Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτικός κλυδωνισμός στο Βερολίνο: Απέτυχε ο Φρίντριχ Μερτς να εκλεγεί καγκελάριος

Πολιτικός κλυδωνισμός στο Βερολίνο: Απέτυχε ο Φρίντριχ Μερτς να εκλεγεί καγκελάριος

0

Έξι ψήφοι λιγότερες στην Bundestag φέρνουν αβεβαιότητα και πιέσεις στον σχηματισμό κυβέρνησης

Ο Φρίντριχ Μερτς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την εκλογή του στην καγκελαρία, στην πρώτη ψηφοφορία που διεξήχθη στην Bundestag, προκαλώντας ερωτήματα για τη σταθερότητα της επερχόμενης κυβέρνησης στη Γερμανία.

Ο Μερτς έλαβε 310 ψήφους, έξι λιγότερες από τις 316 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία. Σύμφωνα με αναλυτές, η μικρή διαφορά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογής του σε επόμενη ψηφοφορία, όμως η απώλεια υποστήριξης από μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού καταγράφεται ως πολιτικό πλήγμα.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα πρωτοφανές για την ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, με την ARD να το αποκαλεί «βόμβα» και τη Handelsblatt να μεταδίδει πανηγυρικές αντιδράσεις από την AfD, η οποία ζητά πλέον νέες εκλογές.

Το γερμανικό Σύνταγμα προβλέπει περιθώριο 14 ημερών για επόμενες ψηφοφορίες. Αν σε δεύτερο γύρο δεν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία, στον τρίτο γύρο απαιτείται απλώς σχετική πλειοψηφία, με τον πρόεδρο να αποφασίζει μεταξύ διορισμού ή διάλυσης της Bundestag.

Το αποτέλεσμα επηρεάζει και τις διεθνείς επαφές του υποψηφίου καγκελάριου, με προγραμματισμένες επισκέψεις στο εξωτερικό να τίθενται υπό αμφισβήτηση. Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά και από τις αγορές, με το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να εμφανίζει πτώση του δείκτη αμέσως μετά την ανακοίνωση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

N.Ανδρουλάκης: Πρέπει άμεσα να τελειώσει η εθνοκάθαρση στη Γάζα

Συναντήθηκε με τον Πρέσβη Yussef Dorkhom, Επικεφαλής της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Π…