Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 15 Μαΐου 2025

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 15 Μαΐου 2025

0

Περί Δημοκρατίας
Μια φράση – άστοχη και αναληθής είναι αλήθεια –  που είπαν οι παρουσιάστριες στον α’ ημιτελικό της Eurovision που γίνεται στην Βασιλεία της Ελβετίας πυροδότησε ‘πόλεμο’ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους απανταχού Έλληνες να «ξεσπαθώνουν» θεωρώντας ότι τους έθιξαν τα κεκτημένα της φυλής!  Το τραγούδι, που θύμιζε musical επιθεώρησης, απαρίθμησε διάφορα κλισέ για τη χώρα: τα ρολόγια ακριβείας, τις σοκολάτες, τη φήμη για ουδετερότητα… και, κάπου εκεί, έσκασε και η επίμαχη ατάκα: «Εμείς, οι Ελβετοί, εφηύραμε τη Δημοκρατία». Ακολούθησε ένας χαμός με σχόλια όπως με χρήστες να υπενθυμίζουν με καυστικό ύφος ότι η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Αθήνα, και δη στον 5ο αιώνα π.Χ., επί Κλεισθένη και Περικλή –όχι στους πρόποδες των Άλπειων. Την ίδια στιγμή όλοι αυτοί που θίχθηκαν και δικαίως για την παραπληροφόρηση και την οικειοποίηση της  προέλευσης της Δημοκρατίας, δεν είχαν κανένα πρόβλημα πολύ πρόσφατα με την υπόθεση των Τεμπών να καθυβρίζουν, να απαξιώνουν τους θεσμούς της, να σπιλώνουν, και να διασύρουν τους εκλεγμένους εκπροσώπους της.
Ο απόλυτος παραλογισμός!
Μ.Ξ.


Ελεγχόμενη στάθμευση το καλοκαίρι
Πνεύμα σύμπνοιας και ομοψυχίας κυριάρχησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης που συνεδρίασε την Τρίτη εγκαινιάζοντας και τον νέο του Κανονισμό. Όλοι τους συμφώνησαν σ’ ένα κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις μεταθέσεις των 80 στρατιωτικών που διέμεναν στην Ξάνθη. Το ψήφισμα συνέταξε η παράταξη «Δύναμη για το Αύριο» και προσεγγίζει το θέμα από την κοινωνική του πλευρά και από το πρόβλημα που δημιουργείται στο δήμο  καθώς 200 συνολικά άτομα θα μετακομίσουν. Επίσης συζητήθηκε σε πνεύμα κατανόησης το …ακανθώδες ζήτημα της ελεγχόμενης στάθμευσης και παρότι προσφέρεται για εντάσεις δεν υπήρξαν. Κι αυτό γιατί ο δήμαρχος είπε ξεκάθαρα ότι ο εργολάβος ευθύνεται για το ότι δεν έχει τεθεί σε λειτουργία και έχει αναλάβει αυτή την ευθύνη ενώ ο δήμος θα κινηθεί νομικά διεκδικώντας τα διαφυγόντα κέρδη. Σε κάθε περίπτωση ειπώθηκε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει να λειτουργεί το σύστημα. Για να δούμε…
Μ.Ξ.


Καιρικό
Πέντε βαθμούς έπεσε την Τρίτη η θερμοκρασία στην περιοχή μας, αλλά και σε άλλες περιοχές ακόμη περισσότερο.
Το νέο σκηνικό του καιρού που συνεχίζεται, περιλαμβάνει βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.
Το σκηνικό του καιρού θα είναι βροχερό και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.
Όμως, ό,τι και να κάνει ο καιρός, τελικά Άνοιξη έχουμε και το καλοκαίρι θα «μυρίσει». Λίγη υπομονή χρειάζεται.
Από την άλλη, η βροχή όπως και να το κάνουμε χρειάζεται, το νερό είναι λίγο, κάθε βροχή είναι καλοδεχούμενη, είναι χρυσάφι για τους παραγωγούς.
Γ.Δ.


Η Φλόγα της Μνήμης
Η χώρα ολόκληρη, διότι Πόντιοι υπάρχουν στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδος, θ’ αποδώσει φόρο τιμής στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Την Δευτέρα 19 Μαΐου θα τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων αυτών, υπενθυμίζοντας την 106η πένθιμη επέτειο της Γενοκτονίας.
Οι απανταχού Πόντιοι, αλλά και εν γένει Πολιτιστικοί Προσφυγικοί Σύλλογοι, με εκδηλώσεις, θα κρατήσουν άσβεστη τη Φλόγα της Μνήμης και θα αποτίσουν με την παρουσία τους στο Μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Ήδη έχει καταρτισθεί σχετικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Επέτειο το οποίο και δόθηκε στη δημοσιότητα.
Γ.Δ.


Σήμερα στις 11 η ώρα εκδήλωση- συζήτηση
«Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη» θα παρουσιαστεί πριν από τη ΔΕΘ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Πριν από τον πρωθυπουργό όμως, θα προηγηθούν αφίξεις υπουργών, υφυπουργών και στελεχών της κυβέρνησης. Ενόψει και της ΔΕΘ, ο γαλάζιος μηχανισμός ενεργοποιείται από τώρα, με στόχο ένα μπαράζ εκδηλώσεων, επισκέψεων, δράσεων σε κάθε δήμο από κομματικά κλιμάκια με επικεφαλής έναν βουλευτή ή ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος.
Τα κυβερνητικά κλιμάκια (με το μυαλό στα αναπτυξιακά σχέδια) έχουν ως άμεσο προορισμό την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (Ξάνθη και Καβάλα συγκεκριμένα).
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Αθανάσιο Κοντογιώργη σήμερα Πέμπτη 15 Μαΐου, στις 11 η ώρα. Στην εκδήλωση- συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», θα γίνει αναφορά σχετικά με την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη με θέμα: «Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, Μαζί για την Ξάνθη».
Γ.Δ.


Δεν αισιοδοξούμε
Το προγραμματικό σχέδιο της περιοχής μας για την ανάπτυξη και την πρόοδό της από ποιον φορέα θα τεθεί υπόψιν του υφυπουργού;
Ναι, βεβαίως να συζητήσουμε, αλλά αυτό το έχουμε ως νομός κάνει ήδη αρκετές φορές. Το πρόβλημα είναι ότι άλλοι αποφασίζουν και αποφασίζουν να μην υλοποιήσουν σχεδόν τίποτε απ’ όσα θα συζητηθούν.
Το έργο το έχουμε ξαναδεί, η υπόθεση είναι γνωστή. Αν κρίνουμε από το Πόρισμα για τη Θράκη που έχει ξεχαστεί τελείως αλλά και τις προηγούμενες συσκέψεις απ’ όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, που άκουσαν μεν, δεν υλοποίησαν δε, δεν αισιοδοξούμε οι Ξανθιώτες και οι Θρακιώτες ειδικότερα.
Προφανώς θα υποδεχτούμε και θα συζητήσουμε με τον υφυπουργό Αθ. Κοντογεώργη. Όμως δεν αισιοδοξούμε διότι αυτό δείχνει η προηγούμενη περίοδος.
Η Θράκη και η Περιφέρεια ΑΜΘ χρειάζεται ειλικρινές και πραγματικό ενδιαφέρον από την κυβέρνηση για να βγει από την υπανάπτυξη και την τελευταία θέση που βρίσκεται σήμερα. Αυτή η αλήθεια και μόνη σωστή.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια για το ΕΒΕ Ξάνθης Ι
Τα Επιμελητήρια σαν θεσμός είναι σημαντικός κι αυτό το γνωρίζουν όλοι οι ασχολούμενοι με τον ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας. Επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες, βιομήχανοι αποτελούν τα μέλη των Επιμελητηρίων που υπάρχουν και  λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα.
Ένα επομένως από τα Επιμελητήρια αυτής της κατηγορίας είναι κι αυτό της Ξάνθης. Το Επιμελητήριο Ξάνθης ιδρύθηκε στις 28-8-1956 με το Β.Δ.186/28-8-1956, και ο χώρος ευθύνης του είναι ο Νομός Ξάνθης. Από τις 13-6-1925 μέχρι και τις 31-7-56 λειτουργούσε στην Ξάνθη Περιφερειακό Επιμελητήριο.
Σήμερα διοικείται, σύμφωνα με το Ν.2081/10-9-1992 «Ρύθμιση θεσμού των Επιμελητηρίων» και τον 3419/06-12-2005 «ΓΕΜΗ & Εκσυχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας» και διοικείται από 21μελές Διοικητικό Συμβούλιο και 5μελή Διοικητική Επιτροπή.
Στεγάζεται στο γνωστό ιδιόκτητο κεντρικό κτήριο και μέλη του είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες, βιομήχανοι.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια για το ΕΒΕ Ξάνθης ΙΙ
Το Επιμελητήριο Ξάνθης, το ΕΒΕ όπως λέγεται από τους επαγγελματίες μέλη του, σήμερα είναι 69 χρόνων και τον Αύγουστο κλείνει 70 χρόνια λειτουργίας του.
Σύμφωνα με την ιδρυτική νομοθεσία των Επιμελητηρίων, αυτά θεωρούνται φορείς σύμβουλοι της Πολιτείας σε Οικονομικά θέματα και όχι Συνδικαλιστικά.
Με την ευκαιρία αξίζει να πληροφορηθούν τα νεότερα μέλη ποιοι ήταν αυτοί οι συμπολίτες που κατά καιρούς διοίκησαν το Επιμελητήριο Ξάνθης.
Διατελέσαντες πρόεδροι
Εμμανουήλ Δ. Δαλιάνης 1945-1947
Μάρκος Σ. Μανές 1947-1956 και 1957-1967
Πολυχρόνης Σ. Βάλλας 1967-1974 και 1975-1980
Γεώργιος Σ. Παπαρώσης 1974-1975
Απόστολος Στοΐδης 1980-1987
Γεώργιος Μιχαηλίδης 1988-1993
Δημήτριος Π. Μπεζερμελής 1994-1995
Πολυχρόνης Γ. Μπαλαφούτης 1996-1997
Παναγιώτης Ν. Βιδάλης 1998-2001
Παναγιώτης Α. Ανδρικόπουλος 2002-2005 και 2006-2011
Στυλιανός Ν.Μωραΐτης 2011-2017 και 2017-2024
Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη 2025-
Γ.Δ.


Αδιόρθωτοι Ι
Ας ξαναπούμε κάποια πράγματα που έχουν την ανεξίτηλη σφραγίδα Made in Greece. Κι αυτό, διότι εμείς εδώ μόνο λειτουργούμε έτσι, εμείς έχουμε τη νοοτροπία που ξεχωρίζει.
Βέβαια όταν γράφω «εμείς», εννοώ όλους, μηδέ τους αγαπητούς, κυρίως αυτούς, άρχοντές μας δεν εξαιρώ. Διότι ο λαός από αυτούς παραδειγματίζεται ως πρότυπα…
Ας δούμε όμως και μία παθογένειά μας από τις πολλές.
Ξέρουμε τα προβλήματα μεν, αλλά λειτουργούμε ως ανίκανοι να τα διορθώσουμε. Ιδού και ένα παράδειγμα των ημερών.
Από τη μία συχνά βρέχει καταρρακτωδώς, οπότε αναρωτιέσαι αν είναι αλήθεια ότι θα ξεμείνουμε από νερό (ή ότι οι επόμενοι πόλεμοι θα είναι για το νερό). Από την άλλη βλέπεις λίμνες να χάνουν τα νερά τους, ποτάμια να ξεραίνονται, σε πολλά σημεία η γη να είναι εντελώς άνυδρη. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Απαντήσεις βρίσκουμε σε μια μελέτη που έγινε από την Deloite  και αφορά τόσο την ύδρευση (20% της κατανάλωσης) όσο και την άρδευση (80% της κατανάλωσης) στην Ελλάδα. Τρεις επισημάνσεις:
-Παρά τη σημαντική μείωση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, οι απολήψεις υδάτων για άρδευση δεν έχουν μειωθεί σημαντικά, λόγω των μεγαλύτερων αναγκών σε νερό ανά καλλιέργεια, των μεγάλων απωλειών των δικτύων και της καλλιέργειας διαφορετικών ποικιλιών με μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό.
Γ.Δ.


Αδιόρθωτοι ΙΙ
-Η τουριστική κίνηση θα ενταθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, συνεπώς θα καταναλώνεται περισσότερο νερό, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένες τουριστικές ροές.
-Η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε σημαντική αύξηση της κατανάλωσης νερού, ενώ παράλληλα η στάθμη των ταμιευτήρων μειώνεται λόγω των λιγότερων βροχοπτώσεων.
Από την μελέτη ας κρατήσουμε μια βασική αιτία που παρατηρείται πάντα στην Ελλάδα: Όλες οι υποδομές της είναι δεκαετίες πίσω και αυτό έχει και οικονομικό κόστος, αλλά και πληθώρα απωλειών. Εδώ χάνουμε το νερό.
Στην Ελλάδα έχουμε μελέτες που μας λένε αλήθειες, στην πράξη όμως δεν διορθώνουμε και πολλά. Και το κάθε πρόβλημα συνεχίζει να εξαπλώνεται.
Υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα παραδείγματα: Νομοί χωρίς δρόμους, νησιά χωρίς πλωτά ασθενοφόρα, μια νησιωτική χώρα ακόμα χωρίς υδροπλάνα (κάθε χρόνο ξεκινούν πτήσεις), λιμάνια που είναι επικίνδυνα για τα σύγχρονα πλοία, τρένα πιο αργά από τον 19ο αιώνα κ.ο.κ. Για όλα ξέρουν την αληθινή τους κατάσταση, τίποτα δεν  μπορούν να διορθώσουν.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 14 Μαΐου 2025

Δημοκρατικό κράτος, ελεύθεροι πολίτες Σε ένα δημοκρατικό κράτος, σε μια ελεύθερη χώρα που …