και πάντα για όφελος του τόπου μου.
-Πρέπει να το τολμήσουμε.
Γ.Δ.


Η εμμονή με την παράδοση
Το έχουμε ξαναπεί πως παρατηρούμε σε άτομα και  συλλογικότητες μια εμμονική σχέση με την παράδοση αλλά και γενικά στο παρελθόν.  Σχεδόν έχουν μεταφέρει το παρελθόν, ωραιοποιημένο πάντα στην καθημερινότητά τους και ζουν μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο σε σημείο που απαρνούνται την εποχή τους και ότι μπορεί να τους προσφέρει. Η παράδοση είναι εργαλείο, όχι δεσμά. Το σημαντικό δεν είναι να την ακολουθούμε τυφλά, αλλά να την κριτικάρουμε, να την προσαρμόζουμε και να την εξελίσσουμε με σεβασμό και λογική. Όπως έλεγε και ο Γ. Σεφέρης: “Όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα με πληγώνει” — όχι γιατί υπάρχει, αλλά γιατί μένει ακίνητη.
Μ.Ξ.


Αξιοποίηση του Κόσυνθου
Η Ξάνθη έχει την ιδιαιτερότητα να την διατρέχει ο ποταμός Κόσυνθος.
Αυτός που οι παλαιότεροι μαθητές έμαθαν κολύμπι, μαθητές που είχαν την περιοχή για το σκασιαρχείο τους και γενικά οι Ξανθιώτες, ως ένα τοπόσημο με μικρή παρέμβαση στην ιστορία του τόπου, εκτός όταν πλημμύριζε πριν χρόνια την πεδινή περιοχή.
Γενικά ο Κόσυνθος όπως τα πράγματα εξελίχθηκαν, έμεινε ένα αναξιοποίητο ποτάμι και για έναν ακόμη λόγο, της μικρής ποσότητας του νερού τους καλοκαιρινούς μήνες.
Παρόλα αυτά, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί έστω κι έτσι. Το πώς και με ποια μέσα και προγράμματα, θα μπορούσε να μας τα πει ο Σάββας Μελισσόπουλος ο οποίος είναι μέλος του Δικτύου Πόλεων με ποτάμια.
Οι Ξανθιώτες πάντως εκτιμούν πως θα μπορούσαν να γίνουν αρκετά πράγματα στον Κόσυνθο. Η υπόθεση στα χέρια του δήμου και ειδικότερα του δημάρχου.
Γ.Δ.


Για την Υπατία λίγα λόγια
Στους δύσκολους καιρούς μας οι μεγάλες προσωπικότητες της φιλοσοφίας και της επιστήμης είτε ιδιωτεύουν, είτε δεν μιλούν. Υπάρχουν βέβαια ελεύθερα πνεύματα όπως και κατά το παρελθόν. Ένα δε από αυτά η Υπατία. Η οποία υπήρξε μάρτυρας της επιστήμης και της ελληνικής φιλοσοφίας.
Η Υπατία με το τραγικό της τέλος αποτελεί ένα παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα του ελεύθερου πνεύματος ενάντια στη μισαλλοδοξία, τον φανατισμό και τον δογματισμό των ολοκληρωτικών και θεοκρατικών καθεστώτων και ανακηρύσσεται μάρτυρας της επιστήμης, της ανεξιθρησκείας και της ελευθερίας της σκέψης. Με τη ζωή και τις πράξεις της πρότεινε και προτείνει την ανεκτικότητα και την αρμονική συμβίωση διαφορετικών ιδεολογιών και θρησκειών κάτι που την καθιστούσε κόκκινο πανί για τις εκκλησιαστικές αρχές της εποχής της.
Δυστυχώς το φιλοσοφικό και επιστημονικό της έργο δεν διασώθηκε και φτάνει σε μας μόνον ο απόηχος του. Αρκετά από τα μαθηματικά έργα της εποχής της διασώθηκαν χάρη στους σχολιασμούς της. Έργα που αποτέλεσαν την πρώτη ύλη στους μετέπειτα επιστήμονες ώστε να ξεπηδήσει η Αναγέννηση. Ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη μιας και θεωρείται ότι μια μέρα σαν αυτήν του 415 Μ.Χ. δολοφονήθηκε άγρια η Υπατία.
Γ.Δ.


Ο Τραμπ… τραμπαλίζεται
Τα δημοσκοπικά νέα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι καθόλου καλά. Μάλιστα σοβαρές απώλειες εμφανίζει στους τομείς της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της διαχείρισης των θεσμών σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN. Παρά την επιστροφή του στο Οβάλ Γραφείο με τα ισχυρότερα ποσοστά αποδοχής της πολιτικής του καριέρας, ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει τη δημόσια εικόνα του να επιδεινώνεται δραματικά στο ορόσημο των πρώτων 100 ημερών της δεύτερης προεδρικής του θητείας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του CNN/SSRS.
Με ποσοστό αποδοχής μόλις 41%, το χαμηλότερο για τις 100 πρώτες ημέρες προέδρου των ΗΠΑ από την εποχή του Άιζενχαουερ, ο Τραμπ καταγράφει χειρότερες επιδόσεις ακόμη και σε σχέση με την πρώτη του θητεία.
-Καλή η φιγούρα και τα μεγάλα λόγια αλλά η οικονομία έχει τους δικούς της κανόνες.
Γ.Δ.


Όχι στη φωτιά
Επίκαιρη μας υποχρέωση να υπενθυμίσουμε κάποια σοβαρά πράγματα για την προστασία αρχικώς των περιαστικών μας δασών και της περιουσίας των δημοτών.
Από την 1η Μαΐου, παρότι δόθηκε παράταση έως τις 15 Ιουνίου για το καθάρισμα των οικοπέδων, έχουμε όλοι υποχρέωση να προσέχουμε. Να είμαστε προσεκτικοί για ένα καλοκαίρι στην περιοχή μας χωρίς φωτιές, χωρίς τον εφιάλτη της πυρκαγιάς.
Έτσι, δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο στην ύπαιθρο χώρα. Θυμίζω πως στις επάλξεις για άλλη μια χρονιά βρίσκονται οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ξάνθης, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. και της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Υπάρχει ένας όρος. Η φωτιά έχει δύναμη, πολύ μεγάλη μάλιστα, γι’ αυτό δεν πρέπει να την υποτιμάμε. Πρόσφατα είναι εξάλλου τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι. Γι’ αυτό προσοχή, όχι εξυπνάδες και μαγκιές.
Γ.Δ.


Ώρα να μιλήσουν και να βαθμολογήσουν οι πολίτες
Ξεκινά η αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών από τους πολίτες μέσω της πλατφόρμας axiologisi.ypes.gov.gr.  Ένα πολύ σημαντικό βήμα που μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Τόσα χρόνια γκρινιάζουμε και διαμαρτυρόμαστε για την ταλαιπωρία, που μας προκαλεί η συναλλαγή μας με τις δημόσιες υπηρεσίες, εκφράζουμε την δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο λειτουργίας, για την συμπεριφορά των υπαλλήλων. Τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι πολίτες και μέσα από μια διαδικασία δομημένη που διασφαλίζει την αξιοπιστία και την εγκυρότητα να βαθμολογήσει. Βέβαια οι συνδικαλιστές ενοχλήθηκαν και επειδή δεν μπορούν να πουν ότι είναι κατά της αξιολόγησης καθώς ως πρακτική εφαρμόζεται καθημερινά στον ιδιωτικό τομέα τα «ρίχνουν» στη διαδικασία και στον τρόπο που γίνεται. Αυτά όμως όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι προσχηματικά και προφάσεις εν αμαρτίαις. Καλό θα τους κάνει να δουν πως τους βαθμολογούν οι πολίτες που ουσιαστικά είναι οι εργοδότες τους.
Μ.Ξ.


Για τα αδέσποτα, οι φίλοι μας
Μας συνήθισαν, τα συνηθίσαμε και εμείς. Χρόνια μαζί εξάλλου σ’ αυτήν την πόλη.
Για τα γηρασμένα αδέσποτα ο λόγος που κυκλοφορούν και ζουν ανάμεσά μας.
Τα οποία είναι ήρεμα, δεν επιτίθενται και είναι «μαρκαρισμένα». Απλά ζουν και σίγουρα πλησιάζει και το τέλος τους.
Γενικά δεν υπάρχει κίνδυνος από αυτά. Η υπόθεση όμως αδέσποτα στον δήμο Ξάνθης όπως και στους υπόλοιπους έχει δύο εικόνες.
Η πρώτη είναι η χωρική. Η μικρή έκταση του δήμου Ξάνθης σ’ έναν βαθμό, τον βοηθά να ελέγχει τα αδέσποτα, ενώ η διασπορά των χωριών στους υπόλοιπους 3 δήμους δεν βοηθά για την εφαρμογή ενός ενιαίου προγράμματος. Έτσι, η αύξηση των αδέσποτων εκεί είναι πιο εύκολη. Γι’ αυτό απαιτείται συνεργασία, αλλαγή νοοτροπίας των κατοίκων και αξιοποίηση της τεχνολογίας. Δηλαδή από τα λόγια, μετάβαση στα έργα.
Και κάτι τελευταίο: Θα χαρακτηριστεί αφελής και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό όποιος πιστεύει ότι η υπόθεση «αδέσποτα» είναι υπόθεση λίγων χρόνων. Η υπόθεση αυτή για να γίνει σε επίπεδο ευρωπαϊκό, θα περάσουν δεκαετίες.
Γ.Δ.


Γιατί;
Προφανώς δεν θα ασχοληθώ με τους καθ’ έξιν ευαίσθητους πολιτικούς που δεν χάνουν ευκαιρία για αντιπολιτευτικές κορώνες. Αρκετή δόση έχουμε λάβει.
Όμως, δεν μπορώ να μην σταθώ στο γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης παρουσίασε ένα πρόγραμμα, ένα νομοσχέδιο για τον σιδηρόδρομο σε διάστημα 40 ημερών.
Δηλαδή τι μας λέει όλο αυτό;
Ότι πολλά μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν όχι πριν δεκαετίες, πριν 5-10 χρόνια και δεν έγιναν. Και δεν ήταν μάλιστα δύσκολα και περίπλοκα πράγματα. Όχι. Ήταν θέμα προτεραιοτήτων και θέλησης να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια που η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε αλλά δεν αξιοποιήθηκαν στην κατεύθυνση που έπρεπε.
Συμπέρασμα; Ότι μεγάλες ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις που αδιαφόρησαν εγκληματικά ως προς την ανάπτυξη του δικτύου των σιδηροδρόμων πανελλαδικά.
Εάν όλα είχαν εγκαίρως υλοποιηθεί, σήμερα δεν θα υπήρχε το τραγικό δυστύχημα που δημιούργησε μια πληγή στην κοινωνία που θα κλείσει δύσκολα.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 7 Μαΐου 2025

Ο σωσίας μου! Φίλος καλός από την Θεσσαλονίκη μου τηλεφώνησε την Πρωτομαγιά για να μου πει…